Πάταξη της φοροδιαφυγής: Από «κόσκινο» όλες οι στοιχηματικές

Απο κόσκινο περνάει η Δικαιοσύνη το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ιντερνετικό στοίχημα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η φοροδιαφυγή - Τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν πολύ καλά πώς λειτουργεί ο μηχανισμός και πώς αποκρύβεται η φορολογητέα ύλη - Όπως ήδη έχει επισημάνει το Newsbomb.gr οι αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στο ξετύλιγμα του κουβαριού.

Πάταξη της φοροδιαφυγής: Από «κόσκινο» όλες οι στοιχηματικές
5'

Η υπόθεση αναβίωσε από ένα έγγραφο που εστάλη στον υπουργό Oικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαο Παντελή, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή και στα μέλη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Στο έγγραφο αυτό περιγράφεται με ακρίβεια πως οι στοιχηματικές εταιρείες χρησιμοποιούν ως κέλυφος άλλες εταιρείες που εδρεύουν μέχρι και στο Κουρασάο της Καραϊβικής, κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Παράλληλα φοροαποφεύγουν χρησιμοποιώντας server στη Μάλτα. Κάποιες στοιχηματικές εταιρείες δεν υποβάλουν καν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ούτε αποδίδουν ΦΠΑ! Είναι λοιπόν εξόχως δύσκολο να καταλήξουν οι αρχές στο ακριβές μέγεθος της φοροδιαφυγής ή της φοροαποφυγής η οποία επιτυγχάνεται από το σύνολο αυτών των εταιρειών.

Το θέμα έχει φτάσει στο κοινοβούλιο και αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τόσο ο Στάθης Παναγούλης, όσο και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος μέσω ερωτήσεων που έχουν καταθέσει κατά διαστήματα στη Βουλή, αναφέρονται στη λειτουργία των 24 στοιχηματικών εταιρειών και επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λαθροχειρίες, επίγειος στοιχηματισμός, παρακράτηση κερδών, είναι ορισμένες μόνες από τις παράνομες δράσεις τους που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας».

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ.Νίκος Νικολόπουλος:

«...ευρήματα από παλαιότερη έρευνα της ΕΕΕΠ η οποία με στοιχεία που είχε υποβάλει προς περαιτέρω διερεύνηση στις αρμόδιες ΔΟΥ ανέφερε πως κάποιες εταιρείες που εντάχθηκαν στο μεταβατικό καθεστώς απέκτησαν νόμιμη άδεια σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, άλλες εντάχθηκαν χρησιμοποιώντας άδεια άλλων εταιρειών, άλλες δεν ήταν καν εγκατεστημένες στην ΕΕ, όπως απαιτείτο, ενώ οι τζίροι που δηλώθηκαν από ορισμένες εταιρείες δεν ανταποκρίνονταν στην εκτιμώμενη αγορά διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

Υπάρχει ευθύνη των συμμετεχόντων στις στοιχηματικές εταιρείες για το αδίκημα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, δεδομένου ότι με πλαστά - άκυρα δικαιολογητικά παραπλάνησαν το Δημόσιο και το τελευταίο εξέδωσε ΑΦΜ για την νόμιμη λειτουργία των εταιρειών αυτών, όπως άλλωστε προβλέπει το άρθρο 220 ΠΚ παρ 1:

«Όποιος πετυχαίνει με εξαπάτηση να βεβαιωθεί σε δημόσιο έγγραφο αναληθής περιστατικό που μπορεί να έχει έννομες συνέπιες, καθώς και όποιος χρησιμοποιεί τέτοια ψευδής βεβαίωση για να εξαπατήσει άλλον σχετικά με το περιστατικό αυτό, τιμωρείτε με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι 3 ετών αν δεν τιμωρείται βαρύτερα από τις διατάξεις ηθικής αυτουργίας»;

Υπάρχει ευθύνη των στελεχών των στοιχηματικών εταιρειών για κακουργηματικού χαρακτήρα ψευδή δήλωση που υπέβαλαν προς την αρμόδια ΔΟΥ, ότι δήθεν είχαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις ενώ στην πραγματικότητα στερούντο αυτών, επί σκοπώ να αποκτήσουν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνούσε τις 120.000 ευρώ;».

Σχετική ερώτηση όμως έχουν καταθέσει και βουλευτές του Ποταμιού.

Απαντώντας στη σχετική Ερώτηση των βουλευτών Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, Χάρη Θεοχάρη και Γρηγόρη Ψαριανού (στις 4/4/2016) ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι έχει ήδη παραγγελθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην αρμόδια Υπηρεσία. «Σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 19575/15-04-2016 έγγραφο του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, διαβιβάστηκε στην ως άνω υπηρεσία, από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η από 18-12-2015 Αναφορά – Αίτηση της Εταιρίας «ΟΠΑΠ ΑΕ» και παραγγέλθηκε (την 16-02-2016) η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε), όπου και εκκρεμεί».

Πόσα έσοδα στα δημόσια ταμεία έχουν δώσει από το 2010 οι 24 Ιντερνετικές εταιρείες;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό την έχει δώσει η ίδια η ελληνική πολιτεία που γνωρίζει πολύ καλά ότι όλες αυτές οι εταιρείες φορολογούνται στην Ελλάδα με βάση τα έσοδα που δηλώνουν οι ίδιες και που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι αληθή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης στις 7 Ιανουαρίου του 2016, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή είπε «ο ΟΠΑΠ πληρώνει φόρο 750 εκατομμυρίων, αν δεν κάνω λάθος, κύριε Υπουργέ, την ίδια ώρα που το 2012 και το 2013, οι εν λόγω εταιρείες, δεν πλήρωσαν μία και το 2014, σύμφωνα με δήλωσή τους, πλήρωσαν κοντά στα 40.000 ευρώ. Είναι 750 εκατομμύρια από τη μία με 40.000 ευρώ από την άλλη και ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!»

Στην απάντησή του ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης είπε: «Έχουμε το 30% που πληρώνουν οι εταιρείες σε αυτό που τους απομένει από τη συμμετοχή των παικτών, εάν αφαιρέσουμε τα κέρδη των παικτών. Έχουμε όμως και τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών διαδικτυακού τζόγου και εκεί είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πολίτης και οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ποσά φόρου εισοδήματος θα σας πω ότι το 2012 φόρο εισοδήματος από αυτές τις είκοσι τέσσερις εταιρείες εισπράξαμε 31.179 ευρώ, το 2013 εισπράξαμε 5.179 ευρώ και το 2014 εισπράξαμε 27.366 ευρώ».

Μιλάμε βεβαίως για ευτελή ποσά σε σχέση με τα αστρονομικά κέρδη αυτών των εταιρειών.

Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ακόμη ότι «Τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής είναι ότι έχουμε διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα που παρέχεται από εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε offshore δικαιοδοσίες, όπως η Νήσος Μαν και οι Ολλανδικές Αντίλλες και υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτούς που νομοθέτησαν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα. Έχουν συνάψει συμφωνίες με άλλες εταιρείες στην Ελλάδα, προκειμένου να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω των ιστοσελίδων τους. Έχουμε λήξη της ισχύος της νόμιμης άδειάς τους κατά τον χρόνο υπαγωγής τους στο μεταβατικό καθεστώς και γενικά χρησιμοποιούν άδειες που δεν έχουν εκδοθεί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Τέλος, δεν κατέχουν άμεσα άδεια, αλλά χρησιμοποιούν άδεια που διαθέτει άλλη συνδεδεμένη εταιρεία».

Το κράτος ξέρει, η κυβέρνηση ξέρει, τα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει.

Το γιατί δεν έχει γίνει ακόμα απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής είναι ευκόλως αντιληπτό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή