Εγκληματικότητα και παράνομη μετανάστευση, οι πληγές της κοινωνίας
Ο Έλληνας πολίτης βιώνει τα τελευταία χρόνια μία πρωτοφανή κατάσταση, όπου ο φόβος ελλοχεύει σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς του.
του Γιώργου Κοντογιάννη,
Βουλευτή Δημοκρατικής Συμμαχίας - Υποψήφιου Β' Αθηνών
Οι κοινωνικές ανισότητες σε συνδυασμό με την ανυπαρξία του κράτους οδήγησαν στην εξάπλωση όλων των μορφών εγκληματικότητας. Η πολιτική αδράνεια έγινε θερμοκήπιο της ανομίας και η οικονομική κρίση ήρθε να επιτείνει την ήδη δύσκολη κατάσταση.
Οι δείκτες της εγκληματικότητας, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν κτυπήσει κόκκινο. Κάθε έξι λεπτά σημειώνεται μία κλοπή ή διάρρηξη, κάθε είκοσι τέσσερις ώρες δεκαέξι ένοπλες ληστείες, εβδομήντα πέντε αυτοκίνητα κάνουν φτερά κάθε ημέρα και ένας άνθρωπος δολοφονείται κάθε δύο μέρες. Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Σε σχέση με το 2004 έχουμε διπλάσια αδικήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια της πολιτείας, η οποία εθελοτυφλεί. Οι νόμοι υπάρχουν, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς να τους εφαρμόσει, όχι φυσικά γιατί τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας δεν έχουν ικανά στελέχη-έχουν ικανότατα στελέχη που κάνουν το καθήκον τους, παρ’ ότι δεν πληρώνονται επαρκώς- αλλά γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθεί λύση μέσω της ενίσχυσης των Σωμάτων Ασφαλείας.
Εδώ και καιρό Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Ελλείψεις παντού και σε προσωπικό και σε μέσα, περικοπές σε μισθούς, συνεχείς αποχωρήσεις στελεχών συνθέτουν μια εικόνα πλήρους διάλυσης. Και δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση, αλλά και η αδιαφορία της απερχόμενης Κυβέρνησης, η οποία προκάλεσε κοινωνικό χάος.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος που να βασίζεται σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και συνεργασία όλων των δυνάμεων της πολιτείας και όχι σε αποσπασματικά μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα.
Προς την κατεύθυνση αυτή ως Δημοκρατική Συμμαχία έχουμε προτείνει τη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στο οποίο οφείλουν να συνδράμουν όλα τα κόμματα με θέσεις, προτάσεις και ιδέες, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες. Για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια πρέπει να υπάρξουν δύο προϋποθέσεις:
1. Να εφαρμόζονται οι νόμοι και
2. Να αξιοποιηθεί η τεχνολογία, πάντα με σεβασμό στους πολίτες.
Παράλληλα:
- H αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της με βάση το νόμο και χωρίς καμία κομματική παρέμβαση.
- Να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση στις πόλεις και στις γειτονιές.
- Να μην υπάρχει καμία ανοχή στις μικρές ποινικές παραβάσεις.
- Να μην υπάρχει καμία ανοχή απέναντι σε όσους καταστρέφουν τη δημόσια ή ιδιωτική ιδιοκτησία, με οποιοδήποτε πρόσχημα.
- Για να λειτουργεί αποτελεσματικά η αστυνομία, πρέπει να αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό, με καλύτερη εκπαίδευση και σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.
- Να σταματήσει η απαξίωση του Έλληνα αστυνομικού που εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή (έλλειψη βενζίνης, ασυντήρητα οχήματα κ.α) και με χαμηλές απολαβές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να εξαιρεθούν από οποιασδήποτε νέα περικοπή μισθών και να έχουν προτεραιότητα, όποτε υπάρξουν ξανά δυνατότητες, οικονομικής αναβάθμισης.
Παράνομη μετανάστευση
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που συνδέεται τόσο με την υποβάθμιση της ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και με φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας είναι η παράνομη μετανάστευση.
Δυστυχώς η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει βγει εκτός ελέγχου και είναι προφανές πως όποιες προσπάθειες ξεκίνησαν από την πλευρά της Κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες έγιναν στη βάση του προεκλογικού εντυπωσιασμού και χωρίς να υπάρξει κανένας συνολικός σχεδιασμός και κανένας διάλογος με την κοινωνία.
Όμως δεν είναι μόνο η κακή άσκηση πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας που οδήγησε στην έξαρση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης. Η Ε.Ε. ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό γιατί επέδειξε ατολμία στο θέμα της εγγύησης των συνόρων της Ελλάδας ως συνόρων της Ε.Ε, με αποτέλεσμα ένα πρόβλημα που είναι και ευρωπαϊκό να έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε ελληνικό.
Η εφαρμογή του Δουβλίνου ΙΙ ήρθε να επιτείνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας να εκκρεμούν για εξέταση από τις αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πάνω από 29.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου!
Επομένως, για να υπάρξει οριστική και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός πολιτικών που να κινούνται σε δύο άξονες:
Ευρωπαϊκό-Διεθνές επίπεδο
- Η Ε.Ε να εγγυηθεί τα σύνορα της Ελλάδας ως ευρωπαϊκά σύνορα. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.
- Η Ελλάδα να προχωρήσει σε διακήρυξη περί μη αποδοχής περαιτέρω εισροής (νόμιμης ή παράνομης) τουλάχιστον μέχρι το 2020, γιατί η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει καινούργιους μετανάστες.
- Άμεση κατάργηση και επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ (Κανονισμός 343/03), που προβλέπει ότι αρμόδια χώρα εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας είναι η πρώτη χώρα καταγραφής του αιτήματος αυτού, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, ως πύλη εισόδου της Ε.Ε., να είναι η κατεξοχήν χώρα καταγραφής των αιτημάτων αυτών και να θεωρείται ως αρμοδία χώρα εξέτασής τους, από όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
- Αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων, με ενίσχυση της συνοριοφυλακής.
- Ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό FRONTEX, που διαθέτει την τεχνογνωσία και έχει την αρμοδιότητα φύλαξης των συνόρων, έχοντας αστυνομικά καθήκοντα.
- Δημιουργία κέντρων προσωρινής κράτησης σε γειτονικές χώρες της Ελλάδας από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες πχ. Τουρκία
Εσωτερικό της χώρας
- Άμεση καταγραφή των παράνομων μεταναστών, ώστε να δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων.
- Άμεση και ακώλυτη πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες παραλαβής αιτημάτων διεθνούς προστασίας (ασύλου, επικουρικής προστασίας, ανθρωπιστικών λόγων). Άμεση εξέταση των ως άνω αιτημάτων, ώστε κατ' αυτών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις χορήγησης της προστασίας αυτής, να κινείται άμεσα η διαδικασία επιστροφής.
- Περιορισμός του δικαιώματος αιτήσεως ασύλου σε όσους συλλαμβάνονται για παράνομες πράξεις.
- Περιορισμός του δικαιώματος δικαστικής αναστολής της επιστροφής των παράνομων μεταναστών.
- Δημιουργία Κέντρων προσωρινής κράτησης μεταναστών σε περιοχές «κλειδιά», ανά την επικράτεια, με αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων και λοιπών δημόσιων κτιρίων.
Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η οικονομική κρίση κατέδειξε σε μεγάλο βαθμό παθογένειες ετών της κοινωνίας μας και έφερε στην επιφάνεια ζητήματα τα οποία έως τώρα κάλυπτε σε ένα μεγάλο βαθμό η επίπλαστη ευημερία.
Είναι περισσότερο από προφανές πως οι πολίτες δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια. Η κοινωνική αποσύνθεση πρέπει να σταματήσει τώρα. Πρέπει να χαραχτούν συγκεκριμένες στρατηγικές και να υλοποιηθούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν, τα οποία δεν κοστίζουν καθόλου στον Έλληνα φορολογούμενο (και για όσα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση αυτή καλύπτεται από την ΕΕ), κι επομένως για την εφαρμογή τους απαιτείται μόνο πολιτική βούληση και τίποτε άλλο.
Στις 6 Μαΐου ο ελληνικός λαός έχει μόνο μία επιλογή: Να στηρίξει εκείνες τις δυνάμεις που με συγκεκριμένες προτάσεις είναι έτοιμες να εργαστούν για την επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος που έχει εξελιχθεί σε εθνικό πρόβλημα και όχι εκείνους που με συνθήματα και προτάσεις που παραπέμπουν στη «τελική λύση» των Ναζί ορέγονται ακόμα και νέου τύπου «ολοκαυτώματα».