Με τον στρατό δεν παίζουμε κύριε Ψυχάρη!
Το πρωτοσέλιδο θέμα του κυριακάτικου «Βήματος» δημιούργησε έκπληξη και σε κάποιους -στρατιωτικούς και μη- κυριολεκτικά σοκ.
Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Χουντο-σταγονίδια στη Σχολή των Ευελπίδων», αναφερόταν σε περιστατικό σοκ, την ημέρα του Πολυτεχνείου, 17 Νοεμβρίου, στη Σχολή των Ευελπίδων, όπου οι Έλληνες σπουδαστές, μετά από παρότρυνση του αρχηγού της Σχολής, 4ετη της Ευελπίδων, έψαλαν τον ύμνο της Χούντας του 1967.
Ένταση στην Ευελπίδων
Το όλο σκηνικό έχει και πολιτικές προεκτάσεις, αφού διατάχθηκε από τον νέο υπουργό Άμυνας κ. Αβραμόπουλο ΕΔΕ και ο 4ετης επικεφαλής της Σχολής απειλείται με αποπομπή από τη Σχολή.
Το δημοσίευμα στην κυριακάτικη εφημερίδα συνοδευόταν από το κύριο άρθρο της εφημερίδας που υπογράφει ο εκδότης κ . Σταύρος Ψυχάρης, υπό τον τίτλο «Με τον στρατό δεν παίζουμε».
Του τον επιστρέφουμε και αυτό γιατί:
Προκύπτει από μαρτυρίες και έρευνες ότι οι ευέλπιδες δεν τραγούδησαν τον «μέσα στ’ Απρίλη τη γιορτή…» που αξιοποιούσε ως τραγούδι δικό της η Δικτατορία του ’67.
Αναφερόμαστε σε σπουδαστές αξιωματικούς που έχουν γεννηθεί το 1988-1989 και ακόμη και οι γονείς τους, όσοι προέρχονται από στρατιωτικές οικογένειες, στις 21 Απριλίου, ήταν ανθυπολοχαγοί.
Δυσοίωνη συγκυρία
Το δημοσίευμα έρχεται μετά από μια περίοδο έντασης στο στράτευμα, που δημιουργήθηκε από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου- Μπεγλίτη, ειδικά του τελευταίου, που πραγματοποίησε μαζικές αποστρατείες ανώτατων αξιωματικών, όλων των όπλων, που χαρακτηρίσθηκαν απολύτως αδικαιολόγητες, στη βάση μιας αόριστης φημολογίας περί κινήσεων και διάθεσης εκτροπής της Δημοκρατίας στο στράτευμα.
Οι αποστρατείες έγιναν τα τελευταία 24ωρα πριν την τελική ψηφοφορία εμπιστοσύνης στον Παπανδρέου, που άνοιξε τον δρόμο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Τα σενάρια πραξικοπήματος
Οι φήμες για σενάρια πραξικοπήματος στην Ελλάδα είχαν τη βάση τους σε δημοσιεύματα ΜΜΕ του εξωτερικού, ειδικά ευρωπαϊκά και αμερικανικά, αλλά τις πηγές τους εντός της Ελλάδος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι συγκεκριμένα -ελληνικά αυτή τη φορά- συγκροτήματα έφεραν τον τότε πρωθυπουργό Παπανδρέου να επιχειρηματολογεί υπέρ της πρότασής του για δημοψήφισμα στην Μέρκελ και Σαρκοζί, στις Κάννες, προβάλλοντας τον κίνδυνο πραξικοπήματος.
Γεγονός που διαψεύδεται από γερμανικές και γαλλικές πηγές, αλλά και από τον κύκλο του Μαξίμου του πρώην πρωθυπουργού ότι συνέβη.
Το συμβάν στη Θεσσαλονίκη
Πέραν αυτών, πράγματι στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο των επεισοδίων κατά τη διάρκεια της ματαιωθείσης παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η Σχολή των Ευελπίδων, αρνήθηκε την άτακτη φυγή προς τα λεωφορεία και προχώρησε σε συντεταγμένη υποστολή της σημαίας της και τακτική αποχώρηση, αφού τραγούδησε την «Μακεδονίτισσα», καταχειροκροτούμενη από το πλήθος. Αλλά αυτό δεν αποτελεί εκτροπή και η συντεταγμένη αποχώρηση αποτελούσε και αποτελεί υποχρέωση από το τυπικό.
Οι απόστρατοι
Επί υπουργίας Μπεγλίτη επίσης αλγεινή υπήρξε η εντύπωση από τη τραχύτητα της συμπεριφοράς και του αυταρχισμού που επέδειξε ο υπουργός και το γραφείο του στους απόστρατους, που συγκεντρώθηκαν στο Πεντάγωνο για να διαμαρτυρηθούν για την δομική μείωση των συντάξεων τους.
Μετά απ’ όλα αυτά, το δημοσίευμα του «Βήματος», αλλά και η αναταραχή που δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, τη Σχολή των Ευελπιδων και το στράτευμα γενικά.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δυσάρεστη περίοδο για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Έχουμε κατά σειρά:
Τα (πραγματικά) κρίσιμα ζητήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις
- Περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, σε βαθμό που οι κατώτεροι βαθμοί να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.
- Αναδιάταξη των δυνάμεων και της δομής τους με τεράστια συρρίκνωση και κλίμα αναστάτωσης που δημιουργείται. Αναδιάταξη έπρεπε να γίνει, όπως και περιορισμός των δαπανών. Υπήρχαν άλλωστε, από τα προηγούμενα χρόνια, συγκροτηθεί και ειδικές μελέτες, περί αυτού. Το κλίμα όμως μέσα στο οποίο γίνονται παραπέμπει σε χειρισμούς με συγκεκριμένο στρατηγικό ορίζοντα αποδόμησης της αμυντικής επάρκειας της χώρας.
- Κάθετη μείωση των κονδυλίων λειτουργίας των στρατιωτικών -ναυτικών- αεροπορικών δυνάμεων της χώρας, στη βάση των Μνημονίων, σε βαθμό που να έχει επηρεασθεί το αξιόμαχο.
- Οι τελευταίες κρίσεις στην ανώτατη ηγεσία του στρατεύματος και πολύ περισσότερο οι διαρροές και τα δημοσιεύματα, προερχόμενα από το περιβάλλον Μπεγλίτη, έχουν δημιουργήσει πολύ αρνητική ατμόσφαιρα και έχουν διαρρήξει την ψυχική ενότητα πολιτικών – στρατιωτικών. Είναι κάτι που πολύ θα πρέπει να προσέξει ο νέος υπουργός Άμυνας , πολύπειρος διπλωμάτης κ. Αβραμόπουλος.
- Συζήτηση προκαλεί η συγκρότηση κόμματος αποστράτων, που έχει κάνει μάλιστα την ιδρυτική του διακήρυξη και προβλέπεται να λάβει μέρος στις επόμενες εκλογές όποτε και να γίνουν αυτές. Παρά το γεγονός ότι τα πρόσωπα που συμμετέχουν και προΐστανται του εγχειρήματος δεν εμπνέουν ανησυχία στις κατεστημένες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, υφίσταται κάποιος προβληματισμός στα επιτελεία της Συγγρού, ως προς το κατά πόσον θα υπάρξει εκλογικό κόστος από την παρουσία της κίνησης αυτής για τη Ν.Δ.
- Η ένταση στο στράτευμα θα συνεχισθεί και μάλιστα θα κλιμακωθεί στην περίπτωση που -όπως αναμένεται- η Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θέσει στο πλαίσιο της Πολιτικής Ένωσης της Ευρώπης, το ζήτημα να υπάρξει στρατιωτικού χαρακτήρα ομοσπονδία στην ευρωζώνη, με δεδομένο ότι το Βερολίνο δεν είναι ΝΑΤΟ.
Διαβολικές συμπτώσεις
Καταλήγοντας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το δημοσίευμα – έκπληξη του «Βήματος», έρχεται σε μια περίοδο που για πολλές εβδομάδες η εφημερίδα πιέζεται κυκλοφοριακά.
Επίσης στο ίδιο φύλο, ο γιος του εκδότη, διπλωμάτης ως προς την επαγγελματική του ιδιότητα, Ανδρέας Ψυχάρης υπογράφει άρθρο για την ΑΟΖ, ως διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δημιουργεί εσωκομματικές αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος για ευνόητους λόγους.