Αποκάλυψη: Ο «ψυχρός πόλεμος» των εφοπλιστών με την εκκλησία για τα φιλέτα της Βουλιαγμένης
Ένας υπόγειος πόλεμος με θολά παζάρια μεταξύ εφοπλιστών και εκκλησίας για τα «οικόπεδα - φιλέτα» της παραλιακής, λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια κάτω από τη... μύτη της πολιτικής εξουσίας. Ή μήπως όλο αυτό γίνεται με την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων; Ποια είναι τα τρανταχτά ονόματα των εφοπλιστών που αποχαρακτηρίζουν περιοχές και χτίζουν πολυτελείς κατοικίες μέσα στο κύμα; Ποιοι είναι οι dealers της εκκλησίας που κάνουν τα παζάρια;
«ΒΑΡΙΑ» ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ - ΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ DEAL ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ... ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ
Το Newsbomb.gr ξεδιπλώνει όλο το παρασκήνιο για τα «ιερά φιλέτα».
Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με τις bussiness των εφοπλιστών στην παραλιακή. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)
Δωροδοκίες, δικαστικές διαμάχες, υπόγεια deals και παζάρια εν κρυπτώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια αφού οι εφοπλιστές θέλουν πάση θυσία να διατηρούν βίλες δίπλα στη θάλασσα, αγνοώντας τους νόμους του κράτους και τους κανονισμούς τόσο της πολεοδομίας, όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η ελληνική κυβέρνηση (που το τελευταίο διάστημα διατηρεί αγαστές σχέσεις με το εφοπλιστικό λόμπι), αλλά και τα όργανα της Περιφέρειας Αττικής που είναι αρμόδια για την εφαρμογή των νόμων πρέπει να πάρουν επιτέλους την κατάσταση στα χέρια τους και να μην επιτρέψουν στους εφοπλιστές να καταπατούν εκτάσεις με το« έτσι θέλω», κατά την προσφιλή τους τακτική.
Το σημερινό απόκαλυπτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr καταγράφει πλήρως όλο το βρώμικο παρασκήνιο που διεξάγεται, με ονόματα και διευθύνσεις.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Αν και σαφώς μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος περιέχει ορισμένα φιλέτα ανυπολόγιστης αξίας κυρίως στην Αττική, που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν βάλει στο μάτι συγκεκριμένοι οικονομικοί παράγοντες.
Πρόκειται για μια ομάδα εφοπλιστών, που αποκαλείται το λόμπι των εφοπλιστών της Βουλιαγμένης που πιέζουν παρασκηνιακά με ιδιαίτερη ένταση προκειμένου να αποκτήσουν είτε αγοράζοντας, όπως έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν μέσω off shore, είτε με τη μέθοδο της μακροχρόνιας εκμίσθωσης των 99 ετών σημαντικά τμήματα ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας που θα τους αποφέρουν τεράστια κέρδη.
Οι εφοπλιστές που ακόμη και σήμερα βρίσκονται στο απυρόβλητο της ελληνικής πολιτείας καθώς πληρώνουν ψίχουλα για τα κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ που αποκομίζουν από τη ναυτιλία, έχουν ένα αγαπημένο χόμπι:
Το real estate που επίσης έως σήμερα τους αποφέρει ακόμη περισσότερα κέρδη καθώς συνήθως περνά μέσα από εξωχώριες εταιρείες με ειδικό φορολογικό καθεστώς.
Δεκάδες στρέμματα στην περιοχή της Βουλιαγμένης, μια τεράστια έκταση 1.200 στρεμμάτων στην περιοχή της Φασκομηλιάς (η περιοχή εκτείνεται από τη λίμνη της Βουλιαγμένης ως τα όρια της Βάρκιζας) και ακόμη, διαμερίσματα, οικόπεδα στο κέντρο της Αθήνας και ένα «οικόπεδο» 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των παρασκηνιακών πιέσεων των εφοπλιστών προς της Εκκλησία της Ελλάδος.
Η ίδρυση του εκκλησιαστικού ΤΑΙΠΕΔ, όπως αποκαλείται η Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας που έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά έκανε το παιχνίδι πιο... σκληρό. Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% στο δημόσιο, αλλά διοικείται πλειοψηφικά από την Εκκλησία που διορίζει τα τρία από τα πέντε μέλη του συμβουλίου της.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ιδρυτικό νόμο 4182 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις το 50% των εσόδων από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων περιέρχονται στον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο 50% θα κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο κοινωφελές έργο της Εκκλησίας.
Ποιοι είναι όμως οι ενδιαφερόμενοι για να αναλάβουν εργολαβικά την αξιοποίηση της τεράστιας αυτής περιουσίας; Πολλοί και γνωστοί. Εφοπλιστές πρώτης γραμμής όπως η οικογένεια Μαρτίνου, που αποτελεί από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στα νότια προάστια, έως τον Γιώργο Προκοπίου αλλά και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας πολυτελών θαλαμηγών Golden Yachts, Πάρη Δράγνη, το όνομα του οποίου ακούγεται ιδιαίτερα έντονα για τα 1.200 στρέμματα της Φασκομηλιάς αλλά και τον Νίκο Πατέρα, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί και σε άλλες αγοραπωλησίες από την εκκλησία που μάλιστα έχουν απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη.
Το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων εφοπλιστών και αρκετών ακόμη μικρότερων ξεκινά εδώ και πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων συλλέγονται μεθοδικά μικρότερα οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή.
Οι πιέσεις που ασκούνται και οι προσφορές που γίνονται είναι αρκετά δελεαστικές. Δεν πετυχαίνουν όμως πάντα το σκοπό τους.
Βέβαια κάποιοι από αυτούς κατάφεραν - άγνωστο πώς - να αποχαρακτηρίσουν δασικές περιοχές μέσα σε ένα βράδυ και να χτίσουν τις βίλες τους στην κυριολεξία εκεί που σκάνε τα κύματα.
Τα πρώτα χρόνια που άρχισε να εντείνεται το ενδιαφέρον των εφοπλιστών για τα συγκεκριμένα φιλέτα, αμέσως μετά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, οι μεγαλόσχημοι πλοιοκτήτες επιχείρησαν να «αρπάξουν» τα οικόπεδα με το γνωστό τσαμπουκά πους τους διακρίνει.
Προσπάθησαν λοιπόν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν να βάλουν τα θεμέλια για να προχωρήσουν τις οικοδομικές τους δραστηριότητες αγνοώντας την πολεοδομία και τις αρχές.
Τότε ξέσπασαν και οι πρώτες νομικές κόντρες των εφοπλιστών με την Εκκλησία.
Οι εφοπλιστές χρησιμοποίησαν όλες τις μεθόδους προκειμένου το θέμα να «τακτοποιηθεί» εξωδικαστικά.
Η Εκκλησία έκανε μεν πίσω στο νομικό κομμάτι, αρνήθηκε όμως να παραδώσει αμαχητί τις συγκεκριμένες περιουσίες και όπως όλα δείχνουν τα τελευταία χρόνια διεξάγεται στο παρασκήνιο ένα ιδιότυπο χρηματοοικονομικό παζάρι για να επιτευχθούν οι πιο συμφέρουσες τιμές.
Η προσπάθεια δωροδοκίας Μητροπολίτη από γνωστό εφοπλιστή
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εφοπλιστή ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε επισκεφθεί παράγοντα της εκκλησίας που είχε σημαντική εμπλοκή με την περιουσία με εντολή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες ο συγκεκριμένος εφοπλιστής που ενδιαφέρεται έντονα για επενδύσεις σε ιερά εκκλησιαστικά φιλέτα, είχε μπει με ύφος χιλίων καρδιναλίων στο γραφείο συγκεκριμένου Μητροπολίτη και πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση τους άνοιξε μια τσάντα που κρατούσε και του πέταξε μερικές δεσμίδες με 500ευρα πάνω στο τραπέζι.
Κανείς δεν τα μέτρησε ποτέ, καθώς ο Μητροπολίτης σε έξαλλη κατάσταση τον πέταξε έξω από το γραφείο του μαζί με τις δεσμίδες.
Προφανώς, το περιστατικό αυτό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η συμπαθής τάξη των εφοπλιστών έχει μάθει να κάνει τη δουλειά της, με τη δύναμη του αφορολόγητου χρήματος και την παθητική αδράνεια της Πολιτείας και των λειτουργών της.
Πού βρίσκεται όμως σήμερα η όλη υπόθεση;
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε αποφασίσει το προηγούμενη χρονικό διάστημα να τηρήσει στάση αναμονής καθώς ήθελε να ξεκαθαρίσουν οι όροι του παιχνιδιού.
Ένας από αυτούς ήταν η αλλαγή δημάρχου στον δήμο των «3Β», Βάρης, Βουλιαγμένης, Βάρκιζας. Η ανάδειξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και η ήττα του Σπύρου Πανά που θεωρείται ότι διατηρούσε παραδοσιακές φιλικές σχέσεις με αρκετούς εφοπλιστές και βαριά ονόματα επιχειρηματιών με ιδιαίτερη παρουσία στην περιοχή.
Ένας άλλος λόγος είναι η εκλογή της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς για κάθε ιδιωτικοποίηση ή αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας απαιτείται κατ’ αρχήν έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από την Περιφέρεια, και στη συνέχεια έγκριση του ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) από την Περιφέρεια.
Η περιφέρεια εμφανίζεται να κρατά ψηλά τη σημαία της νομιμότητας κάτι που δυσκολεύει το «λόμπι της Βουλιαγμένης».
Είναι προφανές ότι ο ρόλος της κυρίας Δούρου είναι εξόχως σημαντικός αφού πρέπει να αποτελεί θεματοφύλακα της απόλυτης νομιμότητας.
Ποια είναι τα συγκεκριμένα ακίνητα που ορέγονται οι εφοπλιστές;
Συνολικό χαρτοφυλάκιο που φτάνει ή και ξεπερνά τα 5 δισ. Ευρώ αποτελεί την εν δυνάμει «προίκα» της Εταιρίας Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας (ΕΑΕΑΠ).
Το επονομαζόμενο και «ιερό ΤΑΙΠΕΔ» διαχειρίζεται μοναδικά φιλέτα της Αττικής γης.
Ειδικά εκείνα της παραλιακής ζώνης, των 83 στρεμμάτων που έχει η Αρχιεπισκοπή δίπλα στον Αστέρα Βουλιαγμένης και το «διαμάντι» των 1.200 στρεμμάτων της Φασκομηλιάς που εκτείνεται από τη λίμνη της Βουλιαγμένης ως την Βάρκιζα.
Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε το Newsbomb.gr από τις συγκεκριμένες περιοχές δείχνουν πεντακάθαρα το φυσικό και προνομιακό κάλλος.
Σε αρκετές από αυτές, μπορείτε να διακρίνετε ότι ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει να χτίσουν τις ταπεινές βίλες τους, ενώ κάποιες άλλες επαύλεις είναι όπως λέμε στα τσιμέντα αφού η ανοικοδόμησή τους σταμάτησε λόγω πολεοδομικών παρανομιών και παραβάσεων.
Τα παραλιακά φιλέτα αποτελούν «μαγνήτη» για τους επενδυτές όχι μόνο λόγω της προνομιακής τοποθεσίας τους, αλλά και της ιδιαίτερης αξίας που θα αποκτήσουν μελλοντικά τα οικόπεδα αυτά λόγω της συνολικής «μεταμόρφωσης» του παραλιακού μετώπου, τόσο με αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, όσο και με την αναμόρφωση του Αστέρα Βουλιαγμένης από άραβες επενδυτές για να τον καταστήσουν luxurious προορισμό 7 αστέρων.
Γι’ αυτό το λόγο και πρώτα στη λίστα της ΕΑΕΑΠ με τα ακίνητα που θα βγουν προς αξιοποίηση είναι στην κορυφή τα 83 στρέμματα του Λαιμού και δεύτερη η έκταση- διαμάντι της Φασκομηλιάς.
Το project του Λαιμού αναμένεται να λειτουργήσει ως «πιλότος» και για τα υπόλοιπα ακίνητα της Εκκλησίας, που αναμένεται να αλλάξουν αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα με τέσσερα εξ αυτών (Φασκομηλιά- Πεντέλη- Κολωνάκι- Λεωφόρος Αλεξάνδρας) να βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο του «ιερού ΤΑΙΠΕΔ».
Μάλιστα, σύμβουλοι της αμερικανικής Cushman& Wikefield που αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την Proprius εργάζονται πάνω στο κομμάτι εξεύρεσης τρόπων για την καλύτερη αξιοποίησή τους.
Ειδικότερα στην Πεντέλη στόχος είναι η αξιοποίηση των 3.500 στρεμμάτων από μια ευρύτερη έκταση 25.000 στρεμμάτων. Η Εκκλησία είχε επιδιώξει παλαιότερα σε συνεργασία με ομίλους που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, να δημιουργήσει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. Όμως, οι αντιδράσεις τοπικών φορέων σταμάτησαν την επένδυση και τώρα εξετάζονται άλλες μορφές αξιοποίησης.
Ακόμη, υπάρχει το 8οροφο κτίριο στην οδό Μητροπόλεως 15 εκεί που στεγάζονταν το υπουργείο Παιδείας, επτά μεζονέτες και επτά διαμερίσματα (από 80 -110 τ.μ.) στην περιοχή της Βουλιαγμένης.
Τέλος, σε σειρά αξιοποίησης μπαίνουν το οικόπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, το οποίο φιλοξενεί γνωστό νυχτερινό κέντρο. Το οικόπεδο είναι δεσμευμένο εδώ και 18 χρόνια από τον Δήμο Αθηναίων και γίνονται προσπάθειες από την Αρχιεπισκοπή για να «απελευθερωθεί». Προς αξιοποίηση είναι και η έκταση 11,5 στρεμ. στην Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, όπου παλαιότερα είχε εξεταστεί η δημιουργία ενός boutique hotel ή οικιστικού συγκροτήματος.
Στο μάτι βεβαίως των εφοπλιστών έχει μπει και ο Ορμος Μαλτσινιώτη, δίπλα από τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Η Εκκλησία πάντως διαθέτει μία μεγάλη ακίνητη περιουσία, για τα οποία πολλά έχουν ειπωθεί ως προς την αξία της.
Το... E9 της υπολογίζεται ότι περιέχει πάνω από 800 ακίνητα χωρίς να υπολογίζεται η περιουσία των μητροπόλεων, μονών και ενοριών, που είναι ανεκμετάλλευτα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Από αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές, ενώ περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» καθώς δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας.
Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr τις φωτογραφίες από την περιοχή για να αντιληφθείτε το... έγκλημα που επιχειρούν να εκτελέσουν οι εφοπλιστές σε μια περιοχή που αποτελεί πραγματικό βιότοπο και θα έπρεπε να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού.
Στην περιουσία της συμπεριλαμβάνονται και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως οι Κυκλάδες και οι Σποράδες, αλλά και ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, πολυκατοικίες, τουριστικές εγκαταστάσεις, καταστήματα, οικόπεδα στο Σχιστό, στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Οι άνθρωποι κλειδιά και οι ενδιάμεσοι της Εκκλησίας και των Εφοπλιστών
Ποιοι είναι όμως οι άνθρωποι που παίζουν το παιχνίδι πάνω και κάτω από το τραπέζι;
Ας πάρουμε ένα ένα τα δεδομένα και μετά θα αντιληφθείτε πώς παίζεται το παιχνίδι:
Στην ΕΑΕΑΠ διορίστηκαν στο διοικητικό συμβούλιο ως πρόεδρος, ο Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, ως διευθύνων σύμβουλος ο Αριστομένης Συγγρός, πρώην πρόεδρος του Invest in Greece, ο ελληνοαμερικανός, Μιχαήλ Καρλούτσος, υιός του εξ Αμερικής αιδεσιμότατου πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρου Καρλούτσου, ο Δημήτρης Παναγιωτίδης και ο Παναγιώτης Νασόπουλος. Οι τρεις πρώτοι ορίστηκαν από την Εκκλησία και οι δύο τελευταίοι είναι οι εκπρόσωποι του δημοσίου.
Στο πλευρό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προσέτρεξε αφιλοκερδώς ο αμερικανικός οίκος Cushman & Wakefield, ένας από τους μεγαλύτερους στο real estate διεθνώς, συμφερόντων της οικογενείας Agnelli.
Ήδη από τις αρχές του 2014 ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε και παρουσιάστηκε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος η μελέτη-καταγραφή της περιουσίας της Ελληνικής Εκκλησίας από την Pricewaterhouse Coopers. Στην όλη προσπάθεια καθοριστικό ρολό έχει το Δικηγορικό Γραφείο Μπερνίτσα.
Για αυτό άλλωστε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τίμησε με τον χρυσό σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους νομικούς Μαρίνο και Παναγιώτη Μπερνίτσα.
Όμως το μυστήριο δεν σταματάει εδώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr, σε αρκετές περιπτώσεις, άνθρωποι της Εκκλησίας αντι να λειτουργούν by the book, προβαίνουν σε κρυφά παζάρια με ενδιάμεσους των εφοπλιστών.
Μαθαίνουμε για παράδειγμα ότι άνθρωπος του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου είναι «αδερφικός» φίλος με άνθρωπο των εφοπλιστών και μαζί αναλαμβάνουν να βρίσκουν πλούσιους πελάτες που ενδιαφέρονται να παρκάρουν τα κότερά τους δίπλα στις βίλες τους.
Πότε θα γίνει η πρώτη κίνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, ο αρχιεπίσκοπος ενδιαφέρεται για το καλύτερο δυνατό τίμημα που θα μπορούσε να αποφέρει η αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων και γνωρίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το παιχνίδι ανοίξει και διεθνώς και δεν μείνει εγκλωβισμένος στις μοναδικές προσφορές των συγκεκριμένων εφοπλιστών.
Άνθρωποι με γνώση όσων συμβαίνουν στο περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής και της ΕΑΕΑΠ υποστηρίζουν πως το ενδιαφέρον έχει ξεφύγει από τα στενά ελληνικά σύνορα. Εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών ομίλων από Ρωσία, Κίνα και Ευρώπη βολιδοσκοπούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Σε... ισχύ φαίνεται να είναι όμως, και το ενδιαφέρον του πρώην Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί για τον Λαιμό, ο οποίος μάλιστα διατηρεί στενούς δεσμούς με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μετά και το ταξίδι του δεύτερου στην Ντόχα το 2012, όπου συζήτησαν όλα τα ενδεχόμενα μεταξύ τους συνεργασίας.
Διερευνητικές κρούσεις φαίνεται να υπάρχουν και από ομογενείς επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ και σε αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμος ο ρόλος του κ. Καρλούτσου.
Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου δεν έχει αντιληφθεί απολύτως τίποτα!
Και τώρα που τα έμαθαν είναι διατεθημένοι να δώσουν εντολή για ελέγχους ή δεν θέλουν να διαταράξουν τις άρτιες σχέσεις τους με το εφοπλιστικό λόμπι που δεν χάνει την ευκαιρία να τους καλεί στα συνέδρια και στις ημερίδες του;
ΥΓ: Αλήθεια, ο κύριος Τσίπρας που συναντήθηκε στις 19 Ιουνίου με τον Αρχιεπίσκοπο, τι έλεγαν τέσσερις ώρες κλεισμένοι; Συζητούσαν για τα θρησκευτικά και για τον Φίλη; Τέσσερις ώρες;