Είναι τα ηλιακά αυτοκίνητα το μέλλον;

Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο μιας και η ηλιακή ενέργεια είναι εντελώς δωρεάν και αέναη.

Του Γιάννη Σκουφή

Η ηλιακή ενέργεια είναι μεν ελκυστική, αλλά όπως ισχύει για κάθε ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα από τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες παίζουν το δικό τους ρόλο.

Από την άλλη αυτό δε σημαίνει πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στο αυτοκίνητο. Όχι ως βασική παροχή ενέργειας αλλά ως επικουρική σε ένα plug-in υβριδικό μοντέλο ή σε ένα ηλεκτρικό βελτιώνοντας την αυτονομία του.

Η Toyota είχε παρουσιάσει στο παρελθόν μία έκδοση του Prius με πάνελ οροφής ώστε να εξοικονομείται ενέργεια για το κλιματισμό, ενώ παρόμοιο σύστημα είχαμε δει και για το Nissan Leaf. Με τη σειρά τους οι Hyundai και Kia έχουν ανακοινώσει από πέρυσι την παραγωγή υβριδικών μοντέλων με πάνελ οροφής που θα μπορούν να φορτίζουν την ημέρα την κανονική τους μπαταρία στο 30% με 60%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πρόσφατα η Toyota ανακοίνωσε μια πρωτότυπη εκδοχή του plug in υβριδικού Prius (PHEV), που θα δοκιμαστεί από τα τέλη του μήνα στην Ιαπωνία. Η οροφή και το αμάξωμα είναι καλυμμένα με νέας τεχνολογίας πάνελ της Sharp που μπορούν να προσφέρουν έως και 44,5 χιλιόμετρα την ημέρα, όσο περίπου είναι δηλαδή και η ηλεκτρική αυτονομία που έχει το υβριδικό Toyota. Καθόλου άσχημα δηλαδή…