Γερμανία: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσω Κίνας - Αυξήθηκε το χρέος των Γερμανών

Τα 4 στα 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα προήλθαν από τον κινέζικο γίγαντα. Η Γερμανία χάνει σιγά - σιγά τον πολιορκητικό κριό της  

ηλεκτρικό αυτοκίνητο
PIXABAY
2'

Η Γερμανία, που αποτελούσε παραδοσιακά μία από τις βασικές χώρες παραγωγής αυτοκινήτων, λοξοκοιτάζει προς Κίνα. Τα 4 στα 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που εισάγονται για νέες εξαγωγές ή κυκλοφορούν στη χώρα, προήλθαν από τον κινέζικο γίγαντα.

Η Γερμανία είναι κατεξοχήν βιομηχανική χώρα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη διάρθρωση του γερμανικού εξωτερικού εμπορίου. Από τις σημαντικότερες εξαγωγικές κατηγορίες είναι τα οχήματα 26%, τα ηλεκτρικά οχήματα και ο εξοπλισμός με 17% και τα μηχανήματα και οι μηχανολογικές κατασκευές στο 24%.

Φαίνεται όμως, πως πια αυτό δεν φτάνει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την επιβολή δασμών στην εισαγωγή ηλεκτρικών μηχανημάτων από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική έκθεση, κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας παραμένει η Κίνα και ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ολλανδία. Η Κίνα διατήρησε και το 2023 την κορυφαία θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Γερμανίας για 8η συνεχόμενη χρονιά.

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες της Γερμανίας μέσω Κίνας

Σύμφωνα με τη Destatis, συνολικά 129.800 αυτοκίνητα με αμιγώς ηλεκτρικούς κινητήρες, αξίας 3,4 δις ευρώ εισήχθησαν από την Κίνα στη Γερμανία το 2023. Τριπλασιάστηκαν δηλαδή σε σχέση με το 2022, οι εισαγωγές αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα έναντι 904 εκατ. ευρώ.

Το 40,9% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που εισήχθησαν από τον Γενάρη ως τον Απρίλιο του 2024 ήταν από την Κίνα και μάλιστα δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020! Η Ελλάδα ανέβηκε κατά μία θέση στους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας και από την 40ή θέση το 2022 βρέθηκε στην 39η θέση το 2023.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Bundersbank, το δημόσιο χρέος στη Γερμανία το 2023 ανήλθε στα 2,62 τρις δηλαδή αυξήθηκε κατά 62 δις ευρώ σε σύγκριση με το 202022 ενώ ο δείκτης χρέους ανήλθε στο 63,7%, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στον υψηλό πληθωρισμό. Ενδιαφέρον προξενεί και το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 12% τα σχέδια άμεσων ξένων επενδύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία το περασμένο έτος. Οι μεγαλύτεροι επενδυτές της χώρας ήταν από τις ΗΠΑ, Κινέζοι, από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Ελβετία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή