Το Κίεβο εκβιάζει ότι θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, αν δεν υποστηριχθεί από τη Δύση!

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να επανέλθει στην αποκατάσταση του πυρηνικού της καθεστώτος, εάν δεν υποστηριχθεί από τη Δύση στη σημερινή ένοπλη σύγκρουση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βαλέρι Γκελετέι ή Χελετέι, αν ακολουθήσουμε την ουκρανική προφορά.

Το Κίεβο εκβιάζει ότι θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, αν δεν υποστηριχθεί από τη Δύση!
3'

Δεν άργησε να φτάσει και η ...αθυρόστομη απάντηση της Μόσχας, δια του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ραγκόζιν, ο οποίος έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι έχει ακούσει για «πιθήκους με χειροβομβίδα», το πόσο επικίνδυνοι, δηλαδή, θα μπορούσαν να αποδειχθούν, αλλά «για πίθηκο, που ονειρεύεται πυρηνική χειροβομβίδα ακούω πρώτη φορά».

Σύμφωνα με τον Γκελετέι «το πυρηνικό όπλο θα προστατεύσει την Ουκρανία από τη Ρωσία», αν και έσπευσε να εξηγήσει ότι το ζήτημα του πυρηνικού καθεστώτος δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Στο παρελθόν ο αμφιλεγόμενος υπουργός του Κιέβου έχει υποστηρίξει ότι η ρωσική ηγεσία «ηττήθηκε στο συμβατικό πόλεμο» και έχει επανειλημμένως απειλήσει την Ουκρανία για το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, αν συνεχίσει να αντιστέκεται, όμως η κατηγορία αυτή μοιάζει περισσότερο με άλλον έναν παράλογο ισχυρισμό του Κιέβου, που δεν επιβεβαιώθηκε. Κι αυτό γιατί πέραν των αμέτρητων άλλων λόγων κατά της εκδοχής αυτής και μόνο η γειτνίαση της Ρωσίας με τους «στόχους» της στην Ουκρανία, θα ήταν αρκετή για να αποκλειστεί το σενάριο ενός πυρηνικού χτυπήματος ακόμη και από έναν αδαή στα στρατιωτικά. Όμως το Κίεβο δεν κάμπτεται και επιμένει ξανά και ξανά σε υπερφίαλους ισχυρισμούς, όπως ένας ακόμη προερχόμενος από τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, ο οποίος υποστήριξε ότι «ολοκληρώθηκε η επιχείρηση αντιμετώπισης των τρομοκρατών (όπως αποκαλούν στο Κίεβο τους ρωσόφωνους αντάρτες) και τώρα ξεκινά η οργάνωση της Άμυνας κατά της Ρωσίας».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε σχολιάσει τη δήλωση Γκελετέι εκφράζοντας αμφιβολίες ότι η περίπτωσή του είναι υπόθεση στρατιωτικών ειδικών, υπονοώντας ότι θα έπρεπε να ασχοληθούν με αυτόν ειδικοί της ιατρικής επιστήμης.

Την επαναφορά του πυρηνικού καθεστώτος της χώρας έχουν κατά καιρούς προτείνει και πολλοί Ουκρανοί βουλευτές. Η Ουκρανία παρέδωσε στη Ρωσία τα πυρηνικά όπλα, που είχε σε έδαφός της, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ρωσία αναγνωρίστηκε ως νόμιμη διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης και η μεταβίβαση των ουκρανικών πυρηνικών κατοχυρώθηκε με το Πρωτόκολλο της Βουδαπέστης του 1994, με το οποίο ΗΠΑ, Αγγλία και Ρωσία παρείχαν εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς, που έχουν σχολιάσει τη συζήτηση αυτή, η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να επιδιώξει την κατασκευή πυρηνικών όπλων από καμία άποψη: ούτε πολιτική, ούτε τεχνική, ούτε οικονομική.

Ίσως τελικά να μην έχει και πολύ άδικο ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, ο οποίος εκτίμησε ότι «λόγος μπορεί να γίνει για τον Τρίτο Παγκόσμιο», ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη «στις τοπικές συγκρούσεις, τις μαζικές δολοφονίες, την εξόντωση ανθρώπων και στα άλλα εγκλήματα επιτιθέμενων και τρομοκρατών».

Διαβάστε επίσης:

Μόσχα: Οι ακροβατισμοί με τις κυρώσεις δεν θα μας αλλάξουν γνώμη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή