Σελήνη: Νέα μελέτη δείχνει την πραγματική της ηλικία - Μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε
Πρόσφατη μελέτη τοποθετεί ορίζει την ηλικία της Σελήνης, αμφισβητώντας μακροχρόνιες θεωρίες
Μια νέα πρωτοποριακή μελέτη εντάσσει την ύπαρξη της Σελήνης περισσότερο από 100 εκατομμύρια χρόνια πίσω, αμφισβητώντας τη μακροχρόνια θεωρία ότι σχηματίστηκε πριν από 4,35 δισεκατομμύρια χρόνια όταν ένα αντικείμενο μεγέθους Άρη συγκρούστηκε με την πρώιμη Γη.
Οι ερευνητές υπολογίζουν τώρα ότι η Σελήνη σχηματίστηκε περίπου 4,51 δισεκατομμύρια χρόνια πριν και υπέστη ένα δραματικό γεγονός «επανα-τήξης» κατά την πρώιμη εξέλιξή της, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature την Τετάρτη.
Αυτή η διαδικασία, καθοδηγούμενη από τα βαρυτικά ρυμουλκά της Γης καθώς η Σελήνη απομακρυνόταν, υπερθερμάνθηκε η επιφάνειά της και ουσιαστικά "επαναφέρει όλα τα ρολόγια" σε δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων, σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Francis Nimmo, καθηγητής στο UC Santa Cruz.
«Έτσι, οι βράχοι του φεγγαριού δεν μας λένε πότε σχηματίστηκε το φεγγάρι, αλλά μας λένε πότε συνέβη ένα μεταγενέστερο γεγονός που θέρμανε το φεγγάρι», εξήγησε ο Nimmo.
Ρίχνοντας φως στην αρχαία ιστορία
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβιβάσουν μια συζήτηση δεκαετιών μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με την ηλικία της Σελήνης.
Μπορούν επίσης να εξηγήσουν γιατί τα ορυκτά που βρέθηκαν σε δείγματα της αποστολής του Απόλλωνα, όπως το ζιρκόνιο, χρονολογούνται πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, το οποίο είναι παλαιότερο από ό,τι υποτίθεται προηγουμένως οι θεωρίες σχηματισμού.
Ο Carsten Munker, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας που δεν συμμετείχε στη μελέτη, περιέγραψε τα ευρήματα ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, ανέφερε την Πέμπτη το NBC News.
«Αυτό σίγουρα φέρνει την κατανόησή μας πιο κοντά», είπε, σημειώνοντας τη σημασία της βελτίωσης του χρονοδιαγράμματος των πρώιμων γεγονότων του ηλιακού συστήματος για την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού των πλανητών.
Οι μελλοντικές σεληνιακές αποστολές, συμπεριλαμβανομένου του Artemis της NASA και του Chang'e 6 της Κίνας, αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στην αρχαία ιστορία της Σελήνης.