Η BYD αποκαλύπτει το YangWang U9

Αυτός είναι ο κινεζικός πύραυλος που απειλεί ευθέως ηλεκτρικά hypercar όπως το Nevera της κροατικής Rimac.

Του Γιάννη Σκουφή

Το YangWang U9 είναι ένα από τα μοντέλα που θα μας απασχολήσουν για αρκετά χρόνια κρίνοντας από το τεχνολογικό βάθος της BYD, της εταιρείας που σε όγκο παραγωγής έχει ξεπεράσει ακόμη και την Tesla.

Στην επίσημη παρουσίαση της έκδοσης παραγωγής τα νούμερα και συγκεκριμένα η απόδοση του συστήματος πρόωσης που ανακοινώθηκαν είναι αρκετά μεγαλύτερα από ότι αρχικά αναμενόταν. Μάλιστα, το U9, που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο, είχε πρόσφατα εντοπιστεί να δοκιμάζεται σε πίστα.

Πλέον λοιπόν έγινε γνωστό πως οι διαστάσεις του εντυπωσιακού αμαξώματος είναι μήκος 4,966 μέτρα, πλάτος 2,029 και ύψος 1,295 μέτρα. Χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο των 2.900 χιλιοστών χωρά μια μεγάλη συστοιχία μπαταριών 100 kWh από την FinDreams, μια θυγατρική της BYD.

Το U9 διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες των 326 ίππων με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς να διαμορφώνεται τουλάχιστον στους 1.300 ίππους, που είναι αρκετά παραπάνω από τους αρχικά αναμενόμενους 1.100.

Από την άλλη το U9 ζυγίζει 2.475 κιλά, ξεπερνώντας κατά πολύ το βάρος πολλών supercars με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ σε σχέση με το Rimac Nevera είναι 175 κιλά πιο βαρύ.

Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει στο U9 είναι το καινοτόμο σύστημα ανάρτησής του. Ονομάζεται Disus-X και ελέγχει με έναν περίπλοκο τρόπο της κατακόρυφες, πλευρικές και διαμήκεις κινήσεις μέσω της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης πνευματικής ανάρτησης που συνδυάζει και υδραυλικά στοιχεία.

Μάλιστα, το U9 μπορεί να κινηθεί σε τρεις τροχούς και έχει τη δυνατότητα να… αναπηδά.

Παρά τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά του, το YangWang U9 θα έχει μία λογική τιμή και θα κοστίζει όσο περίπου μία Porsche 911, δηλαδή γύρω στις 140.000 ευρώ.