Κόκκινα δάνεια: Ο «γαλάζιος» Τσακαλώτος, ένας υπόδικος τραπεζίτης και τα 9 δισ. ευρώ
Η είδηση για το ποιες εταιρείες θα αναλάβουν την εκκαθάριση καιτη διαχείριση των κόκκινων δανείων και του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 9 δισ. ευρώ των 16 «κακών τραπεζών» πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των μέσων ενημέρωσης. Τυχαίο; Το Newsbomb.gr ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές μιας ιστορίας με περίεργες συμπτώσεις και συνειρμούς...
Τελικά σε αυτή τη χώρα όλα κυλούν σαν παραμύθι.
Αν παρακολουθήσει κανείς τη διαδρομή που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των 16 bad banks θα γεμίσει με αναπάντητα ερωτήματα και περίεργους συνειρμούς.
Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Ικανοποιώντας κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και η Τράπεζα της Ελλάδας παραδίδουν το σύνολο των κόκκινων δανείων 16 τραπεζών που βρίσκονται σε εκκαθάριση σε μια εταιρεία που δεν πρόκειται να βάλει ούτε ένα ευρώ και κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το κέρδος της.
Για να είμαστε ακριβείς, κανένας δεν έχει διευκρινίσει δημοσίως ούτε πώς θα πληρωθεί η νέα εταιρεία που αναλαμβάνει ως εκκαθαριστής, ούτε βεβαίως το ποσό των απολαβών της.
Και όχι μόνο αυτό.
Υπάρχουν και άλλα αδιευκρίνιστα σημεία τα οποία παραθέτουμε:
Ένας από τους βασικούς μετόχους της νέας αυτής κοινοπραξίας είναι εξάδελφος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ο «γαλάζιος Τσακαλώτος», όπως αποκαλείται ο Ορέστης Τσακαλώτος, ένας άνθρωπος που μαζί με τους πρώην συμμαθητές του από το Κολέγιο Αθηνών είχαν αναλάβει να κάνουν από το 2004 το σύστημα διαχείρισης οφειλετών και οφειλών (Debt Collection Software) των ίδιων τραπεζών που τώρα ανέλαβαν να εκκαθαρίσουν γιατί δεν εισπράττονταν τα χρέη και έγιναν κόκκινα δάνεια.
Αυτό κι αν είναι καταπληκτικό. Να επιλέγεται κοινοπραξία εκκαθαριστών από εταιρείες που έτρεχαν υποτίθεται τα προηγούμενα χρόνια τις εκκαθαρίσεις των συγκεκριμένων τραπεζών!!!
Για όσους δεν καταλάβατε, η ανώνυμη εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι οι εταιρείες PwC Business Solutions Α.Ε., Qualco Α.Ε. (Ορέστης Τσακαλώτος) και Hoist Kredit Aktiebolag, αντικαθιστά τους υφιστάμενους ειδικούς εκκαθαριστές και αναλαμβάνει τη διοίκηση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι η κοινοπραξία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη, Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων, θα διαχειριστεί κόκκινα δάνεια που συνολικά ξεπερνούν τα 9 δισ. Ευρώ.
Προσέξτε όμως:
- Η Pricewaterhouse είχε ήδη πάρει από την Τράπεζα της Ελλάδος την εκκαθάριση δύο τραπεζών της Probank και της Πανελλήνιας Τράπεζας.
- Παράλληλα, η Qualco είναι ελληνική εταιρεία επικεφαλής της οποίας είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος, συγγενής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η Qualco έχει πάρει ήδη δουλειές από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και το ΤΤ.
Αυτούς δηλαδή που απέτυχαν να κάνουν τις εκκαθαρίσεις, τους ξαναφωνάζουν για να κάνουν τις εκκαθαρίσεις μέσω κοινοπραξίας!
Μιλάμε για ασύλληπτο σχέδιο.
Βεβαίως κάποιοι «υποψιασμένοι» θα πουν ότι όλα αυτά γίνονται κατόπιν εντολών της BlackRock και των δανειστών μας, που είχαν απαιτήσει αυτή την εξέλιξη από το 2014.
Το πρώτο ερώτημα που ευλόγως γεννάται είναι με ποια κριτήρια επελέγει ο ξάδερφος του κ. Τσακαλώτου;
Υπήρξε κάποιος διαγωνισμός;
Κι αν υπήρξε γιατί δεν έχει γίνει γνωστός με δημόσια ανάρτηση;
Και το δεύτερο ερώτημα που γεννάται είναι για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του νέου εκκαθαριστή.
Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αυτής ορίστηκε κάποιος κύριος Γιάννης Πεχλιβανίδης.
Για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, πρόκειται για τον πρώην πρώτο αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου που δικάζεται στην Κύπρο, στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες μαζί με άλλα στελέχη της Τράπεζας για «συνωμοσία προς καταδολίευση και χειραγώγηση της αγοράς αναφορικά με "τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της Τράπεζας είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».
Κι αυτό τυχαίο;
Βεβαίως δεν αφήνουμε κανένα υπονοούμενο, ούτε για την επάρκεια των συγκεκριμένων στελεχών, ούτε για την επαγγελματική τους εμπειρία.
Πλην όμως, για λόγους διαφάνειας και δημοσίου συμφέροντος (μια έννοια που έχει γίνει κουρλόχαρτο στην εποχή μας) θα πρέπει να δωθούν επαρκείς απαντήσεις για τα κριτήρια επιλογής τους.
Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι τις συγκεκριμένες τράπεζες ο ελληνικός λαός τις έχει χρυσοπληρώσει στο παρελθόν!
Ναι, σε αυτούς που προαναφέραμε, ανέθεσαν η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος την ειδική εκκαθάριση 16 τραπεζικών ιδρυμάτων, τα χρέη των οποίων πληρώθηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης.
Ικανοποιώντας, λοιπόν, κατά γράμμα την απαίτηση της BlackRock που είχε διατυπωθεί από το 2014, η Τράπεζα της Ελλάδος με την απόφασή της 182/1/4.4.2016 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ 925/5-4-2016 αποφάσισε:
Να διορίσει την εταιρεία με την επωνυμία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη, Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων» και τον διακριτικό τίτλο «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.», ΑΦΜ 800721689, Ειδικό Εκκαθαριστή των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων με τις επωνυμίες:
α) Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
β) Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
γ) Proton Τράπεζα Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση
δ) Τράπεζα Probank Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ε) FBB - Πρώτη Επιχειρηματική Τράπεζα Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
στ) Πανελλήνια Τράπεζα Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ζ) Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
η) Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
θ) Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ι) Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ια) Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ιβ) Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ιγ) Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ιδ) T-Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία υπό ειδική εκκαθάριση,
ιε) Υπό εκκαθάριση Παλαιά Τράπεζα Κρήτης Α.Ε. (Ν. 2330/1995), καθώς και
ιστ) του χρηματοδοτικού ιδρύματος με την επωνυμία ΑΤΕΛΗΖΙΝΓΚ Ανώνυμη εταιρεία Χρηματοδοτικής μίσθωσης υπό ειδική εκκαθάριση.
Υποτίθεται, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ότι «σκοπός είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση της περιουσίας των συγκεκριμένων ιδρυμάτων και η επίτευξη υψηλότερων επιχειρησιακών στόχων, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».
Κι όμως, για να γίνει πιστευτή αυτή η αιτιολόγηση πρέπει να απαντηθούν ορισμένα καίρια ερωτήματα:
- Είναι αλήθεια ή όχι ότι η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. δεν έχει καταβάλει ως κεφάλαιο ούτε ένα ευρώ καθώς δεν πρόκειται να αγοράσει κανένα από τα κόκκινα δάνεια τα οποία θα επιχειρήσει να εισπράξει;
- Πρόκειται για μια εργολαβική εταιρεία είσπραξης οφειλών που σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει ούτε ένα ευρώ των μετόχων της, ενώ παράλληλα δεν εξασφαλίζει πως θα φέρει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, κάτι που τουλάχιστον θα εξασφαλιζόταν αν είχαν αγοράσει τα δάνεια αυτά, πληρώνοντας έστω, ένα μέρος των απαιτήσεων;
- Το τελευταίο ερώτημα αφορά στην αμοιβή των εισπρακτόρων. Αν δηλαδή θα αμείβονται με ποσοστά επί των εισπραττόμενων ή με προκαθορισμένη αμοιβή. Κι αν δεν πετύχουν την είσπραξη, τι θα λάβουν ως αμοιβή;
Αυτά δυστυχώς δεν καθορίζονται ούτε στην απόφαση της ανάθεσης του έργου, αλλά ούτε και στην προηγούμενη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας (180/3/22.2.2016) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 717/17-3-2016 με βάση την οποία άνοιξε ο δρόμος για τον ορισμό συγκεκριμένης εταιρείας.
Δείτε εδώ όλο το ΦΕΚ της ανάθεσης του έργου
Εκτός κι αν οι λεπτομέρειες αυτές είναι στη διάθεση της ΤτΕ και τις κρατάει ως επτασφράγιστα μυστικά.
Ποιοι είναι οι μέτοχοι
Η κοινοπραξία συγκροτείται από τις εταιρείες:
-PwC Business Solutions Α.Ε.: Πρόκειται για ένα ελληνικό παρακλάδι της γνωστής πολυεθνικής Price Waterhouse Cooper που στη χώρα μας δραστηριοποιείται -μεταξύ άλλων- ως εταιρεία ορκωτών λογιστών και ως εταιρεία real estate.
-Hoist Kredit Aktiebolag: Μια σουηδική εταιρεία που κατέχει ηγετικό ρόλο στις συνεργασίες με τράπεζες διεθνώς για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Η συνολική αξία των δανείων που έχει αποκτήσει προς διαχείριση η Hoist ανερχόταν στις 31/12/15 σε 11,3 δισ. σουηδικές κορώνες, ενώ πέρσι τα συνολικά της έσοδα ανήλθαν σε 2,25 δισ. κορώνες. Η μητρική Hoist Finance είναι εισηγμένη στο Nasdaq Στοκχόλμης, στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
-Qualco Α.Ε. Πρόκειται στα χαρτιά για εταιρεία πληροφορικής που έχει αναπτύξει ένα custom σύστημα διαχείρισης οφειλετών και οφειλών (Debt Collection Software).
Ίσως δεν θα είχε καμία ιδιαίτερη σημασία στην υπόθεση αυτή, αν δεν συνυπολογίζαμε δύο βασικά στοιχεία:
Τον πρόεδρο, διευθύνοντα και προφανώς μεγαλομέτοχο της εταιρείας αυτής που όλως τυχαίως είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος, εξάδελφος του σημερινού υπουργού Οικονομικών.
Τους φίλους τους κ. Ορέστη Τσακαλώτου που όλως τυχαίως όταν ήρθε στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία το 2004 και οι ίδιοι ανέλαβαν καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και τα τραπεζικά ιδρύματα, προτίμησαν την εταιρεία Qualco Α.Ε. δίνοντας της την ευκαιρία αποκτήσει κέρδη, ίδια κεφάλαια και να ανοίξει τα φτερά της από ένα γραφειάκι στο εμπορικό κέντρο Αίθριο στο Μαρούσι στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Λευκωσία.
Η παρέα του Κολλεγίου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsbomb.gr, αλλά και πολλά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που δεν έχουν διαψευσθεί, μια μικρή εταιρεία η Qualco ενός αποφοίτου του κολεγίου Αθηνών που προσπαθούσε έως το 2004 να επιβιώσει πουλώντας προγράμματα και υπηρεσίες πληροφορικής, ξαφνικά, τον Μάρτιο του 2004, στις εκλογές κερδίζει η Νέα Δημοκρατία και η στελέχωση του δημοσίου και των τραπεζών αλλάζει χρώμα.
Και όλως τυχαίως οι φίλοι, από το κολλέγιο - όπως ο Άγγελος Φιλιππίδης και ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ - εκτός από την πρόσβαση στο κέντρο της εξουσίας (Μέγαρο Μαξίμου) βρίσκονται και σε θέσεις κλειδιά, όπως στις διοικήσεις τραπεζών και οργανισμών.
Και τότε, όλα αλλάζουν για τον Ορέστη Τσακαλώτο.
Το σύστημα διαχείρισης οφειλετών και οφειλών (Debt Collection Software) που έχει αναπτύξει η εταιρεία του η Qualco εγκαθίσταται πρώτα στη Eurobank και μετά σε τρεις κρατικές τράπεζες (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική Τράπεζα και Αγροτική).
Και όπως έλεγαν τότε στελέχη από τις τράπεζες αυτές:
«Ψάχναμε να μάθουμε ποιος είναι ο Τσακαλώτος και γιατί προμηθευτήκαμε ένα λογισμικό που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Γιατί κάποιοι μιλούσαν για "ιερή αγελάδα" της Ν.Δ.; Επειδή οι φίλοι του ήταν στα καλά πόστα; Γιατί πληρώσαμε την Qualco πολύ ακριβότερα σε σύγκριση με άλλα συστήματα Debt Collection που κυκλοφορούν στην αγορά από ελληνικές ή πολυεθνικές εταιρείες; Ποιος συνάδελφος έλεγξε τις επιδόσεις του συγκεκριμένου συστήματος στις υπόλοιπες τράπεζες που έχει εγκατασταθεί; Ψάξαμε να βρούμε πόσο καιρό χρειάστηκαν τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αξιοποιήσουν (έστω μερικώς...) το σύστημα της Qualco;».
Απορίες που προφανώς δεν απαντήθηκαν ποτέ και επίσης προφανώς δεν απασχόλησαν κανέναν από τους σημερινούς κρατούντες στην κυβέρνηση, όπως τον αρμόδιο αντιπρόεδρο για τις τράπεζες Γιάννη Δραγασάκη και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο υπόδικος Διευθύνων
Και δεν φτάνουν όλα αυτά. Αποκαλύπτεται επίσης ότι πρόεδρος της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. είναι ο κ. Μίνως Μωυσής και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης.
Ειδικότερα, για τον δεύτερο που πράγματι έχει μακρά θητεία στον τραπεζικό κλάδο (κορυφαίο στέλεχος στην Εθνική Τράπεζα επί Αράπογλου, την περίοδο 2004-2009 (κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), ενώ παλαιότερα ήταν αντιπρόεδρος της Βank Post στη Ρουμανία, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς (1999), παλαιότερα γενικός διευθυντής στη XIOS Bank). Το τελευταίο διάστημα βέβαια, υπάρχει σοβαρή εμπλοκή με την κυπριακή δικαιοσύνη καθώς κατηγορείται -σε βαθμό κακουργήματος- ως διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου μαζί με άλλα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου περί συνωμοσίας προς καταδολίευση και χειραγώγηση της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της Τράπεζας είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».
Από την πλευρά του, ο κ. Μίνος Μωυσής αποτέλεσε κορυφαίο στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας μέχρι το 2012. Όπως αναφέρεται «ο κ. Μωυσής έχει εκτεταμένη εμπειρία σε εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα. Από το 1988 έως το 2001 εργάστηκε στην Interamerican σε σειρά διοικητικών θέσεων, ενώ από το 2001 έως το 2004 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της. Από το 2005 έως το 2010 εργάστηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας (επί Αράπογλου και αυτός) αρχικά υπεύθυνος για την ανάπτυξη των εργασιών Bancassurance και στη συνέχεια διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Δικτύου, Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας και Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας Εθνική Ασφαλιστική».
ΥΓ: Με ενδιαφέρον περιμένουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων για να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια...