Τι καλύπτει η Πράσινη Κάρτα αυτοκινήτου

Όταν προγραμματίζεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό με το αυτοκίνητό σου, το τελευταίο που θέλεις να σκεφτείς είναι το ενδεχόμενο να χρειαστείς την ασφαλιστική σου εταιρεία.

Του Γιάννη Σκουφή

Παρόλα αυτά, η ασφάλιση του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τη δική σου προστασία αλλά και γιατί απαιτείται από τον νόμο, ενώ θα χρειαστείς και την πράσινη κάρτα.

Για την οποία κυκλοφορούν διάφοροι… μύθοι.

Μύθος 1ος: Η Πράσινη Κάρτα επεκτείνει το συμβόλαιο ασφάλειας οχήματος που έχεις στο εξωτερικό

Η πράσινη κάρτα δεν επεκτείνει το υπάρχον ασφαλιστικό συμβόλαιο που έχεις στη χώρα σου, αλλά εξασφαλίζει την κάλυψη της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, πιστοποιεί ότι είσαι ασφαλισμένος στην Ελλάδα και καλύπτει την ελάχιστη υποχρεωτική κάλυψη για αστική ευθύνη στις χώρες που συμμετέχουν στο Σύστημα Πράσινων Καρτών.

Αν επιθυμείς επιπλέον καλύψεις, όπως για ζημιές στο όχημα ή για μεταφορά φορτίου, θα πρέπει να απευθυνθείς στην ασφαλιστική σου εταιρεία για να δεις αν μπορεί να προσφέρει αυτές τις καλύψεις για το εξωτερικό. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται επιπλέον κόστος. Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής ισχύς των καλύψεων, όπως η οδική βοήθεια, εξαρτάται από το δίκτυο της ασφαλιστικής εταιρείας που σου παρέχει αυτή την υπηρεσία.

Μύθος 2ος: Χρειάζεται να πληροίς συγκεκριμένα κριτήρια για να βγάλεις Πράσινη Κάρτα

Η διαδικασία έκδοσης πράσινης κάρτας είναι απλή και η μόνη προϋπόθεση είναι να έχεις ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σου. Στην Ελλάδα, η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική, οπότε αν το όχημά σου είναι ασφαλισμένο, μπορείς να ζητήσεις την έκδοση πράσινης κάρτας από την ασφαλιστική σου εταιρεία χωρίς επιπλέον κόστος. Μπορείς επίσης να την εκδόσεις και από το γκισέ στα σύνορα με ένα κόστος περίπου 10 ευρώ.

Είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα έγγραφα, όπως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, την ταυτότητά σου και την άδεια οδήγησης. Επίσης, πρέπει να δηλώσεις όλους τους πιθανούς οδηγούς του αυτοκινήτου για το ταξίδι.

Μύθος 3ος: Αν ταξιδεύω εντός της Ε.Ε. δεν χρειάζομαι Πράσινη Κάρτα

Η πράσινη κάρτα δεν είναι απαραίτητη για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά παραμένει σημαντική αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις εκτός Ε.Ε. ή σε χώρες που συμμετέχουν στο Σύστημα Πρασίνων Καρτών. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει 45 χώρες, στις οποίες η πράσινη κάρτα είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, η ισχύς της πράσινης κάρτας εξαρτάται από τη διάρκεια του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σου. Αν το συμβόλαιό σου λήξει ενώ είσαι ακόμα στο εξωτερικό, τότε και η πράσινη κάρτα θα λήξει ταυτόχρονα. Είναι κρίσιμο να ελέγξεις πριν το ταξίδι ότι τα στοιχεία στην πράσινη κάρτα είναι σωστά και ότι καλύπτεσαι για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σου.