Ο Τσίπρας πέρασε όλο το καλοκαίρι σε βίλα εφοπλιστή, από αυτούς που δεν φορολογεί
Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να ήταν δραματικό για τους περισσότερους Έλληνες αλλά όχι για όλους. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ώρα που ο ίδιος διαπραγματευόταν με τους δανειστές, προκήρυσσε το δημοψήφισμα που έφερε τα capital controls και τις κλειστές τράπεζες, υπέκυπτε στις πιέσεις και τους εκβιασμούς του και υπέγραφε το Μνημόνιο που έφερε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την πτώση της κυβέρνησής είχε, τουλάχιστον όταν του επέτρεπαν οι υποχρεώσεις του, ήρεμα και δροσερά βράδια.
ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ - ΜΜΕ» ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ– ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ «ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΝ» ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ
Και βεβαίως δεν είναι κακό να περνάς ήρεμα βράδια, οφείλεις όμως πρώτα να έχεις κάνει πράξη όλα όσα έχεις υποσχεθεί στον ελληνικό λαό περί δικαιοσύνης, περί πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας – και μέχρι σήμερα δεν έχουν διαψευσθεί - η οικογένειά του Αλέξη Τσίπρα, η σύζυγός του Μπέτυ μαζί με τη μητέρα της και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, είχαν εγκατασταθεί μακριά από τον καύσωνα της Κυψέλης σε παραθαλάσσια βίλα στο Σούνιο, με περιβάλλοντα χώρο 19 στρεμμάτων.
Όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί από δημοσιεύματα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, τα έξοδα για τη φιλοξενία της τέως -πλέον- πρωθυπουργικής οικογένειας κάλυψε ο φίλος τους επιχειρηματίας, προέδρου της εταιρείας DHI Κώστας Γιώτης με το σκάφος του οποίου πήγαν και αρκετές βόλτες μέσα στο καλοκάιρι.
Η πραγματική όμως είδηση είναι το πρόσωπο στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη βίλα. Είναι ο πολύ γνωστός εφοπλιστή Θανάσης Μαρτίνος, που εκτός των άλλων είναι και προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και η κόρη του Γεωργία ήταν βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής από το 2012 και υποψήφια εκ νέου στην ίδια περιφέρεια στη δεύτερη θέση της λίστας κάτω από τον Μάκη Βορίδη.
Ο κ. Μαρτίνος εκτός του ότι είναι ένας από τους βασικότερους διαχρονικούς πολέμιους κάθε προσπάθειας για φορολόγηση των εφοπλιστών έχει ένα ακόμη ανοιχτό ζήτημα. Το όνομά του, μαζί με πολλά ακόμη μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του, βρίσκεται μέσα στη λίστα Λαγκάρντ.
Ο κ. Τσίπρας παρά το γεγονός ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο αποφεύγει να αναφερθεί σε θέματα όπως αυτό της δίκαιης φορολόγησης του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αντιθέτως κάνει σημαία του την κάθαρση.
Την Κυριακή το βράδυ στο Κερατσίνι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει κανείς να τολμήσει «να βάλει προσκόμματα στο έργο της Δικαιοσύνης, στην προσπάθειά της να διερευνήσει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής» προειδοποιώντας ότι όποιος προσπαθήσει να σταματήσει τους ελέγχους «θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με εμένα προσωπικά».
Ενδεχομένως ο ίδιος να μην θέλει να το δει, αλλά πραγματικά υπάρχει μια σοβαρή αντίφαση μεταξύ των λόγων του και των έργων του. Μεταξύ του να καλεί τη Δικαιοσύνη να ανακαλύψει τους φοροφυγάδες και της φιλοξενίας του σε βίλα εφοπλιστή το όνομα του οποίου υπάρχει στην πιο πολυσυζητημένη λίστα των τελευταίων δεκαετιών με ονόματα καταθετών στο εξωτερικό, εν πολλοίς φοροφυγάδων. Προφανώς η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για κάθε έναν από αυτούς ξεχωριστά, αλλά για λόγους ηθικής ίσως θα έπρεπε να διαλέξει ένα άλλο οικοδεσπότη για τις καλοκαιρινές του διακοπές.
Έπεα πτερόεντα τα περί πάταξης της διαπλοκής
Ο σοφός λαός λέει πως «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει» και όπως προκύπτει εκ των αποτελεσμάτων οι εξαγγελίες -τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., όσο και των προηγουμένων μνημονιακών κυβερνήσεων- περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής έμειναν μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων.
Εξόχως τραγικές είναι οι αποκαλύψεις που έκανε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ο οποίος ανέφερε ότι από τις 2.062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ούτε καν στις 150!
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και καταδεικνύουν με τον πιο ψυχρό τρόπο την έλλειψη πολιτικής βούλησης του πολιτικού προσωπικού να βάλει το μαχαίρι ως το κόκαλο.
Δεν είναι τυχαίο ότι για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που απασχολεί την ειδησεογραφία από το 2011, η επίσημη ελληνική πολιτεία έφτασε στο παρά πέντε των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015 για να ενδιαφερθεί να στείλει εισαγγελείς και να προσεγγίσουν τον Ερβε Φαλτσιανί και να συλλέξουν στοιχεία για τους μεγαλοοφειλέτες και όσους απέκρυψαν στο εξωτερικό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Σημείωσε μάλιστα ότι από τα 24.710 εμβάσματα της περιόδου 2009 - 2010 - 2011, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε τα 1.500. Και πρόσθεσε ότι αν ο στόχος είναι η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, «πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι έλεγχοι».
Όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στο Mega, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κάποιες από τις υποθέσεις της λίστας να παραγραφούν γεγονός που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο το ήδη θολό τοπίο και θα ενισχύσει το αίσθημα συνωμοσιολογίας του ελληνικού λαού ότι το τρίγωνο της διαπλοκής «πολιτικοί, τραπεζίτες και δημοσιογράφοι» ζει και βασιλεύει.
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξή του, αναφερόμενος στα θέματα φορολογίας εξήγησε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας βάζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το τι θα γίνει. Αναφέρθηκε στην πλήρη δυνατότητα που δίνεται πλέον στις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ αλλά και στην οικονομική αστυνομία να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών.
Σχετικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο για σκέψεις να μην υπάγονται στους περιορισμούς των capital controls τα χρήματα που θα αποφασίσει κάποιος να μεταφέρει σε ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό ή από το σπίτι του ο κ. Αλεξιάδης είπε πως αν και δεν είναι αρμοδιότητά του είναι κάτι που εξετάζεται.
«Το θέμα των capital controls είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργού αλλά είναι μια από τις ιδέες που σκεφτόμαστε. Πρέπει άμεσα να δώσουμε την δυνατότητα σε όσους θα επιστρέψουν χρήματα είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό στις τράπεζες να μην υπάγονται αυτά τα χρήματα στη διαδικασία στα capital controls», ανέφερε.
Ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι όποιος πολίτης γυρίσει χρήματα στην τράπεζα από αυτά που είχε σηκώσει επειδή φοβόταν "δεν έχει κανένα πρόβλημα" ενώ το ΣΔΟΕ ολοκληρώνει μια διαδικασία που συγκρίνει τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων με τις καταθέσεις.
«Αν το 2008 είχε εισόδημα 50.000 ευρώ αλλά έκανε κατάθεση 500.000 ευρώ θα κληθεί να το δικαιολογήσει αυτή τη διαφορά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάμε και δέκα χρόνια πίσω», τόνισε, θέλοντας να δείξει το πόσο αποφασισμένοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να ψάξουν εις βάθος υποθέσεις φοροαποφυγής και αποκρυβείσας ύλης.
Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι τόσο απλό, όπως ενδεχομένως θέλει να το παρουσιάσει ο κ. Αλεξιάδης, αφού το ελληνικό κράτος γνωρίζει τα ονόματα και τις διευθύνσεις των παρανομούντων εδώ και πάρα πολλά χρόνια και οι «περίφημες» λίστες γυρίζουν από συρτάρι σε συρτάρι και από υπουργείο σε υπουργείο επί σειρά δεκαετιών...
Eμφανίζονται δε στην επικαιρότητα, κάθε φορά, λίγο πριν τις εκλογές... Τυχαίο;