Στο ράλι των αυξήσεων ο κ. Μητσοτάκης κουνάει την καρό σημαία
Δεν υπάρχει τομέας που να μην είναι πασιφανής η αδράνεια και η παθητική προσέγγιση των προβλημάτων από την Κυβέρνηση, επικαλούμενη ταυτόχρονα διάφορες δικαιολογίες για να αποποιηθεί των ευθυνών της.
Για την ανεπάρκειά της να προστατεύσει τους πολίτες από τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της τωρινής περιόδου φταίει η προκαλούμενη από την πανδημία κρίση. Για την ανικανότητά της, να αξιοποιήσει εγκαίρως την παρακαταθήκη τεχνογνωσίας που της άφησε η συνεργασία της προηγούμενης Κυβέρνησης με τον επιστημονικό κόσμο, αναφορικά με την πρόληψη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και των πυρκαγιών, φταίει που το φαινόμενο “χτύπησε ασύμμετρα” αν και επικρατούσε άπνοια! Για το φιάσκο του ανασχηματισμού – ο πρώτος Πρωθυπουργός στη νεότερη ελληνική ιστορία που δεν κατάφερε να κάνει ούτε ανασχηματισμό – φταίει ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευτυχώς δεν ανήχθη σε φυσικό φαινόμενο ακόμη. Όμως, για το ράλι της αύξησης των τιμών τίς πταίει;
Είναι γεγονός, ότι το φαινόμενο συνδέεται με σειρά αιτιολογικών παραγόντων που λαμβάνουν χώρα, εντούτοις δε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την παθητική και αδιάφορη στάση της Κυβέρνησης. Ενδεικτικά, η Ελλάδα κατατάχθηκε ως η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος το μήνα Αύγουστο με μέση τιμή 121,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον ίδιο μήνα, η αντίστοιχη τιμή στη Γαλλία ήταν 77,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημειωτέον ότι, η χώρα μας κατά τα προηγούμενα έτη βρισκόταν κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά το κόστος της ενέργειας.
Παράλληλα, υπέρογκες αυξήσεις τιμών επισημαίνονται, εδώ και αρκετό καιρό από σειρά φορέων και οργανισμών. Στο 12% ανέφερε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, ότι κυμαίνονται οι αυξήσεις σε γαλακτοκομικά είδη, αυγά, λαχανικά, κ.α., ενώ πρόσφατα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έκανε λόγο για «κύμα ακρίβειας» με γενικευμένες ανατιμήσεις έως και 10-20%. Ανεξέλεγκτη είναι εδώ και μήνες και η αύξηση των τιμών όλων των υλικών και των πρώτων υλών στον κατασκευαστικό κλάδο. 50% στο σίδηρο, από 15% έως 75% σε χαλκό, τσιμέντο και αλουμίνιο, ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πλήρωσαν το μάρμαρο από το νέο φόρο που επέβαλλε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από 1ης/01/2021, ο οποίος «βαπτίστηκε» περιβαλλοντικό τέλος (0,03 ευρώ + ΦΠΑ), εν μέσω μάλιστα πανδημικής κρίσης, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμα που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τον οποίο και παρέλαβε πλεονασματικό, καθώς και εκείνο των υπέρογκων αυξήσεων σε ζωοτροφές και σε σειρά άλλων προϊόντων.
Τα παραπάνω έχουν επισημανθεί εδώ και μήνες από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., με τον πλέον θεσμικό τρόπο, στη Βουλή, καλώντας παράλληλα για την ενεργοποίηση των ελεγκτικών φορέων. Ενδεικτικά, από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους ζητήθηκε η αποπληρωμή και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου, από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους επισημάνθηκε η υπερβολική αύξηση του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να διαβεβαιώνει για την «παρακολούθηση του ελέγχου της λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ όπου απαιτείται, θα υπήρχε η κατάλληλη παρέμβαση». Παρόλα αυτά ουδεμία παρέμβαση έγινε μέχρι σήμερα για την προστασία του πρωτογενούς τομέα από το κύμα των αυξήσεων και το Υπουργείο συνεχίζει να παρατηρεί αμέτοχο.
Αντίστοιχες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν για την κατακόρυφη άνοδο των τιμών των υλικών στον κατασκευαστικό κλάδο, για την ανεξέλεγκτη αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής ευρείας κατανάλωσης, ενώ τονίζεται διαρκώς η ανάγκη άμεσης λήψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών στα παραπάνω είδη. Μάταια όμως. Η Κυβέρνηση αντί να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των δυσμενών αυτών εξελίξεων, όπως άλλωστε έχουν πράξει οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., έχει από καιρό προσδιορίσει τη στάση της στο ράλι των αυξήσεων των τιμών: Να κουνάει απλώς την καρό σημαία.