Το «θαύμα» της Μυκόνου: Ξεπουλάνε οικόπεδα – φιλέτα για 750 ευρώ το μήνα
Μύκονος: Κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Ο λόγος για το πολυδιαφημιζόμενο project της Μυκόνου με το οποίο παραχωρούνται για 99 χρόνια, οικόπεδα φιλέτα σε Άραβες επενδυτές. Το ποσό με το οποίο παραχωρεί η εκκλησία τα οικόπεδα υπολογίζεται σε 750 ευρώ το μήνα ή 9.000 ευρώ το χρόνο. Η αποκάλυψη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ σοκάρει στην κυριολεξία, αφού αν έχουν έτσι τα πράγματα μιλάμε για κανονικό ξεπούλημα.
Για να καταλάβετε μιλάμε για 92 στρέμματα στο Καλό Λιβάδι που δίνονται για 99 χρόνια με τίμημα 9.000 ευρώ τον χρόνο. Τα ποσά αυτά είναι παντελώς δυσανάλογα με το ύψος της επένδυσης η οποία υποτίθεται θα αγγίξει τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για θαύμα άνευ προηγουμένου. Και όλα αυτά στο όνομα των στρατηγικών επενδύσεων τις οποίες χρειάζεται η χώρα μας για να βγει από την οικονομική ύφεση.
Θα διαλυθεί δηλαδή το φυσικό κάλλος της περιοχής και θα χτιστούν βίλες και τσιμεντένιες κατασκευές για 750 ευρώ το μήνα.
Και δεν μιλάει κανείς!
Το θέμα το αναδείξαμε χθες 27/05/2020 με σχετική ανάρτηση: «Ξεπουλάνε όσο - όσο τα μεγάλα φιλέτα – Απίστευτα πράγματα στο Δήμο Μυκόνου», αλλά όπως όλα δείχνουν η υπόθεση έχει πολύ «ψωμί» και έτσι εξηγείται ότι όλα τα στόματα είναι κλειστά και κανείς από τους τοπικούς παράγοντες δεν δείχνει να συγκινείται για το τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή.
Οι Άραβες επενδυτές πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους, αφού κατάφεραν να νοικιάσουν μία από τις πιο όμορφες περιοχές, στο πιο διαφημισμένο και εμπορικό νησί της Ευρώπης, με ενοίκιο μόλις 9.000 ευρώ το έτος, για τα επόμενα 99 έτη! Τζάμπα δηλαδή!!!
Από μόνα τους τα νούμερα γεννούν πολλά ερωτήματα, καθώς οι ξένοι επενδυτές φέρονται να χτίζουν επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ, με ενοίκιο μόλις 750 το μήνα!
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ, συγκριτικά μία καφετέρια στην Αθήνα έχει ενοίκιο χιλιάδων ευρώ, ενώ τα 750 ευρώ αντιστοιχούν σε ενοίκιο κατοικίας ή κομμωτηρίου στο Περιστέρι... Γιατί η εκκλησία φέρεται να «χαρίζει» η γη στους Άραβες;
Αλήθεια, τι λένε για όλα αυτά οι τοπικοί άρχοντες στο νησί της Μυκόνου; Τι λέει ο Εισαγγελέας; Ποια είναι η άποψη της Μητρόπολης Σύρου, Τήνου και Μυκόνου; Θα είχε ενδιαφέρον να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους επί του θέματος.
Προφανώς και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι όταν μιλάει το χρήμα, κάμπτονται όλες οι αντιδράσεις. Δεν ζούμε στον παράδεισο, στην Ελλάδα ζούμε. Δεν μπορεί όμως τα ψίχουλα να παρουσιάζονται ως επιτυχίες και ως νέες επενδύσεις από το εξωτερικό.
Όπως όλα δείχνουν, κόντρα στην επιθυμία των νησιωτών που φοβούνται υπερεκμετάλλευση του νησιού, κόντρα στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που φαίνεται επί της ουσίας να αγνοήθηκαν από το ΣτΕ, η αραβική επένδυση προχωρά κανονικά με μόνη καθυστέρηση το lockdown λόγω κορονοϊού.
Όλη η αραβική επένδυση γίνεται πάνω σε τρία αγροτεμάχια της Μητρόπολης που συνολικά καλύπτουν έκταση περίπου 92 στρεμμάτων. Η Εκκλησία, τα παραχώρησε στην εταιρεία FRONTISA για 75 έτη, µɛ τo vóµo να της δίνει το δικαίωμα να παρατείνει τον χρόνο μέχρι τα 100 έτη στη λήξη της σύμβασης. Εκείνο όμως που φαίνεται αρκετά αξιοπερίεργο είναι το τίμημα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, το τίμημα κυμαίνεται από 9.000 μέχρι 11.000 ευρώ περίπου, κατ' έτος, για κάθε ένα από τα τρία αγροτεμάχια.
Το τίμημα φαίνεται αρκετά χαμηλό σε σχέση με τη συνολική αξία της επένδυσης (46,4 εκ.). Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η έκταση του ακινήτου που αναγράφεται στα συμβόλαια εμφανίζεται «φουσκωμένη» σε σχέση με την έκταση που υπάρχει στους τίτλους κυριότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται να γίνει δήλωση διόρθωσης και καταβολή ενός αναλογούντος φόρου.
Στην προκειμένη περίπτωση λόγω των ευνοϊκών διατάξεων που απολαμβάνει η Εκκλησία, η διαφορά αυτή λογίστηκε ως αφορολόγητη.
Με τους νόμους του μνημονίου γίνονται όλα – Βαφτίζουν ακόμα και το κρέας ψάρι
Τι είναι όμως το δικαίωμα επιφανείας, με το οποίο η Μητρόπολη Σύρου παραχώρησε τα ακίνητά της σε μια εταιρεία; Πρόκειται για ένα θεσμό παραχώρησης γης που ανάγεται στο βυζαντινό/ ρωμαϊκό δίκαιο, ο οποίος καταργήθηκε με την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα (1945 και στη συνέχεια).
Επέστρεψε όμως με νόμο του μνημονίου, το 2011, για να κατοχυρωθεί ρητά για την Εκκλησία το 2014. Μέσω του «δικαιώματος επιφανείας» η Εκκλησία, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, μπορεί να παραχωρεί την «επιφάνεια» του ακινήτου, σε ένα άλλο πρόσωπο για να την εκμεταλλευτεί. Η συγκεκριμένη δυνατότητα εκμετάλλευσης είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την Εκκλησία. Επισημαίνεται ότι το δικαίωμα επιφανείας έχει κοινά χαρακτηριστικά με την παραχώρηση της επικαρπίας. Η αντικειμενική αξία σε περίπτωση επικαρπίας υπολογίζεται σε μικρότερο ποσοστό από την αξία κυριότητας, γεγονός που σημαίνει μικρότερο φόρο για τον κάτοχο του ακινήτου.
Τα αγροτεμάχια που έχουν παραχωρηθεί δεν είναι, τα μόνα που εκμεταλλεύεται n Εκκλησία με δικαίωμα επιφανείας. Στην περιοχή υπάρχουν άλλα τρία αγροτεμάχια που η Εκκλησία έχει παραχωρήσει με δικαίωμα επιφανείας σε άλλα πρόσωπα νομικά και φυσικά.
Μάλιστα, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η Εκκλησία τα έχει παραχωρήσει για περισσότερα από 90 έτη. Το Πρώτο είναι 35 στρέμματα με τίμημα 9.000 ευρώ κατ' έτος. Το δεύτερο είναι 19,5 στρέμματα, με τίμημα γύρω στα 2.000 ευρώ κατ' έτος. Το τρίτο αγροτεμάχιο έχει έκταση 4 στρέμματα, με τίμημα 3.200 ευρώ περίπου κατ' έτος.
Είναι φανερό ότι η Εκκλησία συμμετέχει ενεργά στην έκρηξη του Real Estate αξιοποιώντας κάθε νομική δυνατότητα. Πρόκειται όμως για επενδύσεις που ωφελούν κυρίως την ίδια, χωρίς να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στον δημόσιο «κουμπαρά». Αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί απλά ότι κάποια αγροτεμάχια, αντί να μένουν αναξιοποίητα, θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί.
Όπως δήλωσαν και εκπρόσωποι της εκκλησίας, η διαδικασία αυτή κινείται, φυσικά, στο πλαίσιο του νόμου κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Ωστόσο, προκύπτουν ερωτήματα σε σχέση με την από στάση ανάμεσα στο ύψος των αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων και το τίμημα του δικαιώματος επιφανείας. θα ήταν σημαντικό, η εκκλησία να ενημερώσει το ποίμνιό της για τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες της.
Να γνωρίζουν οι πιστοί, αλλά και οι κάτοικοι της Μυκόνου για ποιο λόγο θυσιάζεται το φυσικό κάλος της περιοχής. Έχουν κάθε δικαίωμα να ξέρουν…
Διαβάστε όλο το χρονικό της περίφημης επένδυσης
Η ξενοδοχειακή επένδυση (πέντε αστέρων) γίνεται από την αραβικών συμφερόντων κοινοπραξία ΑGC Equity Partners, με την κωδική ονομασία «The Mykonos Project», μέσω της εταιρείας Blue Iris Α.Ε. Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, το σχήμα της AGC Equity Partners στηρίζεται σε δύο ισχυρά funds του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, αλλά και σε ισχυρές οικογένειες της Μέσης Ανατολής. Η εν λόγω εταιρεία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2013, όταν αγόρασε αντί περίπου 600 εκατ. ευρώ τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.
Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο νησί των Ανέμων επιμένουν ότι η υπόθεση έχει αρκετό ζουμί διότι όπως γράφτηκε σε μερίδα του Τύπου, κατά περίεργο τρόπο η Εκκλησία πούλησε τα φιλέτα αυτά «κοψοχρονιά» για να χτιστεί η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα.
Το αντίτιμο με το οποίο παραχωρήθηκε για 99 χρόνια το καλύτερο φιλέτο της Μυκόνου δεν το αποκαλύπτει κανείς. Το μόνο που «διαφημίζουν» οι εμπλεκόμενοι φορείς του Real Estate είναι το μέγεθος της επένδυσης που όπως λένε θα αγγίξει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Διότι αν ισχύουν τα όσα γράφονται ότι η Μονή Παναγία Τουρλιανή πούλησε κοψοχρονιά μια σειρά από ακίνητα στην περιοχή είναι εύλογη η απορία:
Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Μυκόνου δεν ήξερε; Δεν γνωρίζει τι συμβαίνει; Αυτοί που διαχειρίζονται τα ακίνητα της Εκκλησίας έχουν άγνοια και πιάστηκαν κορόιδα;
Το ρεπορτάζ λέει ότι οι όποιες αντιδράσεις υπήρξαν από τον Δήμο Μυκόνου κάμφθηκαν σε χρόνο dt με νομικά παράθυρα που εξασφαλίζουν νομιμότητα στους εμπλεκόμενους.
Το επενδυτικό project για την Άνω Μερά αφορά την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, αίθουσες ευεξίας (spa), πισίνα, τελεφερίκ, υπαίθριο θέατρο, εμπορικά καταστήματα, kids club, ελληνικό καφενείο, ταβέρνα, εστιατόρια, μικρό παρεκκλήσι, μαρίνα σκαφών 300 τ.μ., κ.λπ., σε μια έκταση 60,324 στρεμμάτων, η οποία μάλιστα δεν έχει ακόμη οδική πρόσβαση. Ειδικότερα, προβλέπεται να κατασκευαστούν 65 κατοικίες ενός δωματίου επιφάνειας 45-50 τ.μ., 15 κατοικίες των 70 τ.μ., 9 κατοικίες δύο δωματίων των 100 τ.μ., 5 κατοικίες δύο δωματίων των 130 τ.μ. και μία βίλα 160 τ.μ.
Η σύνδεση των δωματίων μεταξύ τους, αλλά και με τους άλλους χώρους (εστιατόρια, κ.λπ.), θα είναι αντίστοιχη με εκείνη της Χώρας της Μυκόνου, δηλαδή θα γίνεται μέσα από μικρά σοκάκια, κατασκευασμένα από πέτρινες πλάκες, από τα οποία θα διέρχονται πεζοί και μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ ένας μεγαλύτερος δρόμος θα καταλήγει στη μαρίνα.
Η συνολική έκταση αποτελείται από 13 μικρότερα συνεχόμενα και όμορα αγροτεμάχια, για τα οποία το τρίτο δεκαήμερο του 2018 υπεγράφη προσύμφωνο πώλησης στην AGC Equity Partners.
Το σχέδιο ακολουθεί τους υφιστάμενους παραδοσιακούς περιορισμούς δόμησης και κάλυψης της Μυκόνου και το σύνολο του συγκροτήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.921 τ.μ. σε δόμηση και τα 5.281 τ.μ. σε κάλυψη (μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 10%). Επιτρέπονται κτίρια μόνο 2 ορόφων και το ύψος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7,5 μ. για τα διώροφα και τα 4,5 μ. για τα μονώροφα.
Η ακτογραμμή της έκτασης περιλαμβάνει δύο αμμώδεις παραλίες, η μία είναι μήκους 40-50 μ. και πλάτους 4-6 μ. και η άλλη είναι μήκους 40-70 μ. και πλάτους 16-20 μ.
Προβλέπεται, επίσης, εσωτερικό δίκτυο για τους πεζούς, ενώ θα υπάρχουν μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα για την εξυπηρέτηση τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων του συγκροτήματος.
Η επένδυση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος υψηλής ποιότητας και αισθητικής, εναρμονισμένου απολύτως στα ιδιαίτερα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά της Μυκόνου, το οποίο θα αναβαθμίσει τουριστικά το νησί και θα αποτελέσει υπόδειγμα για μελλοντικές επενδύσεις. Παράλληλα, θα παρέχει στους επισκέπτες του όλες εκείνες τις ανέσεις και υπηρεσίες οι οποίες θεωρούνται ιδανικές για φιλοξενούμενους με υψηλά οικονομικά και κοινωνικά επίπεδα.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Με τη διαδικασία της στρατηγικής επένδυσης διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) με την ονομασία “Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο”, της Blue Iris A.E. στη θέση Καραπέτης, στη Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς, Δήμου Μυκόνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
Οι στρατηγικές επενδύσεις, σύμφωνα με την νομοθεσία (ν. 3894/2010), «επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής έντασης στη συνολική εθνική οικονομία και προάγουν την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».
Έτσι, υπήχθη στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων το επενδυτικό σχέδιο «Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο», με φορέα υλοποίησης την εταιρεία AGC Equity Partners, ως στρατηγική επένδυση με βάση την από 31.1.2019 γνωμοδότηση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.
Πάντως, όπως αναφέρει το ΣτΕ, ο Δήμος Μυκόνου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (128/2019) τάχθηκε κατά της έγκρισης του σχεδίου, «έως ότου μετά από διαβούλευση αποφασιστεί το μοντέλο ανάπτυξης σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις» στη Μύκονο, ενώ αντίθετα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου γνωμοδότησε θετικά.
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ -με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Ευστρατίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη- με την υπ’ αριθμ. 87/20202 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Παράλληλα, όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας διαπίστωσαν ότι στο διάταγμα υπάρχουν ορισμένες παρεκκλίσεις, όπως είναι στον αριθμό των επιτρεπόμενων κλινών ανά στρέμμα και στην τήρηση αποστάσεων από τη γραμμή αιγιαλού, ενώ έκαναν αρκετές νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.
Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Θα την παρακολουθούμε στενά...
Διότι εδώ ισχύει το περίφημο: «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση...»
Εν μέσω της καταιγίδας του κορονοϊού και της νέας μεταμνημονιακής ύφεσης, θα ξεπουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί τα καλύτερα φιλέτα της χώρας σε ξένους επενδυτές οι οποίοι θα μας παρουσιαστούν περίπου ως «σωτήρες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Πηγή: Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ