Προσωπικός Βοηθός – Στηρίζοντας έμπρακτα τα άτομα με αναπηρία
Πολλές φορές ακούει κάποιος για το νομοθετικό έργο της Βουλής και βλέπει μια έννοια την οποία αισθάνεται απόμακρη από την καθημερινότητά του. Έχει το μυαλό του σε μια διαδικασία και σε ένα περιεχόμενο που ρυθμίζει πράγματα έξω από τον δικό του κόσμο. Είναι όμως πολύ διαφορετικά.
Ο πρόσφατος νόμος 4837/2021 του υπουργείου εργασίας είναι ενδεικτικός για την αξία των θεμάτων που ρυθμίζουν οι νόμοι. Τι περιλαμβάνει; Διατάξεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, ρυθμίσεις για υπηρεσίες σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας, τον θεσμό των «νταντάδων της γειτονιάς», πρόβλεψη για προσωπικό βοηθό σε άτομα με αναπηρία κ.ά. Ένα πλέγμα διατάξεων για θέματα, απλά, καθημερινά, ανθρώπινα, ευαίσθητα, που αγγίζουν ολόκληρη την κοινωνία.
Θέλω να εστιάσω λίγο περισσότερο στο τελευταίο θέμα του προσωπικού βοηθού. Πρόκειται για μια πρακτική που προβλέπεται στο άρθρο 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και είναι μέρος του εθνικού μας δικαίου με τον ν. 4074/2012. Είναι μια διάταξη που προβλέπει την αυτονόητη ανάγκη να στηρίξουμε τα άτομα με αναπηρία αλλά και το βαρύ φορτίο των οικογενειών τους. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους αλλά και να αποκλειστεί κάθε συνθήκη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην περιθωριοποίηση και ιδρυματοποίησή τους.
Ο νέος νόμος δεν έρχεται να στερήσει καμία εισοδηματική ενίσχυση ή προνοιακό επίδομα. Έρχεται να προσθέσει σε αυτά που ήδη υπάρχουν, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του προσωπικού βοηθού.
Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται, καθώς από τις 14 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα στην οποία συνάνθρωποί μας με αναπηρία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για προσωπικό βοηθό.
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος απευθύνεται σε συμπολίτες μας, 16 έως 65 ετών, με πιστοποιημένη αναπηρία βάσει γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, με συνολικό ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, οι οποίοι δεν έχουν ατομικό εισόδημα ή έχουν ατομικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ. Η παροχή της υπηρεσίας θα κρίνεται από ειδικές επιτροπές διεπιστημονικού χαρακτήρα που αξιολογούν κριτήρια όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η κινητικότητα, η αυτοφροντίδα κ.ά.
Οι πρώτοι 1.000 συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορούν να διαλέξουν το δικό τους Προσωπικό Βοηθό με χρηματοδότηση του Κράτους για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους.
Προβλέπεται επίσης σύσταση ηλεκτρονικού μητρώου παρόχων της υπηρεσίας ενώ σε δεύτερο χρόνο το πρόγραμμα θα έχει καθολική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.
Με τέτοιους νόμους γίνεται πιο ποιοτική η καθημερινότητα των πολιτών. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, αισθάνεται τις ανάγκες της και με βάση αυτές δημιουργεί πολιτικές. Αυτή είναι η νέα Ελλάδα που αλλάζει.