Πρόωρες εκλογές: Εκλογές χωρίς διακύβευμα και παράσταση νίκης δεν γίνονται
Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μέσα στο 2021 φούντωσε ακόμα περισσότερο μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό στον οποίο προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Παρόλα αυτά κανείς δεν αναφέρει με ποιο διακύβευμα θα πάει σε εκλογές ο Πρωθυπουργός.
Ορισμένα ΜΜΕ έχουν μάλιστα ήδη προεξοφλήσει τις πρόωρες εκλογές και δεν διστάζουν να τις τοποθετήσουν ακόμα και εντός του ερχόμενου Μαϊου. Άλλοι πάλι είναι απολύτως σίγουροι ότι θα τις πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2021.
Βεβαίως θα αναρωτηθείτε αν όλοι αυτοί μιλούν απευθείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προφανώς όχι. Το βασικό επιχείρημα περί πρόωρων εκλογών είναι η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη και του Στέλιου Πέτσα στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και η αναβάθμιση του εκλογολόγου Θοδωρή Λιβάνιου στο υφυπουργείο παρά τω πρωθυπουργώ.
Έχουν βάση οι παραπάνω εκτιμήσεις; Προφανώς και έχουν, αλλά αυτές και μόνο αυτές οι κινήσεις δεν αποτελούν ντοκουμέντο ούτε για ειλημμένη απόφαση διενέργειας εκλογών, ούτε για το χρόνο πραγματοποίησής τους.
Και βεβαίως δεν φτάνει ούτε το επιχείρημα ότι θα πάει σε εκλογές για να «κάψει» την απλή αναλογική.
Για να πραγματοποιήσει εκλογές πριν από την λήξη τις θητείας της μια κυβέρνηση απαιτούνται δυο πράγματα:
- Να υπάρχει το κατάλληλο δημοσκοπικό περιβάλλον και η απαιτούμενη παράσταση νίκης που να δείχνουν «αυτοδυναμία», αλλά και
- Να υπάρχει το κατάλληλο δίλημμα που να ωθήσει το εκλογικό σώμα στις κάλπες με θετικό πρόσημο. Να υπάρχει δηλαδή το λεγόμενο διακύβευμα.
Προσώρας κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια, δεν φαίνεται να υπάρχει. Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να μην διαψεύδει επισήμως τα σενάρια των εκλογών μέσα στο 2021, όμως εκλογές χωρίς δίλημμα δεν γίνονται.
Το κρίσιμο λοιπόν ερώτημα είναι πώς θα οδηγηθεί το εκλογικό σώμα στις κάλπες;
- Πάμε σε εκλογές γιατί δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε την οικονομική ύφεση λόγω κορονοϊού;
- Πάμε σε εκλογές γιατί θέλω να συνάψω νέο μνημόνιο με τους θεσμούς;
- Πάμε σε εκλογές γιατί πρέπει να επιβάλλω σκληρά δημοσιονομικά μέτρα;
Και τα τρία παραπάνω διλήμματα κινούνται στο όριο της πολιτικής αυτοκτονίας για τη ΝΔ που σήμερα έχει αυτοδυναμία με 158 βουλευτές.
Ξέρετε, το «ζητώ καθαρή εντολή…» ή το «ζητώ ανανέωση της λαϊκής ετυμηγορίας…», πρέπει να συνοδεύεται και με κάτι ακόμα που να εξηγεί τροποντινά: «για να πάμε από το Α σημείο, στο Β σημείο… ». Κάτι τέτοιο δεν έχει γραφτεί από κανέναν και δεν έχει ειπωθεί από κανέναν, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Και επαναλαμβάνω, το όποιο δίλημμα πρέπει να έχει θετικό πρόσημο. Το επιχείρημα προχωράμε σε εκλογές για να πάμε γενικά κι αόριστα… κάπου, είναι θνησιγενές.
Οι εποχές του «εμπρός στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος», έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Εγώ περιμένω να ακούσω σοβαρά επιχειρήματα για τον λόγο για τον οποίο πρέπει να στηθούν κάλπες εντός του 2021.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Βήμα-βήμα η διαδικασία για να εμβολιαστείτε - Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για ραντεβού