Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη – Τι θέλει να αποφύγει
Πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της πρότασης του πρωθυπουργού
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση του ονόματος που θα προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όπως όλα δείχνουν, η ανακοίνωση του ονόματος θα γίνει ή στις 15 Ιανουαρίου, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ή την επόμενη ημέρα.
Στον κατάλογο με τα ονόματα προστίθενται συνεχώς νέα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ωστόσο εκείνο το οποίο δεν αλλάζει, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες, είναι το σκεπτικό στο οποίο θα βασιστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιλογή του.
Το σκεπτικό αυτό έχει ως βασικά στοιχεία τη συναίνεση και την αποφυγή του διχασμού και της εσωστρέφειας.
Συναίνεση
Η συναίνεση είναι ένα στοιχείο το οποίο αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα το οποίο ακόμα και μετά την αναθεώρησή του, στις δύο πρώτες ψηφοφορίες απαιτεί τον αριθμό των 200 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρόκειται για έναν αριθμό που δεν μπορεί να συγκεντρωθεί από ένα μόνο κόμμα, οπότε το «πνεύμα» του Συντάγματος επιτάσσει συναίνεση χωρίς να το αναφέρει.
Υπενθυμίζεται ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 22 Ιανουαρίου 2020 με τον αριθμό ρεκόρ των 261 ψήφων, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Αποφυγή διχασμού και εσωστρέφειας
Πρόκειται για τα δύο στοιχεία που θέλει να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση μετά από αρκετό καιρό βρίσκεται σε ήρεμα νερά από τη στιγμή που υπάρχει καθαρός πολιτικός ορίζοντας, με την προοπτική ενός ανασχηματισμού να αποτελεί κίνητρο τόσο για όσους εμφανίζονται ως «αδύναμοι κρίκοι» του κυβερνητικού σχήματος, ώστε να εξασφαλίσουν την παραμονή τους σε αυτό, όσο και για τους βουλευτές που προαλείφονται για είσοδο σε αυτό και θέλουν να δείξουν καλό πρόσωπο.
Μία πρόταση που θα προκαλούσε εσωστρέφεια στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και μία ατέρμονη φαγωμάρα, είναι κάτι που θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός, ειδικά από τη στιγμή που στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας τοποθετείται η στροφή στην κοινωνία και η καλλιέργεια μίας πολιτικής που θα έχεις ως προτεραιότητα την επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας και προβλημάτων. Η εσωστρέφεια στη Νέα Δημοκρατία θα λειτουργούσε αποπροσανατολιστικά στρέφοντας τους προβολείς σε λάθος κατεύθυνση.
Τα δύο παραπάνω στοιχεία κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιλογή του προσώπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο σκέψης του πρωθυπουργού.