31ος Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell (photos)
Οι ελληνικές ομάδες είναι έτοιμες για να διαγωνιστούν στις 21 – 24 Μαΐου με τα πρωτότυπα και καινοτόμα οχήματά τους στους δρόμους του Ρότερνταμ.
Η Ελλάδα συμμετέχει για δωδέκατη συνεχή χρονιά στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell με τρεις δυναμικές ομάδες που εκπροσωπούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα.
Πρόκειται για την 31η διοργάνωση του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Ρότερνταμ από τις 21 έως και τις 24 Μαΐου.
Την Ελλάδα εκπροσωπούν και φέτος τρεις ομάδες από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας:
Η Ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Πυρφόρος: Συμμετέχει για έβδομη συνεχόμενη φορά στο διαγωνισμό στην κατηγορία Prototype (Battery Electric). Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο σχεδιασμός των οχημάτων επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους, γεγονός εμφανές από τα φουτουριστικά και ιδιαίτερα αεροδυναμικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτή.
Χορηγοί της ομάδας είναι: Aegean Airlines, ΕΛΒΑΛ, ΔΕΔΔΗΕ
Η Ομάδα «TUC Eco Racing» από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης µε το εξελιγμένο όχημα πόλης Eco Racer (ΕR2015): Θα είναι η όγδοη συμμετοχή της ομάδας στο Μαραθώνιο στην κατηγορία Urban Concept (Hydrogen), όπου τα οχήματα που συμμετέχουν είναι πιο κοντά στα καθημερινά επιβατικά αυτοκίνητα.
Χορηγοί της ομάδας είναι: BETA CAE, ΑΝΕΚ LINES, Γ. Φωτεινάκης & Σια, Φραγκιουδάκης Αντώνης, ΙΚΤΕΟ Κρήτης, Γελασάκης Travel, Κάρλος Ζ. Διγενάκης, Μιχαηλάκης Sport, Flashnews.gr
Τέλος, η Ομάδα «Ποσειδώνας» από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού καθώς και από τα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Τριήρης: Θα είναι η τέταρτη συμμετοχή της στο διαγωνισμό στην κατηγορία Prototype (Battery Electric). Πέρυσι διαγωνίστηκε στην ίδια κατηγορία και κατέκτησε το ελληνικό ρεκόρ οικονομίας καυσίμου!
Χορηγοί της ομάδας είναι: ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε. (ΕΑΒ), Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «MSc Advanced Industrial & Manufacturing Systems», ΦΑΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, INTERTRANS, BETA CAE Systems S.A., MSC Software, ΔΗΣΙΟΣ ΜΠΑΤΤΑΡΙΕΣ, XAΪΔΕΜΕΝΟΣ, Unimet high vacuum metalizing, WEB IMAGINATIONS.
Ο Δρ. Αντώνιος Κλαδάς, Καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της ομάδας σπουδαστών «Προμηθέας» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή τους στο φετινό Μαραθώνιο: «Η ομάδα των σπουδαστών μας έχει και φέτος πραγματοποιήσει πλήθος βελτιωτικών παρεμβάσεων στο αμάξωμα και στο σύστημα ηλεκτρικής κίνησης του πρωτότυπου οχήματος, του οποίου όλα τα υποσυστήματα έχουν κατασκευαστεί εξ' ολοκλήρου από τα μέλη της ομάδας. Συνθέτοντας ένα ανανεωμένο σύστημα ελέγχου, στο οποίο καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια αξιοποίησης της τεχνογνωσίας και των εμπειριών από τις προηγούμενες συμμετοχές στο διαγωνισμό, η Ομάδα φέτος επιδιώκει να διακριθεί βελτιώνοντας σημαντικά τις επιδόσεις της».
Ο κος. Γεώργιος Κουμαρτζάκης, Team manager της ομάδας «TUCer» του Πολυτεχνείου Κρήτης, δήλωσε: «Στην όγδοη συνεχόμενη συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, η Ομάδα μας καλείται να αγωνιστεί με νέο, πρωτότυπο όχημα βελτιωμένου βάρους και ενεργειακής απόδοσης. Οι τεχνολογικές προσθήκες στο ER2015 έχουν σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου και την επίτευξη του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από την όσο το δυνατόν καλύτερη επίδοση στην κατηγορία μας, τα οχήματα πόλεως».
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας «Ποσειδώνας» του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., σημείωσε: «Στη φετινή μας συμμετοχή ευελπιστούμε σε μια περαιτέρω βελτίωση της περσινής μας πολύ καλής επίδοσης. Η Ομάδα έχει δώσει βαρύτητα στην κατασκευαστική αξιοποίηση των υπολογιστικών μοντέλων ελαχιστοποίησης βάρους και τριβών καθώς και βελτίωσης της μετάδοσης κίνησης, ενώ έχει γίνει πλήρης ανασχεδιασμός του συστήματος οδήγησης του ηλεκτροκινητήρα. Η ομαδική δουλειά και η άριστη συνεργασία φοιτητών με διαφορετικό υπόβαθρο ευελπιστούμε ότι θα δώσει και φέτος ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό όχημα χαμηλής κατανάλωσης».
O κος. Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral, δήλωσε: «Η φετινή δυναμική συμμετοχή της Ελλάδας στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell μας γεμίζει περηφάνια, καθώς αποτελεί παράδειγμα του γεγονότος ότι η νέα γενιά δε σταματά να αγωνίζεται και να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell προσφέρει στη νέα γενιά μηχανικών και επιστημόνων το κίνητρο να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και να προτείνει καινοτόμες λύσεις σχετικά με την οικονομία καυσίμου. Η Coral στέκεται και φέτος στο πλευρό των ελληνικών ομάδων, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν για ακόμα µία χρονιά τον εαυτό τους και να διεκδικήσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους!».
Ο σκοπός του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell είναι να εμπνεύσει ομάδες μαθητών και φοιτητών να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν οχήματα, αλλά και να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, χρησιμοποιώντας τη λιγότερη δυνατή ενέργεια.
Στο θεσμό αυτό συναντώνται κορυφαίοι επιστήμονες του σήμερα με τους πρωταγωνιστές του αύριο και επιδιώκουν να συμβάλουν ενεργά στην επίλυση των ενεργειακών προκλήσεων του πλανήτη. Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι μια παγκόσμια διοργάνωση με διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία.