Ποια αυτοκίνητα ταιριάζουν σε ποια νησιά;

Με ποια μοντέλα θα περάσετε πιο ωραία στα νησιά της Ελλάδας μας;

Του Γιάννη Σκουφή

Είναι λογικό να πας με Lamborghini Aventador Spider των 700 ίππων στην Ελαφόνησο; Εκεί που η πιο μακρινή διαδρομή είναι μέχρι την παραλία του Σίμου, που μάλλον ποτέ δεν θα δεις τριψήφιο νούμερο στο κοντέρ και έτσι και πιάσει αέρας θα κάνει αμμοβολή με ανοιχτή την οροφή;

Και όμως υπάρχουν κάποιοι που το κάνουν, ίσως γιατί δεν έχουν άλλο αυτοκίνητο -απίθανο το βλέπουμε- είτε για δικούς τους προσωπικούς λόγους -πολύ πιο πιθανό αυτό το ενδεχόμενο- ενώ το ερώτημα που τίθεται είναι αν είχες να διαλέξεις μεταξύ πολλών αυτοκινήτων, από το πάρκο μια εταιρείας ενοικιάσεων π.χ., τι θα επέλεγες για να πας στις Κυκλάδες. Η επιλογή σου θα ήταν η ίδια και για τα Δωδεκάνησα; Τα Επτάνησα ή την Κρήτη;

Κυκλάδες

Στις Κυκλάδες λοιπόν ο χώρος είναι είδος σε ανεπάρκεια. Οι δρόμοι στενοί, τα πάρκινγκ πιασμένα, οι παραλίες γεμάτες και βέβαια οι αποστάσεις σχετικά μικρές. Έτσι αν δεν είσαι και πολύ τύπος που θα θέλεις να πας σε παραλίες πιο απομακρυσμένες και θα μείνεις στις πιο κοσμικές ένα Smart Fortwo θα σε βολέψει όσο δεν φαντάζεσαι. Όσο για το αν χωρούν τα πράγματά σου, μην ανησυχείς.

Πίσω από τα καθίσματα υπάρχει αρκετός χώρος. ΟΚ, δεν φτάνει και για δύο σπαστές ξαπλώστρες, αλλά για όλα τα άλλα επαρκεί.
Τώρα αν είστε παραπάνω από δύο υπάρχει το Smart Fοrfour ή το alter ego του, το Twingo της Renault. Αν θέλεις να είσαι πιο πρακτικός το VW Up είναι μια πολύ καλή επιλογή!

Στην περίπτωση που ντε και καλά θέλεις τις δύο σπαστές ξαπλώστρες μαζί σου ή δεν νοείσαι να αποχωριστείς το ποδήλατό σου και βαριέσαι το βάλε βγάλε της σχάρας ή αν έχεις μικρό παιδί και πρέπει να πάρεις μαζί σου αναγκαστικά και την προίκα του, το Honda Jazz είναι αυτό που θα λύσει όλα σου τα θέματα. Κι αυτό γιατί είναι ότι πιο ευρύχωρο και πρακτικό κάτω από τα 4,0 μέτρα.

Τώρα, αν θέλεις να ψαχτείς και για μια πιο απομακρυσμένη παραλία, που δεν μαζεύει πολύ κόσμο γιατί ο δρόμος θυμίζει τις παλιές καλές ειδικές του Ακρόπολις η επιλογή είναι all time classic: Suzuki Jimny, που συνεχίζει εκεί που τα άλλα σταματούν. Το Jimny είναι τζιπ παλαιάς κοπής και για να το εκμεταλλευτείς πρέπει και εσύ να είσαι off roader ανάλογης λογικής. Σκληροτράχηλος και υπομονετικός, που αντέχει το κοπάνημα και δεν τον πειράζει αν μετά τα 80 (χλμ/ώρα), ειδικά στο κάμπριο, με δυσκολία θα ακούει το συνοδηγό του -αν είναι η συνοδηγός ίσως αυτό να είναι και καλό, γιατί είναι βέβαιο πως θα γκρινιάζει για τη σκληρή ανάρτηση.

Τέλος για τους πιο soft που απλά θέλουν να πάνε και παραπέρα ένα Nissan Juke, ένα Renault Captur, ένα 2008, ένα καινούργιο Ford Ecosport ή ένα Honda HR-V είναι ό,τι πρέπει.

Δωδεκάνησα

Τα τελευταία είναι καλές επιλογές και για τα Δωδεκάνησα που γενικώς έχουν μεγαλύτερη άπλα, ενώ αναλογικά έχουν και μεγαλύτερες διαδρομές, οπότε τα υπερ- μίνι εδώ είναι ό,τι πρέπει. Και πληρώνουν και το χαμηλό ναύλο στο βαπόρι, αφού είναι κάτω από τα 4,25 μέτρα.

Tι θα λέγατε λοιπόν για ένα Ford Fiesta; Ή για ένα VW Polο, ή ένα Opel Corsa, ενώ καλή επιλογή είναι τόσο το Nissan Micra όσο και το νέο Suzuki Balenο, που είναι ιδιαίτερα οικονομικά. Οικονομικό είναι και το Clio της Renault.

Επτάνησα

Για τα Επτάνησα τώρα το βέβαιο είναι πως για να πάρετε το καράβι θα πρέπει να διανύσετε πρώτα αρκετά χιλιόμετρα -εκτός και αν μένετε μεταξύ Πάτρας, Κυλλήνης και Πύργου, στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας ή η Αμφιλοχία είναι στη γειτονιά σας οπότε το ίδιο ισχύει και για τη Λευκάδα.

Πάντως αν έχετε όρεξη μπορείτε να γράψετε αρκετά χιλιόμετρα και σε διαδρομές στα νησιά αυτά καθ’ αυτά, οπότε γιατί να μη μετακινείστε με την άνεση που εξασφαλίζει ένα μοντέλο της κατηγορίας C; Ενδεχόμενα και diesel ή με ένα μικρό κινητήρα turbo βενζίνης, ώστε συνολικά, μαζί με τα διόδια, να μην ξοδέψετε πολλά; Όπως το Honda Civic για παράδειγμα ή τα VW Golf, ενώ στο πιο premium, μιας και τα Επτάνησα και ειδικά η Κέρκυρα έχουν έναν τέτοιο αέρα υπάρχουν τόσο η A-Class της Mercedes όσο και η GLA, η σειρά 1 αλλά και η X1 της BMW, τα Α3 και Q3 της Audi. Φυσικά πολύ καλή λύση είναι και το best seller της Nissan, το Qashqai. Ή τα νέα VW Tiguan και Renault Kadjar, καθώς και το CR-V της Honda.

Κρήτη

Πολλά είναι και τα χιλιόμετρα που θα κάνετε αν αποφασίσετε να γυρίσετε την Κρήτη -όχι βέβαια όλη μονομιάς, εκτός και αν πολιτογραφηθείτε Κρητικοί για ένα μήνα και βάλε, αλλά ένα κομμάτι της. Εδώ και limo, σαν την Ε ή την 5άρα, να έχετε δεν θα σας χαλάσει, παρά μόνο αν ψάχνετε πάρκινγκ. Στο Ηράκλειο και γύρω από το παλιό λιμάνι στα Χανιά, ενώ φυσικά και θα είστε εντός κλίματος στην Ελούντα. Κάτι που θα ισχύει και με ένα καλό μοντέλο της μεσαίας κατηγορίας όπως η Mercedes C-Class, η 3άρα της BMW ή το νέο Αudi A4, χωρίς να αγνοούμε VW Passat και Ford Mondeo ή μεσαία και μεγάλα SUV (GLC και GLE, Q5 και Q7, Χ3 και X5, Touareg, XC60 και XC90). Πιο σικ οι κουπέ εκδόσεις τους, για όσα υπάρχουν.

Πάντως αν θέλετε να είστε απόλυτα εναρμονισμένοι με την Κρήτη θα πρέπει να πάτε με πικ-απ, που τώρα τελευταία έχουν περάσει στην επόμενη γενιά τους που έχει σαφώς πιο επιβατικό στιλ και χαρακτήρα ελευθέρου χρόνου. Με ένα Nissan Navara NP300 π.χ. που έχει μέχρι και ανεξάρτητη ανάρτηση πίσω και οι δυνατότητες του εξυμνούνται και σε τραγούδια Κρητών Καλλιτεχνών, με ένα Mitsubishi L200 που έχει την πιο προχωρημένη τετρακίνηση ή με ένα Ford Ranger που έχει την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.