«Κούρεμα» στην αποπληρωμή δανείων ιδιωτών
Οι τράπεζες στο πλαίσιο του ρεαλισμού, αλλά και της αναγκαίας αναθέρμανσης της οικονομίας, θα πρέπει να υιοθετήσουν προτάσεις όπως αυτή της ΝΔ για «κούρεμα» των τόκων, στα δάνεια των ιδιωτών, πριν τα «κόκκινα δάνεια» τις πνίξουν...
Υπάρχει σε εξέλιξη μια πολύ σοβαρή συζήτηση, που δεν μπορεί να θεωρηθεί προεκλογικού χαρακτήρα. Αφορά την αποπληρωμή των δανείων στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών των προηγούμενων χρόνων, που υπό τις νέες συνθήκες, της ξαφνικής ισοπέδωσης των εισοδημάτων δια της βίας των Μνημονίων , δεν μπορούν να αποπληρωθούν.
Αρχικά κυκλοφόρησε μια φόρμουλα για οριζόντιο «κούρεμα» κατά 30% στα δάνεια που έχουν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια ώστε η αποπληρωμή τους να γίνει εφικτή. Η πρόταση χαρακτηρίσθηκε απαράδεκτη από τους τραπεζικούς κύκλους και ουδεμία σοβαρή συζήτηση σχετικά εξελίχθηκε.
Τις τελευταίες ημέρες από τον αρμόδιο τομεάρχη Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, υπήρξε μια πιο προσαρμοσμένη πρόταση. Οι δόσεις των δανείων να μην ξεπερνούν το 30% των εισοδημάτων του ιδιώτη-δανειζόμενου. Την απάντηση -και πάλι αρνητική- έδωσε εκ μέρους των τραπεζών, ο ανεκδιήγητος κ. Σαχινίδης, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης των Τραπεζιτών υπό τον Λ. Παπαδήμο.
Είναι δεδομένο ότι στην παρούσα φάση δεν κυβερνά την Ελλάδα μια κυβέρνηση λαϊκής επιλογής και εκλογής. Άρα οι εγχώριοι τραπεζίτες νοιώθουν πολύ ασφαλείς να λένε «όχι σε όλα». Αλλά η ίδια η πραγματικότητα θα έπρεπε να τους βάζει σε σκέψεις ως προς το τι πρέπει να αποφασίσουν για την αποπληρωμή των δανείων. Επίσης για το μήνυμα που θα πρέπει να στείλουν στην κοινωνία, η οποία «παγιδευμένη» στα Μνημόνια, που μόνον την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ευνοούν, νοιώθει και είναι όμηρος της εξαθλίωσης.
Ουσιαστικά:
- Οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με ρευστό και εγγυήσεις περίπου 150 εκατ. ευρώ.
- Οι τράπεζες που τα προηγούμενα χρόνια ακολούθησαν μια πληθωριστική πολιτική στην εκχώρηση δανείων, τα συνόδευσαν με πρωτοφανή σε ύψος επιτόκια για την ευρωζώνη.
- Οι τράπεζες στην τελική, καλούνται να αντιμετωπίσουν την «έκρηξη» των «κόκκινων δανείων», που πριν το τέλος του 2011, είχαν φθάσει στα 40 δισ. ευρώ, αλλά και τις επισφάλειες που διαλύουν την εικόνα τους, ενόψει μάλιστα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
- Οι τράπεζες έχουν πάρει τα προ Μνημονίων χρόνια πολύ μεγάλο μέρος των χρεών των ιδιωτών και μπορούν και υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και με «κούρεμα» να διασφαλίσουν την επιστροφή των κεφαλαίων τους, με κόστος μόνον στο ύψος των τόκων, οι οποίοι από την αρχή ήταν τοκογλυφικοί για τα επίπεδα της Ευρώπης.
- Οι τράπεζες τέλος θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι, υπό τις παρούσες πλέον συνθήκες, αν δεν επιδείξουν ρεαλισμό, μέσα στο επόμενο φθινόπωρο μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα κίνημα «Δεν πληρώνω», για τα δάνεια, που θα τις τινάξει στον αέρα και κανείς Παπαδήμος ή Σαχινίδης ή Τρόικα και Ράιχενμπαχ δεν θα μπορέσει να τις σώσει.
Οι τραπεζίτες, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να είναι νουνεχείς, ρεαλιστές και συγκροτημένοι άνθρωποι που να καταλαβαίνουν τα κελεύσματα των καιρών και όχι τυχοδιώκτες «σαράφηδες» για να διατηρήσουν τις τράπεζές τους. Η ίδια η ζωή μπορεί να επιβάλει το «κούρεμα» και τότε το τίμημα και το κόστος για τις τράπεζες, των ελληνόφωνων θα είναι πολύ μεγαλύτερο…