Γιατί είναι αρνητικός ο Σόιμπλε σε νέο «κούρεμα» χρέους

Εφιαλτικοί χαρακτηρίζονται οι σχεδιασμοί της γερμανικής καγκελαρίας, οι οποίοι χάρη στις ασθενείς αντιστάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά δημιουργούν συνθήκες «κινεζικής επαρχίας»

Γιατί είναι αρνητικός ο Σόιμπλε σε νέο «κούρεμα» χρέους
8'

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Αντίθετος με οποιαδήποτε ιδέα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στη “Bild am Sonntag”. Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση Σαμαρά επικρατεί προβληματισμός από τις διαρροές έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει ανάπτυξη πριν από το 2045!

Όσο πλησιάζει το ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο η γερμανική πλευρά θέλει να προκαλέσει εμπόδια και να δείξει πως έχει τον πρώτο λόγο για όσα (άσχημα) συμβαίνουν στη χώρα μας. Το στίγμα δίνει ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τη σημερινή συνέντευξή του.

Στην κυριακάτικη έκδοση της Bild ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτηρίζει «σίγουρο» ότι δεν θα γίνει δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ισχυρίζεται μάλιστα πως εφ’ όσον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις απαράδεκτες απαιτήσεις που θέτουν οι διεθνείς πιστωτές, λαμβάνοντας αντιλαϊκά μέτρα, «τότε μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια μετά το 2014», οπότε εκπνέει το συμφωνημένο πρόγραμμα δανεισμού.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι το Βερολίνο επιχειρεί με κάθε τρόπο να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις.

Ακόμα και σε περίπτωση που υπάρξουν θετικές ενδείξεις από τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα σε δύο εβδομάδες, ο γερμανικός παράγοντας δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί αλλαγές στους σχεδιασμούς που έχει κάνει για τη χώρα μας. Με το πρόσχημα της στήριξης και της βοήθειας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα από το οποίο οι ισχυροί της τρόικας προϋπολογίζουν τα κέρδη τους από την παράταση της ελληνικής κρίσης και την απώλεια περιουσιών!

Τα τηλεφωνήματα στον κ. Μορς

Είναι χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα με τις εμπλοκές που προκάλεσε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην τρόικα, ο γερμανικής καταγωγής κ. Ματίας Μορς σχετικώς με την εκταμίευση της δόσης. Λέγεται στις Βρυξέλλες ότι αφού ο κ. Μορς επικοινώνησε με γραφειοκράτες της Κομισιόν (που τού μετέφεραν τις απόψεις Γερμανών, Ολλανδών και Φιλανδών οι οποίοι κερδίζουν από την επιδείνωση της κρίσης, την πολιτική αβεβαιότητα και την προοπτική κατάρρευσης της κυβέρνησης Σαμαρά) άρχισε να έχει αντιρρήσεις και να προκαλεί εμπόδια.

Εντύπωση προκάλεσε στους Ευρωπαίους ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για την πρωτοφανή στάση του κ. Μορς. Στο παρασκήνιο λέγεται ότι οι αντιρρήσεις του Γερμανού τεχνοκράτη γεννήθηκαν ύστερα από ενημέρωση από συνεργάτες του κ. Σόιμπλε.

Στόχος είναι να ακολουθηθεί πολιτική «σοκ και δέους» πριν ακόμα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων αλλά και η αποπληρωμή οφειλομένων προς την Εφορία αποτελούν το τρίπτυχο της πολιτικής με την οποία το Βερολίνο θέλει να θέσει σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας και απόλυτου ελέγχου την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά άλλωστε επιδεικνύει «ιδιαίτερα εποικοδομητικό πνεύμα», το οποίο εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς των διεθνών δανειστών και όχι το δοκιμαζόμενο λαό. Κι αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά ανεπισήμως η καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ.

Γι’ αυτό και ο κ. Σόιμπλε δείχνει τόσο σίγουρος για την ορθότητα της πολιτικής του. Φέρεται να εκμυστηρεύεται σε τραπεζίτες και επιχειρηματίες της χώρας του ότι ακόμα κι αν αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες στην Αθήνα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όπως εκτιμάται, το Βερολίνο έχει εξασφαλίσει σαφείς δεσμεύσεις με διεθνείς δικλείδες για την εφαρμογή της ίδια πολιτικής ακόμα και από πιο «προοδευτικά» σχήματα!

Αν αυτή η πληροφορία συνδυαστεί με διαρροές που έγιναν από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τις οποίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μελετά την απόχώρησή του από τη χώρα μας, τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρά. Η εμμονή της γερμανικής ηγεμονίας στο αποτυχημένο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τα Μνημόνια αποκαλύπτει μια πτυχή που δεν έχει αναδείξει κανείς ως τώρα.

Σχέδιο «ευρωπαϊκής Ταϊβάν»

Ύστερα από τις τελευταίες επισημάνσεις του ΔΝΤ ότι «απαιτούνται νέες παρεμβάσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας», υπονοώντας νέες μειώσεις στους μισθούς και πλήρη αποδόμηση των ήδη διαταραγμένων εργασιακών σχέσεων, ετοιμάζεται «σχέδιο Ταϊβάν». Επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον τομέα των αποθηκεύσεων, του εμπορίου και των logistics έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση της κ. Άνγκελας Μέρκελ να αναθεωρήσει τη στρατηγική που ήθελε γραμμές παραγωγής γερμανικών προϊόντων σε χώρες όπως ήταν η Κίνα ή η Ταϊβάν.

Για να περιοριστούν τα κέντρα κόστους μεταφοράς, αποθήκευσης και συσκευασίας, οι επιχειρηματίες συνιστούν στην κυβέρνηση του Βερολίνου να δημιουργήσει εργασιακές συνθήκες Κίνας σε μια ευρωπαϊκή χώρα (χωρίς ανάλογη πολιτική ισχύ) που θα αποτελέσει μοντέλο το οποίο θα εφαρμοστεί και σε άλλες οικονομικώς ευάλωτες χώρες του Νότου και των Βαλκανίων. Το παράδειγμα έχει εφαρμοστεί εν μέρει με τη μετακίνηση γερμανικών γραμμών παραγωγής στην Τουρκία, στην οποία ωστόσο υπάρχει πολύ αυστηρή μεταναστευτική πολιτική ενώ προκύπτουν «προβλήματα» όσο η γειτονική χώρα βρίσκεται εκτός Ε.Ε.

Αντιθέτως, η Ελλάδα αποτελεί ιδανική περίπτωση ώστε να μετατραπεί σε «Ταϊβάν της Ευρώπης» με μισθούς πείνας, εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της, την εγκατάσταση γραμμών παραγωγής (και καλά ως «ξένες επενδύσεις») και την αναπαραγωγή κυβερνήσεων βραχείας θητείας. Τόσο τα επιμελητήρια, όσο και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας κινούνται θετικά προς αυτή τη στρατηγική. Μελετάται ανάλογη τακτική και για περιπτώσεις χωρών όπως είναι λ.χ. η Πορτογαλία ή λιγότερο η Ισπανία, αλλά και τα ευάλωτα «νεώτερα μέλη» της Ε.Ε. από τα Βαλκάνια, οι Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η περίπτωση της Ελλάδας έχει προταχθεί επειδή από την εποχή του πρώτου Μνημονίου, επί κυβερνήσεων κ. Γιώργου Παπανδρέου, δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις. «Όταν εστάλη το κείμενο του πρώτου Μνημονίου δεν έγινε η παραμικρή παρατήρηση ή αλλαγή. Αφού υπήρχαν λάθη διότι το κείμενο είχε χρησιμοποιηθεί και σε άλλη περίπτωση επί των οποίων τα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν έκαναν ούτε διόρθωση!», αποκαλύπτει Ευρωπαίος καθηγητής που συμμετείχε στις επιτροπές, εκείνη την εποχή.

Η διαρροή έκθεσης του ΔΝΤ

Ενώ οι Γερμανοί ολιγάρχες τρίβουν τα χέρια τους με όλα αυτά, οι Αμερικανοί φρόντισαν να διαρρεύσει έκθεση του ΔΝΤ που αποκαλύπτει μέρος αυτής της στρατηγικής και θεωρείται από στελέχη της Κομισιόν στις Βρυξέλλες ως η πρώτη «κίτρινη κάρτα» της κυβέρνησης Ομπάμα στην καγκελάριο Μέρκελ αναφορικά με την κρίση χρέους στη χώρα μας.

Η έκθεση αναφέρει ότι χρειάζονται 32 ολόκληρα χρόνια ώστε η εθνική οικονομία να φθάσει στα μέσα επίπεδα «οικονομικής αυτάρκειας» της ευρωζώνης. Οι Αμερικανοί «καρφώνουν» με εύληπτο ύφος ότι «ακόμη και το 2045, η Ελλάδα θα είναι ελλειμματική χώρα όσον αφορά στις καθαρές εξωτερικές της υποχρεώσεις».

Διπλωματικά στελέχη των ΗΠΑ εκτιμούν ότι αυτή είναι η πρώτη σοβαρή συνέπεια από τα μαγειρέματα στα στατιστικά στοιχεία του 2009 με ευθύνη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και στελεχών της Eurostat που προωθούν τους αντικειμενικούς στόχους της Γερμανίας στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Στις πληροφορίες που διέρρευσαν για την έκθεση του ΔΝΤ ζητείται περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους, αλλά και περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Αυτές οι επισημάνσεις συμπεριλήφθηκαν ώστε να σταθμιστούν οι αντιδράσεις των Γερμανών αλλά και να εκτιμηθεί αν τελικά ένας οργανισμός όπως το ΔΝΤ έχει σημασία να περιδινείται σε ένα φαύλο κύκλο», σχολίασαν.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι αν δεν υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια ανατροπής αυτής της στρατηγικής ως το τέλος της χρονιάς, η πολιτική της «μη οικονομικής αυτάρκειας» της χώρας ως το 2045 θα στερήσει από την Ελλάδα τις παραγωγικές δυνάμεις δύο γενεών που θα χαθούν ενώ η χώρα θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο όπου οι δανειστές θα διατάσσουν και οι τοπικοί κυβερνήσεις θα εφαρμόζουν χωρίς σκέψη και πατριωτισμό.

Γι’ αυτό και ο κ. Σόιμπλε όχι μόνο δεν θέλει να χαλάσει τις καρδιές των πολιτικών χορηγών του με δεύτερο «κούρεμα» χρέους, αλλά κομπορρημονεί για τις «επιτυχίες» του. Υψηλά νοήματα!

Διαβάστε περισσότερα:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή