Μόνο η Ελλάδα δεν ξέρει τι έχει
Η Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου η κάθε ξένη εταιρεία χωρίς άδεια χωρίς ελληνικό έλεγχο κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο, κρατώντας για τα δικά της συμφέροντα τα μυστικά του ελληνικού θησαυρού, ενώ το αρμόδιο υπουργείο της Ελλάδας για τους φυσικούς πόρους παραμένει στον βαθύ του ύπνο.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Για να καλύψουν αυτή την ανικανότητα και αναπηρία οι Έλληνες αξιωματούχοι λένε ασύστολα ψέματα, τα οποία αποκαλύπτονται στην σημερινή έρευνα του newsbomb.gr.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας (www.ypeka.gr) υπό τον τίτλο «Σύντομο ιστορικό των ερευνών υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο» διαβάζουμε ότι «μετά το 2001 και για 10 χρόνια δεν υπήρξε καμία ερευνητική δραστηριότητα για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα».
Τα επίσημα της νορβηγικής TGS-Nopec όμως διαψεύδουν το ελληνικό υπουργείο. Σύμφωνα με αυτά, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο του 2001 η νορβηγική εταιρεία πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, νοτίως της Κρήτης, με το ερευνητικό σκάφος της Northen Access.
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ, όπως φαίνεται στον χάρτη της TGS που παρουσιάζει σήμερα το newsbomb.gr περιλαμβάνει συνολικά 10 σεισμικές γραμμές και έχει την ονομασία «Greece Reprocess» αφού ουσιαστικά με αυτό έμπαινε και η ελληνική ΑΟΖ στην ήδη υπάρχουσα έρευνα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Από τις 10 σεισμικές γραμμές, εκείνες που αφορούν την Ελλάδα είναι οι δύο μεγάλες κάθετες που βρίσκονται ξεκάθαρα στην ελληνική ΑΟΖ στην αποκαλούμενη «λεκάνη του Ηροδότου». Ως ημερομηνία απόκτησης των στοιχείων από τους Νορβηγούς εμφανίζεται η περίοδος Σεπτέμβριος 2001-Απρίλιος 2002, ενώ ως χρόνος ολοκλήρωσης τα έτη 2003-2005.
Το 2005 η νορβηγική εταιρεία έβγαλε τα σεισμικά στοιχεία που είχε από τις έρευνες στην Ελλάδα προς πώληση για 600.000 ευρώ ανά γραμμή έρευνας.
Σε όλα αυτά βέβαια η Ελλάδα είναι και παραμένει απούσα, δεν έχει κερδίσει ένα ευρώ και οι ξένοι ερευνητές είναι οι μόνοι που επωφελούνται από τον ελληνικό ορυκτό πλούτο.
Διαβάστε επίσης:
Hurriyet: «Οι μάχες για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο»
Αρχές Οκτώβρη ξεκινάνε τα «τρυπάνια»
Η Αλβανία θέλει μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες του Ιονίου!