Τα ηλεκτρικά 4x4 είναι πιο ασφαλή από τα συμβατικά

Για ορισμένους οδηγούς, η ιδέα ενός ηλεκτρικού 4x4 μοιάζει αδιάφορη. Ωστόσο, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Τα ηλεκτρικά 4x4 είναι πιο ασφαλή από τα συμβατικά
2'

Του Γιάννη Σκουφή

Το βασικό σκεπτικό ενός off-road οχήματος είναι η δυνατότητα ελέγχου της ισχύος και της ταχύτητας, με τον παραδοσιακό τρόπο που προσφέρει ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά pickup, όπως είναι το Ford F-150 Lightning που αποδίδει 580 ίππους και 1.050 Nm ροπής, αλλάζουν τα δεδομένα.

Συγκριτικά, τα συμβατικά 4x4 χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη διαδρομή ανάρτησης και μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος με υψηλό κέντρο βάρους. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι πιο επιρρεπή σε ανατροπές.

Οι κινητήρες τοποθετούνται συνήθως στο εμπρός μέρος, και σε συνδυασμό και με την ψηλή θέση των καθισμάτων, δημιουργούν ένα κέντρο βάρους υψηλότερο από αυτό των κανονικών αυτοκινήτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε ανώμαλο έδαφος, με τις κλίσεις και τις απότομες αλλαγές στην επιφάνεια να αυξάνουν την πιθανότητα ανατροπής.

Ford-F-150-Lightning-(1).jpg

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να διαμορφωθούν και να τοποθετηθούν με τρόπους που δεν είναι εφικτοί με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι τελευταίοι είναι ογκώδεις και τοποθετούνται συνήθως στο εμπρός μέρος επηρεάζοντας το κέντρο βάρους. Αντίθετα, η μπαταρία μπορεί να διαμοιραστεί κατά μήκος του δαπέδου βελτιώνοντας τη σταθερότητα.

Στο ερώτημα αν ένα ηλεκτρικό off-road μπορεί να προσφέρει την ίδια αίσθηση και απόδοση με ένα συμβατικό, η απάντηση είναι ναι. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι και καλύτερα. Τα ηλεκτρικά παρέχουν άμεση ροπή, που σημαίνει ότι μπορούν να παραδώσουν ισχύ σε οποιονδήποτε τροχό ανά πάσα στιγμή, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την υπέρβαση εμποδίων σε ανώμαλο έδαφος.

Ένα ζήτημα είναι η αυτονομία. Ένα Rivian R1T με τη μεγάλη μπαταρία μπορεί να καλύψει μέχρι 490 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, ενώ ένα Ford F-150 με ρεζερβουάρ 87 λίτρων μπορεί να ξεπεράσει τα 600 χιλιόμετρα. Η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων πρέπει να αυξηθεί για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα συμβατικά 4x4, ενώ φυσικά υπάρχει και το θέμα της φόρτισης αλλά και το βάρος των μπαταριών που επηρεάζει τη κίνηση σε λάσπη ή άμμο.

Ford-F-150-Lightning-(2).jpg

Συμπερασματικά, τα ηλεκτρικά 4x4 φέρνουν μια νέα εποχή προσφέροντας βελτιωμένη σταθερότητα και άμεση ροπή. Με την εξέλιξη των μπαταριών και την αύξηση της αυτονομίας θα μπορούσαν σύντομα να αλλάξουν τα δεδομένα στις εκτός δρόμου περιπλανήσεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή