Συνεχή τα πλήγματα κατά των δικηγόρων
Τρία νέα πλήγματα μετρά το δικηγορικό σώμα μετά τα νέα κελεύσματα της τρόικας, που η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε παρά την ύπαρξη πειστικότατου αντίλογου.
Της Ιωάννας Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη*
Το πρώτο είναι η κατάργηση της ρύθμισης που προέβλεπε ότι στη διαδικασία διαμεσολάβησης για επίλυση διαφορών σε ενδοσυνοριακές συναλλαγές ορίζονταν διαμεσολαβητές δικηγόροι. Στο όνομα του «ανοίγματος της αγοράς» θα μπορούν πλέον να ορίζονται διαμεσολαβητές και άλλοι επαγγελματίες, πράγμα που αφενός αφαιρεί από τους δικηγόρους –και δη τους νέους- ένα σημαντικό αντικείμενο στη δυσχερέστατη περίοδο που βιώνουμε, αφετέρου αναιρεί σε μεγάλο βαθμό το όφελος από τη δαπάνη των δικηγορικών για τη σύσταση και λειτουργία κέντρων διαμεσολάβησης και διαπίστευσης καθώς και όλων των συναδέλφων που πλήρωσαν και διαπιστεύθηκαν ήδη με την πεποίθηση και την ελπίδα αύξησης της δικηγορικής ύλης από τον νέο θεσμό της διαμεσολάβησης ως εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών.
Το δεύτερο πλήγμα είναι η κατάργηση της αποζημίωσης για έμμισθους δικηγόρους που παραιτούνται λόγω συνταξιοδότησης ή αποχωρούν οικειοθελώς. Ειδικά για τους συνταξιοδοτούμενους, το μέτρο είναι τουλάχιστον ανεπιεικές – μία απαράδεκτη οικονομική απώλεια για επιστήμονες που αποχωρούν από την ενεργό δράση προς όφελος π.χ. των τραπεζών οι οποίες, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, είναι εκείνες που πίεσαν γι' αυτό το ... «δώρο».
Τρίτο δυσμενές μέτρο –με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην ποιότητα των δικηγόρων- είναι η κατάργηση του ΕΔΟΑΤΑΠ χωρίς καμία πρόβλεψη για το πώς θα ελέγχεται η επάρκεια και ισοτίμηση πτυχιούχων αλλοδαπής που ζητούν να εγγραφούν ως ασκούμενοι. Πτυχιούχοι κολεγίων διετούς φοίτησης θα μπορούν να εγγράφονται ασκούμενοι επί ίσοις όροις με εκείνους που πέρασαν τετραετία σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια!
Για τους Δικηγορικούς Συλλόγους μόνη οδός είναι ο αγώνας για να ανατραπούν οι διαδοχικές αδικίες. Ένας αγώνας που πρέπει να συνοδευτεί όχι μόνο από παραστάσεις στα υπουργεία και την τρόικα, αλλά και με ενημέρωση της κοινωνίας, μέρος της οποίας εξακολουθεί να συμμερίζεται την άποψη ότι οι δικηγόροι είμαστε δήθεν ευνοημένοι και ευημερούντες και δεν συνειδητοποιεί ότι με τα μέτρα αυτά η χώρα οδηγείται σε δικαιοσύνη ακριβότερη και με αμφίβολη ποιοτική επάρκεια παρεχομένων υπηρεσιών...
Λιγότερο ...ίσοι ακόμη και στις εισφορές
Νέα ένδειξη του αντιδικηγορικού πνεύματος που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι η παρατεινόμενη (παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις και οχλήσεις εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στους αρμόδιους φορείς του υπουργείου) ασάφεια σχετικά με το πώς και πότε θα εκπίπτουν ως δαπάνη οι ασφαλιστικές εισφορές.
Παρότι έχει εξηγηθεί ότι οι δικηγόροι καταβάλλουν τις εισφορές κάθε χρονιάς στο πρώτο πεντάμηνο της επόμενης επειδή συνυπολογίζονται σε αυτές και τα καταβαλλόμενα μέσω ενσήμων και παραστάσεων ποσά (τα οποία έχουν πληρωθεί εντός του 2013!), παραμένει αβέβαιο αν οι εισφορές για τη χρήση 2013 θα εκπέσουν από τα έσοδά της, όπως είναι το λογικό, ή από εκείνα της χρήσης 2014.
Σε τέτοια περίπτωση, οι δικηγόροι θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά περισσότερο φόρο για το 2013, ενώ το 2014 θα εκπέσουν ενδεχομένως ...διπλές εισφορές, με αποτέλεσμα να μηδενισθούν τα κέρδη τους ή να παρουσιάσουν και ζημία – οπότε πάλι θα κληθούν να πληρώσουν βάσει τεκμηρίων! Και σε αυτήν την περίπτωση, ΔΕΝ πρόκειται για επιταγή καμιάς τρόικας, αλλά για έλλειψη βούλησης του υπουργείου Οικονομικών να κατανοήσει ότι οι δικηγόροι είναι χειμαζόμενοι οικονομικά και πρέπει να έχουν ισόνομη αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους φορολογούμενους...
* Η Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη είναι δικηγόρος και επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης: