Κόντρα Βαρουφάκη με το Νομικό Συμβούλιο για τη Siemens

Έντονος προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση από τη στάση που κράτησε δικηγόρος – εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών - Αναστάσιος Μπάνος στην προ ημερών συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον αμφισβητούμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με τη Siemens - Ο Γιάνης Βαρουφάκης «εκθέτει» τον νομικό σύμβουλο του κράτους Αναστάσιο Μπάνο, υπογραμμίζοντας ότι δεν ρώτησε το υπουργείο.

Κόντρα Βαρουφάκη με το Νομικό Συμβούλιο για τη Siemens
6'

Το θέμα της προσφυγής κατά της Siemens που κατέθεσε ο σύλλογος «Έλληνες Φορολογούμενοι» και που πρώτο ανέδειξε – κατ' αποκλειστικότητα – το Newsbomb.gr, έρχεται πάλι στη δημοσιότητα μέσω σοβαρών ερωτημάτων που θέτουν η εφημερίδα «Αυγή» και ο ραδιοσταθμός «Κόκκινο».

Όπως αναφέρει η «Αυγή», ενώ τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθετε το θέμα του σκανδάλου της Siemens, ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών, ευθυγραμμιζόμενος με την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της Siemens, υποστήριξε το αβάσιμο της προσφυγής ισχυριζόμενος ότι αποτελεί συμφωνία μεταξύ του δημοσίου και μιας ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αφορά τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Στο θέμα παρενέβη με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αφού μέχρι σήμερα δεν είχε διευκρινιστεί αν ο κ. Μπάνος λειτούργησε αυτόνομα ή αν είχε πάρει κάποια εντολή να βρίσκεται στο «πλευρό» της Siemens.

Όπως σημειώνει o κ. Βαρουφάκης: «στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, o οποίος εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα».

Παράλληλα ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η θέση της κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι αταλάντευτη:

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πολιτικά, ηθικά και νομικά να διαλευκάνει πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens».

Όπως σημειώνει, «στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, o οποίος εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα. Εν πάση περιπτώσει, ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει η δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στη χώρα μας. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, από τις ενέργειες της Siemens στην Ελλάδα, το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens έγινε στα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ της σχετικής συμφωνίας έπρεπε να καταβληθούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα κατά της διαφθοράς και της διακίνησης μαύρου χρήματος στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα η Siemens είχε αναλάβει την ευθύνη να μην κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα 90 εκατομμύρια ευρώ ουδέποτε κατεβλήθησαν στις εν λόγω οργανώσεις, αντιθέτως κατατέθηκαν στους λογαριασμούς της Siemens Ελλάδας, προκειμένου να ενισχύσουν την λειτουργία του εργοστασίου της εταιρίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπάνος είναι γνωστός από τη νομική γνωμοδότησή του υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ, την οποία είχε αποστείλει στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και από την εμπλοκή του στη νομική στοιχειοθέτηση μνημονιακών μέτρων όπως το χαράτσι.

Στο Βερολίνο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς, επικαλέστηκε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη Γερμανία για την υπόθεση της Siemens. «Η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται. Αν υπάρχουν οποιαδήποτε αιτήματα για δικαστική συνδρομή από την ελληνική πλευρά και εμπίπτουν στους κανόνες και τα κριτήρια της δικαστικής συνδρομής, τότε βεβαίως θα εξεταστούν και θα ανταποκριθούμε», είπε η Κριστιάνε Βιρτς.

Για την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου είπε πως αν υπάρχει σχετικό αίτημα, πρέπει να αποφασιστεί σύμφωνα με τα νομικά κριτήρια.

Ποιος είναι ο κ. Μπάνος;

Η κίνηση αυτή του δικηγόρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων, αφού έγινε σε ένα timing που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθετε το θέμα της Siemens στην Άνγκελα Μέρκελ.

Το μείζον ερώτημα είναι αν «ο κ. Μπάνος λειτούργησε αυτόνομα ή κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Οικονομικών;». Σήμερα (26/03/2015) ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση και ότι υπεύθυνος για αυτό το φαινόμενο είναι ο κ. Μπάνος, αφού σύμφωνα με τον υπουργό έπρεπε να είχε ρωτήσει την πολιτική ηγεσία.

Όπως τόνιζαν στο Newsbomb.gr έγκριτοι δικηγόροι, το νομικό συμβούλιο του κράτους λειτουργεί «by default», ανάλογα δηλαδή με τις συνεννοήσεις που υπάρχουν με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αφού σύμφωνα με ρεπορτάζ προηγούμενων ετών ο κ. Αναστάσιος Μπάνος υπήρξε εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και ένας εκ των αρχιτεκτόνων του μνημονίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι προσφάτως εμφανίστηκε στο ειδικό δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου του οποίου και έπλεξε το εγκώμιο.

Μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμβουλος για πολλά χρόνια της Βάσως Παπανδρέου, ο κ. Μπάνος είναι εκείνος που συνέγραψε-όπως απεκάλυψε ο Βηματοδότης-όλα τα νομοσχέδια από το 2009 έως σήμερα. Το περίφημο χαράτσι της ΔΕΗ, η μετενέργεια, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, φέρνουν την δική του υπογραφή. Μαζί με τον γενικό διευθυντή φορολογίας, κατήρτισε όλα τα φορολογικά νομοσχέδια που έχουν ψηφισθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους πρώτους 16 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Αναστάσιος Μπάνος από σύμβουλος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα περάσει στο επιτελείο του Βαγγέλη Βενιζέλου και θα παραμείνει στο υπουργείο και κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα.

Σε ότι αφορά την υπόθεση της ΕΡΤ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ο άνθρωπος πίσω από την απόφαση – ως νομικός σύμβουλος του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου - να μην συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο η τροπολογία που εξαιρούσε τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ από την αναγκαστική μετάταξη σε δημοσίους υπαλλήλους.

Τα ερωτήματα που εμείς έχουμε να θέσουμε είναι δύο...

1. Ποιος υπηρεσιακός παράγοντας του κράτους έστειλε στον Τσίπρα μαζί με τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο (το Memorandum Of Understanding) για να τα αποστείλει η κυβέρνηση στους δανειστές όταν ζήτησε την παράταση – γέφυρα;

2. Είναι αλήθεια ότι εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πραξικοπηματική πράξη» εναντίον της κυβέρνησης την οποία ήταν έτοιμος να καταγγείλει στον ελληνικό λαό;

Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο προς στιγμήν...

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ