Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, το ΑΕΠ και τα κόκκινα δάνεια
Ταμειακά διαθέσιμα «μαμούθ» ύψους 40 δισ. ευρώ διαθέτει το Δημόσιο, αυξημένα κατά 4 δισ. σε σχέση με τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους
Το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να ενισχύσει την ευρωστία στα δημόσια ταμεία παρά το γεγονός ότι στην την τριετία 2020 – 2022 έχουν διατεθεί περισσότερα από 41 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Μάλιστα χάρη στις επιτυχημένες εξόδους του Δημοσίου στις αγορές ομολόγων αλλά και στα κεφάλαια που προέρχονται από την Ε.Ε. «αβγάτισαν» τα χρήματα στα ταμεία του κράτους.
Και μπορεί τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου να συνυπολογίζονται στο Χρέος, η διαφορά όμως με το παρελθόν, και κυρίως πριν το 2010 όπου ξέσπασε η κρίση χρέους, είναι ότι πλέον δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με υπέρμετρους τόκους καθώς τα επιτόκια των ομολόγων παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά. Σημειώνεται πως την 1η Σεπτεμβρίου το ελληνικό δημόσιο άντλησε συνολικά το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με την επανέκδοση των 5ετών και 30ετών ομολόγων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το κόστος δανεισμού. Το επιτόκιο για το 5ετές ομόλογο είναι σχεδόν μηδενικό ενώ για το 30ετές διαμορφώνεται στο 1,67%, χαμηλότερα και από τα επιτόκια της Ιταλίας.
Τα γεμάτα ταμεία δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση τους επόμενους μήνες. Παράλληλα η ταμειακή αυτή εικόνα αποτελεί το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα ο δανεισμός του Δημόσιου, μέχρι να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Κάτι που αναμένεται να γίνει τον επόμενο χρόνο.
Όπλο η αύξηση του ΑΕΠ
Την ίδια στιγμή η εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% στο β’ τρίμηνο οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ, από το 3,6% στο επίπεδο του 5,9%, κάτι που δίνει έναν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο για την προώθησης σειράς μέτρων στήριξης των εισοδημάτων. Άλλωστε μια προσθήκη μιας ποσοστιαίας μονάδας δίνει πάνω 1,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και συνακόλουθα αυξάνει τη δυνητική απόδοση των εσόδων και άρα τα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές.
Σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων
Εν τω μεταξύ ιδιαιτέρως θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν, τον Ιούνιο του 2021, στα 29,4 δισ. ευρώ (20,3% του συνόλου των δανείων), παρουσιάζοντας εντυπωσιακή μείωση την τελευταία διετία. Με την εξέλιξη αυτή τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 46 δισ. ευρώ από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς ήταν 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 και κατά περίπου 78 δισ. ευρώ από το υψηλότερο σημείο που είχαν φτάσει, τον Μάρτιο του 2016, όταν είχαν εκτοξευθεί σ107,2 δισ. ευρώ). Μάλιστα όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.