Ελλάδα και Κίνα ανοίγουν νέες διαδρομές για το μέλλον

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι το κυριότερο μέλημα του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησής του.

Ελλάδα και Κίνα ανοίγουν νέες διαδρομές για το μέλλον
Από την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα
INTIME NEWS
3'

Η επίσκεψη στην Κίνα ήταν μια ακόμη πρόκληση για να προβάλλει τη χώρα μας και να διεκδικήσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες.

Με δύο σημαντικές συναντήσεις οικονομικής υφής, αρχικά με τον πρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, Li Zixue και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, Chen Siqing, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τετραήμερη επίσκεψή του στη Σαγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη και λιμένα της Κίνας. Θεωρείται κύριος φορέας της σύγχρονης οικονομίας της Κίνας, καθώς επίσης και ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, εμπορικά οικονομικά και βιομηχανικά της κέντρα.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των επαφών, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επιχειρηματικό - επενδυτικό.

Ο πρωθυπουργός, στις επαφές του, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα, μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία, έχει μπει σε μια νέα εποχή, με υψηλό δείκτη αξιοπιστίας και ασφάλειας. Παράλληλα, προσκάλεσε τους επενδυτές της ασιατικής χώρας να επιλέξουν την πατρίδα μας, παραθέτοντάς τους μια σειρά επιχειρημάτων προκειμένου να τους πείσει: το θετικό μήνυμα των διεθνών αγορών, το «ξεκλείδωμα» μεγάλων επενδύσεων όπως το Ελληνικό, τη μείωση της φορολογίας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών, οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, δεσμευόμενος ταυτόχρονα για τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη και βοήθεια στους επενδυτές που θα αποφασίσουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους εδώ.

Η ελληνική πλευρά επενδύει στη σταθερά καλή σχέση των δύο χωρών, ενώ αναμένει ακόμη περισσότερα, πέραν της επένδυσης των 600 εκατομμυρίων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, μέσα σε δύο μήνες εγκρίθηκε το master plan της, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι έτοιμη να ξεκινήσει η επένδυση και να μπει σε μία νέα φάση αναβάθμισης το λιμάνι του Πειραιά.

Με τις νέες υποδομές και τα νέα ξενοδοχεία, στόχος είναι ο Πειραιάς να γίνει κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα, ενώ έντονο είναι το κινεζικό ενδιαφέρον και για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα, καθώς και τη δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο «μεγάλο λιμάνι».

Στο κυβερνητικό επιτελείο προσβλέπουν και στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της επιλογής του πρωθυπουργού να ηγηθεί της πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής. Ιδιαίτερης σημασίας και αξίας θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου και το άνοιγμα -εντός του Νοεμβρίου- του πρώτου καταστήματος της Τράπεζας της Κίνας, της 4ης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, στην Αθήνα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.

Η Ελλάδα διεκδικεί την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών funds και αισιοδοξεί ότι με την αλλαγή νοοτροπίας και αποτελεσματικότητας θα πετύχει τους στόχους της. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας.

*Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή