Η «γλώσσα του σώματος» της κυρίας Μέρκελ
Ανάλυση για τη στάση της καγκελαρίου της Γερμανίας μετά τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος
Δεν είμαι ειδικός, ούτε ψυχολόγος, ούτε ψυχίατρος γι’ αυτό χρειάστηκε να αναζητήσω γνώμες, αναλύσεις και σχολιασμούς για τη «γλώσσα του σώματος» ώστε να μπορέσω να αποκωδικοποιήσω κάπως τη φιγούρα, τις κινήσεις, τις εκφράσεις, την ψυχολογία – όσο είναι δυνατόν- αυτού του ανθρώπινου κατασκευάσματος που ακούει στο όνομα Άνγκελα Δωροθέα Μέρκελ, της καγκελαρίου δηλαδή της Γερμανίας που είναι ένα από τα μισητότερα πρόσωπα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Την έχουμε δει σε εκατοντάδες «πόζες», είτε σε φωτογραφίες, είτε στην τηλεόραση και ξέρουμε πλέον τις κινήσεις της, τις εκφράσεις της, το περπάτημά της, το κεφάλι της, τα χέρια της, το χαμόγελο και την αυστηρή της έκφραση και άλλα πολλά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πολύ ένα 9% της ανθρώπινης επικοινωνίας επιτυγχάνεται με τα λόγια. Πώς στέλνονται λοιπόν τα υπόλοιπα μηνύματα; Και πάλι σύμφωνα με τους ειδικούς, τα υπόλοιπα μηνύματα που στέλνουμε, ηθελημένα ή αθέλητα, στον περίγυρο, εκπέμπονται από τη γλώσσα του σώματος, τη στάση μας, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου και τον τόνο της φωνής μας. Μηνύματα που οι περισσότεροι αποκωδικοποιούμε υποσυνείδητα. Και σε αυτό ακριβώς το ένστικτο οφείλεται η αίσθηση ότι κάποιος που μόλις γνωρίσαμε μας συμπαθεί ή όχι. Δεν είναι οι «δονήσεις» , σύμφωνα με τους εσωτεριστές. Είναι κάτι πολύ πιο χειροπιαστό.
Εμείς, οι «απλοί» άνθρωποι, καταλαβαίνουμε πολλά από τη γλώσσα του σώματος αλλά το καταλαβαίνουμε υποσυνείδητα. Ενδεχομένως το ίδιο υποσυνείδητα αντιδρούμε σε αυτήν, με τη δική μας στάση/ έκφραση/ χειρονομίες.
Πάντως χρόνια τώρα, μια ολόκληρη στρατιά ειδικών ξόδεψαν άπειρο χρόνο και χρήμα σε έρευνες για την αποκωδικοποίηση, κάτι που τελικά αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις όπως – για παράδειγμα- το φλερτ, η διαπραγμάτευση, η ερωτική διάθεση, η συμπάθεια, η απώθηση, η άρνηση, η αντιπάθεια, το ψέμα.
Διαβάζοντας μιαν ανάλυση σύμφωνα με την οποία ο αναλυτής είδε «τον κ. Αντώνη Σαμαρά, να στέκεται δίπλα στην ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη, να εκθέτει το Ελληνικό πρόβλημα και –ούτε λίγο ούτε πολύ- να δηλώνει έτοιμος να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της. Χωρίς να το θέλω σταμάτησα να τον ακούω και τον παρακολούθησα σαν να βλέπω ταινία του βωβού κινηματογράφου. Και έτσι, ως δια μαγείας, η «γλώσσα του σώματος» ήταν εδώ. Αμήχανος, ταπεινωμένος, «με την πλάτη στα σκοινιά» ικετεύοντας για «λίγες ανάσες και λίγο χρόνο». Δεν ξέρω αν έπεισε την κ. Μέρκελ. Το βέβαιο είναι ότι δεν έπεισε εμένα.
Ανεξάρτητα από τη «γλώσσα του σώματος» του κ. Σαμαρά όμως, εγώ πρόσεξα στην κλασική φωτογραφία ηγετών μετά τη συνάντησή τους ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε τα δάχτυλα των χεριών της τοποθετημένα ΑΚΡΙΒΩΣ με τον ίδιο τρόπο (περίπου πάνω στην κοιλιά της και να σχηματίζουν ένα ρόμβο) που την είχε δει και σε άλλες φωτογραφίες. Επειδή γνώριζα τι σημαίνει στην ελληνική – και όχι μόνο- «αργκό» αυτό το …σχήμα που παραπέμπει στα γυναικεία γεννητικά όργανα, μου φάνηκε ιδιαίτερα δύσκολο να δεχτώ ότι ασυναίσθητα, η Καγκελάριος ταύτιζε αυτά που της έλεγε ο πρωθυπουργός με το …ξέρετε τι. Κι αυτό γιατί την ίδια «στάση» είχε η Μέρκελ και σε άλλες φωτογραφίες , με άλλες προσωπικότητες, των οποίων τη γνώμη είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι λαμβάνει περισσότερο υπ΄ όψη, ανεξάρτητα αν αυτά που έλεγε ο Έλληνας πρωθυπουργός άγγιζαν το –ας πούμε- σωστό.
Έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα εκατοντάδες παρόμοιες φωτογραφίες και ΠΟΛΛΑ αστεία -κατά κύριο λόγο γεμάτα βωμολοχίες- σχόλια για το «σχήμα» που κατασκευάζει -προφανώς σκοπίμως γιατί ασυναίσθητα είναι αδύνατον να γίνεται τόσες πολλές φορές συνέχεια, ακόμα και όταν είναι μόνη της στη φωτογραφία- αλλά το μόνο που μπόρεσα να διακρίνω με κάθε λεπτομέρεια είναι πόσο «γερασμένα» είναι τα δάχτυλά της και πόσο κακο- κομμένα, απεριποίητα, ενίοτε και βρώμικα τα νύχια της με παρωνυχίδες και στίγματα. Εξήγηση για το «Ρόμβο της Μέρκελ» δεν βρήκα.
Μια κάπως πιο …ουσιαστική – όσο και ακραία- εξήγηση βρήκα μόνο σε ένα αμερικάνικο blog : « Η «χειρονομία» αυτή της Μέρκελ έχει ήδη ονομαστεί Μερκελιστής και μελετάται εκτεταμένα σε διάφορα διαδικτυακά forum καθώς πολλοί «βλέπουν» σ αυτή μια έκφραση ρητόρων και σκεπτικιστών που αναζητούν και βρίσκουν έτσι τις κατάλληλες λέξεις που τους βοηθούν να καταλήξουν σε συμπεράσματα και λύσεις.
Συμβολική πυραμίδα ισχύος;
Χαλαρωτική «γυμναστική» των δαχτύλων;
Συμβουλή Ινδού για περίσκεψη τύπου «γιόγκα» ή μασωνικού τύπου μυστικό «σήμα», ένδειξη, ταυτοποίηση των Ιλλουμινάτι;
Θέλει κάτι να μας πει η καγκελάριος; Και τι ακριβώς;
Ίσως κάποιοι να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σ΄ αυτό, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός σημείου συγκέντρωσης των ανθρώπων που σκέπτονται και ενεργούν λιγότερο συναισθηματικά από άλλους. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι οι «χρήστες» δημιουργούν ένα τρίγωνο : Πομπός – Δέκτης – Πράγμα. Και σ αυτή την περίπτωση: Η Μέρκελ – Ο συνομιλητής ή ψηφοφόρος – μεγάλη αναταραχή».