Φωτιές στην Ελλάδα: Το μυστήριο της κλιματικής αλλαγής και ο... προσωπικός μας πυροσβέστης

Αν οι αριθμοί των καταστροφικών πυρκαγιών που σαρώνουν την Ελλάδα, από τη Βαρυμπόμπη μέχρι την Εύβοια και την Πελοπόννησο δε σας «συγκινούν» τότε θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι στο άμεσο μέλλον τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα...

Φωτιές στην Ελλάδα: Το μυστήριο της κλιματικής αλλαγής και ο... προσωπικός μας πυροσβέστης
5'

Πρακτικά δηλαδή δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική καταστροφή στην οποία μπήκαμε για τα καλά μέσα στη δίνη της... Για κλιματική αλλαγή θα μπορούσαμε να μιλάμε πριν 40 χρόνια... Βέβαια όποιος μιλούσε για τέτοια ζητήματα της προηγούμενες δεκαετίες ήταν τουλάχιστον γραφικός.

Πριν από λίγες ημέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η έκθεση ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα. Δεν ασχολήθηκε σχεδόν κανένα μέσο ενημέρωσης, ούτε καν αυτά που ποντάρουν στην τρομολαγνεία.

Είναι αναπόφευκτο ότι το 2050 ή και ακόμη νωρίτερα θα είναι διαφορετική η ζωή στη Γη, σε σχέση με σήμερα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί του ΟΗΕ για το κλίμα, με τις οδυνηρές συνέπειες να εντοπίζονται κυρίως στην εξαφάνιση ειδών, στην έλλειψη νερού, στους εκτοπισμούς πληθυσμών και τον υποσιτισμό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακόμα και αν μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου, οι καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη φύση και την ανθρωπότητα θα επιταχυνθούν. Αυτό τονίζουν ειδικοί της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (GIEC, IPCC), υπογραμμίζοντας στο προσχέδιό τους ότι «τα χειρότερα έπονται».

Ακολουθούν τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, μιας από τις σημαντικότερες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη φύση και την ανθρωπότητα. Το συγκεκριμένο κείμενο που αναμένεται να υιοθετηθεί στις αρχές του 2022, αφού υιοθετηθεί με συναίνεση από τις 195 χώρες μέλη.

Επιπτώσεις στην ευημερία

«Τα χειρότερα έρχονται, με τις επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών μας και των εγγονών μας να είναι μεγαλύτερες», καταγγέλλει η Giec. Το κλίμα έχει ήδη αλλάξει. Αν και η άνοδος των μέσων θερμοκρασιών από τα μέσα του 19ου αιώνα φτάνει τον 1,1 βαθμό Κελσίου, οι συνέπειες είναι ήδη σοβαρές και θα γίνουν ακόμη πιο βίαιες, ακόμη κι αν περιοριστεί η έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου.

Σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον θα επηρεαστούν ως το 2050 από κλιματικούς κινδύνους, από καύσωνες ως πλημμύρες, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και για τη γεωργία.

Σε ό,τι αφορά την τροφή, από το 2015 ως το 2019 περίπου 166 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική, είχαν ήδη ανάγκη από διατροφική βοήθεια εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Ως το 2050, 8 με 80 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον θα είναι αντιμέτωποι με τον λιμό.

Η παραγωγή βασικών καλλιεργειών έχει ήδη μειωθεί κατά 4% με 10% τα τελευταία δέκα χρόνια και οι σοδειές ειδών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, όπως το καλαμπόκι, ενδέχεται να μειωθούν κατά ένα πέμπτο έως ένα τρίτο ως τα μέσα του αιώνα.

Εξάλλου το ποσοστό των ψαριών που αλιεύονται στις τροπικές ζώνες της Αφρικής κινδυνεύει να μειωθεί κατά 40% με 70%.

Σε ό,τι αφορά την υγεία, αν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου, 1,7 δισεκατομμύριο άνθρωποι επιπλέον θα εκτεθούν σε ισχυρή ζέστη, 420 εκατομμύρια σε ακραία ζέστη και 65 εκατομμύρια σε ακραίους καύσωνες κάθε πέντε χρόνια.

Παράλληλα, η μισή ανθρωπότητα ως το 2050 θα απειληθεί από τη μετακίνηση κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες προς νέες περιοχές.

Στην περίπτωση ισχυρής έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου, 2,25 δισεκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον θα κινδυνεύσουν να μολυνθούν από δάγκειο πυρετό στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Επιπλέον πολλές οικογένειες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Λόγω των πλημμυρών θα εκτοπιστούν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική.

Ως το 2050, 31 με 143 εκατομμύρια άνθρωποι (ανάλογα με το επίπεδο των αερίων του θερμοκηπίου) στην Υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική θα εκτοπιστούν εσωτερικά στη χώρα τους εξαιτίας της λειψυδρίας, των πιέσεων στη γεωργία και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι θλιβερή πραγματικότητα.

Όπως θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα ήταν αποτέλεσμα των πυρκαγιών που αποσάρθρωσαν το έδαφος της Αττικής γης. Της άναρχης δόμησης, της στρεβλής διαχείρισης των απορριμάτων, της μη χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν είναι μόνο ένα ζήτημα που σχετίζεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου που σχεδόν κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς είναι.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα πλαστικά καλαμάκια και από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν μόνο στα λόγια.

Όλα είναι θέμα Παιδείας και Εκπαίδευσης που δεν υπάρχει.

Όσο δεν υπάρχουν τα παραπάνω θα καιγόμαστε και θα πνιγόμαστε μέσα σε αστικές περιοχές που οι ίδιοι φτιάξαμε και θα ζητάμε έναν δικό μας προσωπικό πυροσβέστη.
Ταυτόχρονα θα σιχτιρίζουμε όλοι μαζί την άτιμη την κοινωνία και τον άχρηστο κρατικό μηχανισμό που δεν ήρθε γρήγορα να μας σώσει...

«Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο...».

Άσε μας ρε Καζαντζάκη, μη μας χαλάς τη βολή μας...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή