H «S&B» νεκρώνει τη θάλασσα της Μήλου

Ξεκίνησε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου η δίκη του βιομήχανου Οδ. Κυριακόπουλου και υψηλόβαθμων στελεχών της «S&B»

H «S&B» νεκρώνει τη θάλασσα της Μήλου
4'

οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις βαρύτατες κατηγορίες της υποβάθμισης περιβάλλοντος αλλά και διάθεσης υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν μόνο τα κατηγορουμενα στελέχη, αλλά όχι ο βιομήχανος.

Η δίκη ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο ένα «περίεργο» τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στα δικαστήρια οδήγησε στην αναβολή της.

Μάλιστα, εναντίον του προέδρου της «S&B» έχουν στραφεί νομικά και κάτοικοι της Μήλου, που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους από τον περλίτη.

Έκθεση - κόλαφος

Την ώρα λοιπόν που οι κάτοικοι της Μήλου έχουν ξεσηκωθεί για τη μόλυνση που συντελείται στο νησί τους από τη δράση της εταιρείας «S&B», ο βιομήχανος Οδυσσέας Κυριακόπουλος προσπαθεί να πείσει, ότι... δεν συμβαίνει τίποτα! Κλείνει τα αυτιά του στις καταγγελίες και τα μάτια του στα στοιχεία, τις φωτογραφίες και τα βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το newsbomb. Μάλιστα, ακόμη και η προσπάθειά του να βγει λάδι έπεσε στο κενό, αφού η έκθεση που ζήτησε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), προκειμένου να αποδείξει, ότι δεν μολύνει τον αέρα και τη θάλασσα της Μήλου, γύρισε «μπούμερανγκ».

Το newsbomb συνεχίζει τη δημοσιογραφική έρευνα και αποκαλύπτει εκτενή αποσπάσματα από την πολυσέλιδη έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ, που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έγινε έπειτα πρωτοβουλία και με προσωπικά έξοδα του κ.Κυριακόπουλου και μάλιστα ζητήθηκε από την πλευρά του επιχειρηματία το πόρισμα να κρατηθεί μυστικό! Οι μελέτες και οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Τσιγκράδο και Βούδια, όπου βρίσκονται τα εργοστάσια του βιομήχανου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ΕΛΚΕΘΕ, στο Τσιγκράδο «η υψηλή θολερότητα που εντοπίστηκε στη θέση εκβολής του αγωγού υπερλέπτων περλίτη, δεν επέτρεψε την παρατήρηση των μακροφυκών». Οι ερευνητές καταγράφουν, λοιπόν, ότι τα νερά είναι πολύ θολά. Σε άλλο σημείο του πορίσματός τους σημειώνουν, ότι «στην ευρύτερη περιοχή της θέσης Τσιγκράδο εντοπίστηκε στρώμα πάχους μέχρι και 1 μέτρου, το οποίο αποτελείται από περλιτικές αποθέσεις. Οι αποθέσεις αυτές εκτείνονται σε μια περιοχή πλάτους 1200 μέτρων περίπου κατά τη διεύθυνση Α-Δ, νότια της περιοχής απόρριψης των υπέρλεπτων υπολειμμάτων περλίτη και μέχρι το βάθος των 16-18 μέτρα σε απόσταση 600 περίπου μέτρων από την ακτή. Οι αποθέσεις περλίτη λόγω της κοκκομετρικής τους διαβάθμισης και της ομοιομορφίας τους (τεχνητό υλικό) φαίνεται ότι είναι πολύ συνεκτικοποιημένες με αποτέλεσμα την αντοχή τους στη διάτρηση. Λόγω της ιδιότητάς τους αυτής δεν κατέστη δυνατή η λήψη καρότου από την περιοχή απόθεσής τους». Δηλαδή, ο περλίτης όχι μόνο φτάνει σε ακτίνα 1200 μέτρων και σε βάθος μέχρι 18 μέτρων, αλλά είναι τόσο σκληρός που το προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ δεν κατάφερε να τον τρυπήσει για να πάρει δείγμα!

Πόρισμα - καταπέλτης

Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα των ερευνητών και στα Βούδια. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στο πόρισμά τους «αντίστοιχα φαινόμενα θολερότητας παρατηρήθηκαν στη θέση εξόδου του αγωγού των εγκαταστάσεων στον Όρμο Βούδια, ενώ στο νοτιοδυτικό τμήμα του όρμου εντοπίστηκαν και θαμμένα λιβάδια Ποσειδωνίας. Το τελευταίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την οικολογική ποιότητα των Βουδίων λόγω της σημασίας του P. Oceanica (σ.σ. πολυετές φυτό με κλώνους μεγάλης διαμέτρου και ιδιαίτερα αργού ρυθμού ανάπτυξης) στη διατήρηση της βιοποικιλότητας όπως περιγράφηκε παραπάνω. Η αποκατάσταση των λιβαδιών του P. oceanica σε περιοχές που έχουν υποστεί υποβάθμιση εξαρτάται αφενός από τον τρόπο ανάπτυξής του P. Οceanica αλλά και από την έκταση και το είδος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. { } Στην ευρύτερη περιοχή της θέσης Βούδια ο πυθμένας καλύπτεται από επικαθίσεις περλίτη σε έκταση περίπου 1800x1100 μέτρων. Οι επικαθίσεις περλίτη εξαπλώνονται κατά μήκος της ακτής και μέχρι το βάθος των 10-12 μέτρων σε συνολική απόσταση 1600 μέτρων σε περιοχές τόσο βορειότερα όσο και νοτιότερα της θέσης απόρριψης τω υπερλέπτων. Το πάχος των επικαθίσεων περλίτη κυμαίνεται από 70 εκ. έως 3,5 μέτρα εντοπιζόμενο κυρίως σε μια "γλώσσα" πλάτους 900 μέτρων και μήκους 1100 προς τα ανατολικά της θέσης απόρριψης των υπερλέπτων περλίτη ενώ βαίνει μειούμενο προς την απόληψή του σε βάθος 38 μέτρων (1100 μ. από ακτή». Μάλιστα, ούτε στα Βούδια κατέστη δυνατή η δειγματοληψία! «Στη θέση των 30 μέτρων που βρίσκεται μέσα στη "γλώσσα" των επικαθίσεων περλίτη έγιναν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες λόγω της περλιτικής υφής των ιζημάτων του πυθμένα, γεγονός που πιστοποιείται από την ύπαρξη υπολειμμάτων περλίτη στα εξωτερικά του τοιχώματα του πυρηνολήπτη μετά την ανάσυρσή του από τον πυθμένα».

Με αυτή την έκθεση ο κ.Κυριακόπουλος θα αποδείξει, ότι τα εργοστάσιά του δεν μολύνουν τη θάλασσα της Μήλου; Αυτός είναι ο άσος που, όπως αφήνει το περιβάλλον του να εννοηθεί, κρατάει στο μανίκι του; Μάλλον είναι καμμένος από χέρι...

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή