120 ώρες πριν...

Το κλίμα στην Ευρώπη και την Ελλάδα θυμίζει, όπως σημειώνουν πολλοί, Μεσοπόλεμο. Κι όμως τίποτα δεν είναι ίδιο.
120 ώρες πριν...

Ούτε ο Χίτλερ έρχεται στη Γερμανία, ούτε η Χρυσή Αυγή θα κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα σε 120 ώρες, θα κρίνουν τη συνέχεια.

Βαϊμάρη δεν έχουμε στην Ευρώπη, ούτε μπορούμε και να έχουμε, αφού η Ευρώπη ούτε ενιαία είναι, ούτε τα έθνη και τα κράτη της έχουν τις ίδιες προτεραιότητες. Βαϊμάρη, όμως, ούτε στην Ελλάδα έχουμε. Σε καθεστώς Βαϊμάρης μπορεί να εξελίχθηκε η Σοσιαλδημοκρατία, ιδιαίτερα στη τελευταία φάση με πρωθυπουργό τον Παπανδρέου και στη συνέχεια με κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο. Αλλά τίποτα και κανείς δεν θα εμποδίσει τις εκλογές της επόμενης Κυριακής να γίνουν.

Άνοδος του ναζισμού στην Ελλάδα, ή μιας εξτρεμιστικής Ακροδεξιάς, ανάλογης με την κουλτούρα στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν θα υπάρξει. Αλλά και στην Αριστερά, δεν έχουμε ιδιαίτερο εξτρεμισμό, ούτε τον κίνδυνο, που δυστυχώς αποτελεί τη δική μας παράδοση, μιας εμφυλιοπολεμικής σύρραξης, μέσα από την ενίσχυση των άκρων. Ακόμη και την πρόταση Τσίπρα αν λάβουμε υπόψη μας, για πρωθυπουργό την Παπαρήγα, με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ανοχή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, της ομάδας Καμμένου, στα θετικά θα πρέπει να την συνυπολογίσουμε. Δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς δεν λειτουργεί και ευτυχώς. Τα κόμματα, που θα διαφαίνεται ότι θα βγουν ενισχυμένα στις εκλογές, δεν έχουν καμία διάθεση να συγκρουστούν με εμφυλιοπολεμικούς όρους. Αντίθετα, θέλουν και επιζητούν να παίξουν από την δική τους οπτική το καθένα, εθνικό ρόλο, απέναντι στα Μνημόνια της ξένης κατοχής και στην ανακατάληψη, της χώρας από τους ιδιοκτήτες της και τις εθνικές δυνάμεις, Δεξιές και Αριστερές.

Τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται μια «σπέκουλα» από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, αλλά και μια φημολογία που απλώνεται. Σύμφωνα με αυτήν θα υπάρξει πρόβλημα διακυβέρνησης στη χώρα, γιατί Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, δεν δείχνουν να συγκεντρώνουν από κοινού ποσοστά που θα ξεπερνούν το 50%.

Αν, όμως, δούμε τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς με σενάρια των εκλογολόγων, πολιτικών επιστημόνων και αναλυτών, εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι στις 7 Μαΐου, υπάρχουν διάφορα βιώσιμα σενάρια διακυβέρνησης της χώρας, χωρίς η Ν.Δ να έχει πετύχει τον κεντρικό της στόχο, που είναι η αυτοδυναμία και χωρίς με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, να αποτελεί, εκλογική σκιά του εαυτού του.

Γιατί τότε γίνεται προσπάθεια να υπάρξει πανικός; Απλά για να συγκεντρώσουν τα κόμματα εξουσίας, του παλαιοκομματισμού και της Μεταπολίτευσης, ποσοστά που να φθάσουν στον 51%. Με τα ποσοστά αυτά, θα πάνε στη συνέχεια ικέτες στο Βερολίνο και θα ζητήσουν στη Καγκελαρία, τα μέτρα που θα πάρουν να μην εξελιχθούν μέχρι το 2014, αλλά μέχρι το 2015. Επίσης, θα κρυφοκοιτάνε στο Παρίσι μήπως εφόσον εκλεγεί ο Ολάντ, υπάρξουν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και μπορέσουν τους επόμενους μήνες να πουν στους Έλληνες ότι διαπραγματευθήκαν και εξασφάλισαν μια καλύτερη εκδοχή του Ελληνικού μνημονίου.

Αλλά είναι τόσο ευτελές το σύμπλεγμα των παλαιοκομματικών τόσο της κεντροαριστεράς, όσο και της κεντροδεξιάς, που όχι μόνον υπέγραψαν, στις μέρες του Παπαδήμου, το νέο Σύμφωνο της γερμανικής Ευρώπης, που προωθεί το Βερολίνο, αλλά μόνον η Ελλάδα, μαζί με τους ανεκδιήγητους επίσης «νεόπτωχους» Πορτογάλους, έσπευσε να το επικυρώσει, ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένα επίπεδο διαπραγμάτευσης για τους προσεχείς μήνες.

Ο Παλαιοκομματισμός στην Ελλάδα θέλει, μετά από όσα έγιναν να πάρει «συγχωροχάρτι» από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στις κάλπες, για να διαφύγει των ευθυνών του. Με το «συγχωροχάρτι» θα πάνε στην πρωτεύουσα της γερμανικής Ευρώπης και θα τα δώσουν όλα. Περιουσίες, δικαιώματα, ανθρώπους, όνειρα, φιλοδοξίες. Σκέτοι «κοτζαμπάσηδες» του Ευρωπαϊκού imperium, σε βάρος του Ελληνισμού.

Σε 120 ώρες οι Έλληνες ψηφίζουν... Η τάση δείχνει ότι ο παλαιοκομματισμός της Μεταπολίτευσης θα συγκεντρώσει ποσοστά που θα φθάνουν στο 40-45%. ΣΥΡΙΖΑ ενισχυμένος, ΚΚΕ κοντά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, με άνεση στο επόμενο Κοινοβούλιο και η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη μέσα, αλλά με απόσταση από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, Χρυσή Αυγή, χωρίς πρόβλημα εντός. ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη, Οικολόγοι, Κοινωνική Συμφωνία των Κατσέλη- Καστανίδη, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Δράση του Μάνου, θα δώσουν τη μάχη για το 3% και το διαβατήριο για το επόμενο Κοινοβούλιο.

Οι επόμενες εκλογές χαρακτηρίζονται οι σπουδαιότερες από το 1974. Δεν είναι. Σημαντικές ενόψει ανατροπών και εξελίξεων στην Ευρώπη, άρα και την Ελλάδα. Σπουδαίες εφόσον καταγράψουν το τέλος της μεταπολίτευσης. Αλλά τελικά ενδιάμεσες, ενόψει των επόμενων , όποτε και αν γίνουν αυτές...

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή