Πόσο ασφαλή είναι τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα;
Του Γιάννη Σκουφή
Το καλοκαίρι είναι πλέον πολύ κοντά και στους δρόμους της χώρας μας θα αρχίζουν να κυκλοφορούν όλο και περισσότερα αυτοκινούμενα διαφόρων τύπων, τα πιο πολλά με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας.
Κάποια μάλιστα τα χαζεύεις για την πολυτέλεια αλλά και για την πρακτικότητά τους, ενώ σίγουρα δεν περιμένεις από αυτά επιδόσεις αλλά ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι. Τι γίνεται όμως από πλευράς ασφάλειας όταν ένα αυτοκινούμενο εμπλακεί σε κάποια σύγκρουση και ειδικά μετωπική; Πόσο προστατεύονται οι επιβάτες του;
Το Σουηδικό Γραφείο Μεταφορών λοιπόν έκανε δοκιμές μετωπικής σύγκρουσης με ένα ημι- ενσωματωμένο αυτοκινούμενο (σε αυτά διατηρείται η αρχική καμπίνα του βαν και υπάρχει επικοινωνία με την υπερ- κατασκευή) και ένα πλήρως ενσωματωμένο (η καμπίνα οδηγού και συνοδηγού είναι ενιαία με την υπερ- κατασκευή), χρησιμοποιώντας τις προδιαγραφές του EuroNCAP (πρόσκρουση με ταχύτητα 64 χλμ./ ώρα).
Όπως θα δείτε τα πρώτα πλεονεκτούν σε σχέση με τα δεύτερα, καθώς αυτό που δοκιμάστηκε κυριολεκτικά διαλύθηκε, με την υπερκατασκευή, όπως θα δείτε και στο βίντεο, να αποκολλάται από το πλαίσιο. Από την άλλη και στα δύο τα τελικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την ασφάλεια των επιβαινόντων είναι τραγικά.
Τόσο που το Σουηδικό Γραφείο Μεταφορών προτείνει σε όσους χρησιμοποιούν αυτοκινούμενα να προτιμούν δρόμους με διάζωμα στους οποίους οι πιθανότητες μετωπικής είναι σαφώς μικρότερες, να τηρούν με ευλάβεια τα όρια ταχύτητας και να έχουν ασφαλίσει όλα τα αντικείμενα στο χώρο διαβίωσης, προκειμένου σε περίπτωση σύγκρουσης να μην μετατραπούν σε βλήματα.