Η Ford Mustang GTD έχει ως στόχο ένα ξεχωριστό ρεκόρ στο Nürburgring

Η Ford Mustang GTD ετοιμάζεται να καταγράψει χρόνο γύρου κάτω από επτά λεπτά στην διάσημη πίστα του Nürburgring.

Η Ford Mustang GTD έχει ως στόχο ένα ξεχωριστό ρεκόρ στο Nürburgring
3'

Του Γιάννη Σκουφή

Η Ford Mustang GTD ετοιμάζεται να επιχειρήσει κάτι που κανένα άλλο αμερικανικό αυτοκίνητο δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα: να καταγράψει χρόνο γύρου κάτω από επτά λεπτά στην διάσημη πίστα του Nürburgring.

Αν η Ford το επιτύχει, θα πρόκειται για μια ιστορική επιτυχία, καθώς η GTD είναι η πιο ισχυρή με έγκριση τύπου Mustang που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα.

Η Mustang GTD λοιπόν είναι ένα muscle car σχεδιασμένο τόσο για τον δρόμο όσο και για την πίστα. Εφοδιάζεται με έναν υπερτροφοδοτούμενο V8 με 5.200 κυβικά, ο οποίος αποδίδει 815 ίππους και 900 Nm.

Ford-Mustang-GTD-(4).jpg

Σημαντικό χαρακτηριστικό του κινητήρα είναι το ξηρό κάρτερ του, το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε Mustang, καθώς και το σύστημα Drag Reduction System (DRS), το οποίο συμβάλλει στην αεροδυναμική απόδοση, μετατρέποντας το αυτοκίνητο σε μια πραγματική αγωνιστική μηχανή.

Με τελική ταχύτητα που φτάνει τα 325 χλμ./ώρα, η GTD είναι από τις ταχύτερες Mustang όλων των εποχών. Ωστόσο, η Ford δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τον χρόνο της για το 0-100 χλμ./ώρα. Αυτό που ενδιαφέρει όμως δεν είναι τόσο η επιτάχυνση, αλλά το πώς θα αποδώσει το αυτοκίνητο στο Nürburgring Nordschleife, μια από τις πιο απαιτητικές πίστες στον κόσμο, με μήκος 20,832 χιλιομέτρων.

Ford-Mustang-GTD-(3).jpg

Στόχος της Ford είναι να σπάσει το φράγμα των επτά λεπτών για ένα γύρο στην πίστα, κάτι που οι μηχανικοί της είχαν θέσει ως προτεραιότητα από την αρχή της εξέλιξης της GTD. «Από την πρώτη ημέρα είχαμε εστιάσει στη δημιουργία μιας Mustang με επιδόσεις που να ανταγωνίζονται τα κορυφαία supercars του κόσμου», δηλώνει ο Greg Goodall, επικεφαλής μηχανικός του προγράμματος της GTD.

Η GTD είχε ήδη εντοπιστεί να δοκιμάζεται στο Nürburgring το καλοκαίρι και να προετοιμάζεται για το μεγάλο εγχείρημα. Ωστόσο, η Ford δεν έχει ανακοινώσει το όνομα του επαγγελματία οδηγού που θα αναλάβει να κάνει το γύρο ρεκόρ.

Το ταχύτερο αμερικανικό αυτοκίνητο στο Nürburgring μέχρι στιγμής είναι το Dodge Viper ACR του 2017, με χρόνο 7 λεπτά και 1,30 δευτερόλεπτα. Το Viper είχε προσπαθήσει και πάλι για την επίτευξη ενός ακόμα καλύτερου χρόνου, αλλά αποσύρθηκε λόγω αστοχίας στα ελαστικά. Το ταχύτερο Ford στην πίστα μέχρι σήμερα είναι η GT Mk1, που είχε σημειώσει χρόνο 7 λεπτών και 52 δευτερολέπτων.

Ford-Mustang-GTD-(1).jpg

Αν και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, η Mustang GTD φαίνεται έτοιμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Με αναλογία ίππων ανά λίτρο υψηλότερη από την Porsche 911 GT3 RS, που έκανε τον γύρο του Nürburgring σε 6 λεπτά και 49,328 δευτερόλεπτα, η Mustang GTD έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Ένα teaser βίντεο μας δείχνει ότι η Ford στοχεύει πολύ ψηλά.

Ford-Mustang-GTD-(2).jpg

Η Ford θα κατασκευάσει μόνο 300 έως 700 μονάδες ετησίως, αποκλειστικά για τα έτη 2025 και 2026, με ανώτατο όριο τις 1.400 μονάδες συνολικά. Η αρχική τιμή της Mustang GTD α ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Αν καταφέρει να καταρρίψει το ρεκόρ στο Nürburgring, λογικά θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την συλλεκτική της αξία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή