Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει νέο κοινωνικό συμβόλαιο καταργώντας τις αντεργατικές ρυθμίσεις

Άρθρο της Θεανώς Φωτίου Βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και  Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει νέο κοινωνικό συμβόλαιο καταργώντας τις αντεργατικές ρυθμίσεις
6'

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνάψει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τη μισθωτή εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καταργώντας τις αντεργατικές ρυθμίσεις της ΝΔ. Η πανδημία, όπως και οι δημοσιονομικές κρίσεις και οι κρίσεις κλιματικής αλλαγής, αύξησαν τις ανισότητες, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και ταυτόχρονα η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες άρχισαν να φτωχαίνουν.

Μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης και της διάλυσης, και υπό την απειλή ότι ισχυροποιούνται τα απολυταρχικά καθεστώτα, η ΕΕ «ανακάλυψε» τις ανισότητες και αποφάσισε να ενισχύσει γενναιόδωρα τα κράτη κυρίως του Ευρωπαΐκού Νότου που είχαν ασθενές κοινωνικό κράτος, υγεία, πρόνοια, παιδεία, πολιτισμό. Καθόρισε ότι το ποσό που παίρνει μια χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι συνάρτηση τριών παραγόντων, των ποσοστών φτώχειας, ανεργίας και ύφεσης.

Η Ελλάδα πήρε συγκριτικά μεγάλα ποσά λόγω των χείριστων επιδόσεων της και στους τρεις τομείς και όχι γιατί διαπραγματεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης, όπως ψευδώς ισχυρίζεται.

Για τις απολυταρχικές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις οι ανισότητες δεν είναι απλώς «φυσική κατάσταση» όπως μας είπε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης. Είναι καταστατική αρχή και θεωρείται θετικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη. Διότι για τον νεοφιλελευθερισμό δεν υπάρχει η σύγκρουση κεφαλαίου-εργασίας και εργοδότη-εργαζόμενου. Μέσα από αυτή την οπτική πρέπει να κατανοήσουμε το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η ΝΔ στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Tο νομοσχέδιο πλήττει ολόκληρη την κοινωνία, όχι μόνο τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:

1. Μειώνει την αξία της εργασίας, δηλαδή μειώνει τους μισθούς με τις απλήρωτες υπερωρίες. Στην πραγματικότητα αποτελειώνουν αυτό που ξεκίνησαν το 2014 και το ανέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ.
2. Με την κατάργηση του 8ωρου και την αύξηση των ωρών εργασίας μειώνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αυξάνει την ανεργία.
3. Η μερική απασχόληση γίνεται κανόνες, και μάλιστα δε θα είναι συνεχής. O εργαζόμενος θα είναι στη διάθεση του εργοδότη όλη την ημέρα.
4. Με την άμεση διαπραγμάτευση εργοδότη-εργαζόμενου, ο εργοδότης αποκτά απόλυτη ισχύ πάνω στον εργαζόμενο, στον τρόπο δουλειάς του και στην απόλυση του, όπως και όποτε θέλει. Ακόμη κι αν ο εργαζόμενος δικαιωθεί στα δικαστήρια, ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να τον ξαναπροσλάβει.
5. Πλήττονται κυρίως οι νέοι στους οποίους επιφυλάσσεται ένα μέλλον αδιέξοδο αλλά και οι εργαζόμενες μητέρες. Και προετοιμάζεται ένα δεύτερο Brain drain.

Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη γιατί συμπεριέλαβε το αντεργατικό νομοσχέδιο ως μεταρρύθμιση στο Ταμείο Ανάκαμψης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σαν να έχει υπογράψει μνημόνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά και θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Εμείς θα επενδύσουμε στην εργασία και θα την ενισχύσουμε. Αυτό κάναμε μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια και αυτό θα συνεχίσουμε με τα εξής μέτρα: αύξηση κατώτατου μισθού, αυστηρούς ελέγχους για την εργοδοτική αυθαιρεσία και μείωση του 40ωρου σε 35ωρου χωρίς μείωση μισθού. Με την αναδιάταξη των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης θα δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας, κυρίως για νέους και γυναίκες.

Στο έδαφος του εργασιακού συγκρούονται δύο κόσμο. Ο παλιός, αυτός που έριξε ως χώρα στα βράχια, και ο καινούργιος που επενδύει σε ένα μέλλον το οποίο θα μας χωράει όλους, και βασίζεται σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη μισθωτή εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δηλαδή με την κοινωνική πλειοψηφία.

Σε αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, σημαντική θέση έχει ο κοινωνικός μισθός που παρέχεται από ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δηλαδή με δημόσιες δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και παροχές στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας και του πολιτισμού- αθλητισμού ώστε ο πολίτης να μη χρειάζεται να πληρώνει από την τσέπη του όσα το κράτος σήμερα δεν του προσφέρει δωρεάν. Αυτός είναι και ο λόγος που το οικογενειακό εισόδημα εξαντλείται πριν τελειώσει ο μήνας.

Οι προνοιακές παροχές και υπηρεσίες αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό τμήμα του κοινωνικού μισθού που αφορά την κοινωνική πλειοψηφία: τους αδύναμους αλλά και τα μεσαία στρώματα, κατώτερα και ανώτερα. Ο κοινωνικός μισθός χτίζεται με τρία βασικά χαρακτηριστικά.

α) Είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις απρόβλεπτες συνθήκες που δημιουργούνται από τις συνεχείς κρίσεις, ενδογενείς (δημοσιονομικές) και εξωγενείς (covid, Κλιματική αλλαγή). Δίδεται στους μη έχοντες αλλά και τα μεσαία στρώματα, δηλαδή την κοινωνική πλειοψηφία και αποτελεί εξέλιξη και συνέχεια του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι». Συνδέεται με την καθολική πρόσβαση σε βασικά κοινά αγαθά (στέγη, ηλεκτρικό, ρεύμα, νερό, ιντερνετ.

β) Περιλαμβάνει ειδικά επιδόματα και παροχές για τη μητέρα, το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο και τον άπορο, με βάση και ανάλογα με τις συγκεκριμένες κάθε φορά ανάγκες.

γ) Περιλαμβάνει δωρεάν υπηρεσίες πρόνοιας υψηλού επιπέδου. Η υγειονομική κρίση ανέδειξε την αξία υπηρεσιών του δημοσίου, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», η φροντίδα στα προνοιακά ιδρύματα, κλπ. Έκανε όμως, φανερή και την έλλειψη συντονισμού κράτους και αυτοδιοίκησης. Για τον λόγο αυτό προκρίνουμε το Δίκτυο Ολοκληρωμένης Υγειονομικής και Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας με επίκεντρο την «Κοινότητα» με στόχο ένα δημόσιο δίκτυο ολοκληρωμένης φροντίδας στο τοπικό επίπεδο που θα συντονίζει και θα ελέγχει τις υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες υγείας πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης που παρέχονται από το κράτος, τις περιφέρειες, τους δήμους, αλλά και τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα, υπό ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας.

Ο νέος αυτός δημόσιος βραχίονας θα ρυθμίζει και θα συντονίζει πολιτικές όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Οικογενειακός Γιατρός, το «Βοήθεια στο σπίτι» και τα Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων και θα εδράζεται στο Ψηφιακό Προνοιακό Κράτος. Εμβληματική νέα δράση του θα αποτελέσει το ψηφιακό Μητρώο Κοινωνικών Παροχών και Υπηρεσιών.

Εν κατακλείδι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ισχυρό προνοιακό κράτος σημαίνει άνοδος του εισοδήματος και καλύτερο επίπεδο διαβίωσης για όλους τους μισθωτούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τάσου Μπερδέση: Το «τυφλό» σημείο, το κινητό και το όπλο «ειδικού χειρισμού»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή