Οι τράπεζες διασώζουν τον Θ. Λιακουνάκο;
Ερωτηματικά γεννιούνται για το πώς κάποιοι επιχειρηματίες καταφέρνουν να εξασφαλίζουν ευνοϊκή μεταχείριση από τράπεζες, όταν οι οφειλές από δάνεια που τους είχαν χορηγηθεί είναι στο «κόκκινο».
Όπως φημολογείται τις τελευταίες ημέρες, ο όμιλος Λιακουνάκου φέρεται να συζητά με τις δανείστριες τράπεζες νέες συμβάσεις αναχρηματοδότησης των υπέρογκων δανείων που είχαν χορηγηθεί σε εταιρείες του ομίλου και τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Η πιθανή συμφωνία λέγεται πως θα περιλαμβάνει διαγραφή των τόκων υπερημερίας, κεφαλαιοποίηση του συνόλου των τόκων και επιμήκυνση της λήξης των δανείων για τρία χρόνια. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι υπό ποιο καθεστώς παροχής εγγυήσεων μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία.
Ο κ. Λιακουνάκος εδώ και καιρό φέρεται να έχει κάνει λόγο για την ύπαρξη ενός ελβετικού fund, που θα επένδυε 100 εκατ. ευρώ στον όμιλο. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο, οι επαφές του κ. Λιακουνάκου με κυβερνήσεις χωρών της Μέσης Ανατολής, για την παροχή υπηρεσιών και τεχνογνωσίας στην αναδιοργάνωση των συστημάτων υγείας τους, να απέδωσαν καρπούς.
Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι μόλις χθες συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η τύχη του νοσοκομείου «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί σύμπραξη του ομίλου του κ. Λιακουνάκου Euromedica με το Δημόσιο. Ο όμιλος Euromedica, συμφερόντων Λιακουνάκου, δεν παραχωρεί το νοσοκομείο σε τιμή κάτω των 235.000 ευρώ τον μήνα -συμπεριλαμβανόμενης της αμοιβής του προσωπικού. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει, μαζί με τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης της σύμβασης, να καταβάλει στον όμιλο 5 εκατ. ευρώ. Το θέμα του νοσοκομείου θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής.
Πάντως, μέχρι στιγμής οι παραπάνω οικονομικές πηγές για τον όμιλο του κ. Λιακουνάκου βρίσκονται στο επίπεδο της πιθανότητας. Το ερώτημα που προκύπτει, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την επιμήκυνση των δανείων του, είναι αν τελικά οι τράπεζες δέχονται εγγυήσεις βάσει πιθανοτήτων.
Διαβάστε επίσης:
Θ. Λιακουνάκος: Πρόσωπο-κλειδί στα «αμαρτωλά» εξοπλιστικά προγράμματα