Η ακύρωση Mistral θα κοστίσει στο Παρίσι 3 δισ. ευρώ

Οι κυρώσεις, όπως και κάθε νόμος, δεν μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ και να επεκταθούν σε συμφωνίες που έχουν ήδη κλειστεί και υπογραφεί.

Η ακύρωση Mistral θα κοστίσει στο Παρίσι 3 δισ. ευρώ

Αυτό όμως ακριβώς συνέβη με τα «Mistral». Μπορούμε να περιμένουμε τα ίδια και για τα συμβόλαια που αφορούν σε τρίτες χώρες; Προς το παρόν, τίποτα σχετικό με «εμπόδια» και «αποτυχίες» στην υλοποίηση τέτοιων συμβολαίων δεν έχει αναφερθεί.

Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί με τις γαλλικές θερμικές κάμερες Thales Catherine-FC και Sagem Matiz, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εξοπλισμού για ρωσικά τεθωρακισμένα. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις, η εταιρεία Thales θα προμηθεύσει στη Ρωσία 331 θερμικές κάμερες Catherine-FC εκ των οποίων, οι 130 κάμερες αφορούν εξοπλισμό ρωσικών οπλικών συστημάτων και οι 201 για εγκατάσταση σε άρματα για πελάτες του εξωτερικού.

Αυτές οι θερμικές κάμερες θα πάνε κυρίως στο εξαγωγικό μοντέλο του ρωσικού τανκ T-90S, το οποίο πωλείται στην Αλγερία και την Ινδία. Θα εκτελεστεί χωρίς εμπόδια αυτό το συμβόλαιο; Τι θα γίνει στη συνέχεια με άλλα έργα; Αυτό το ερώτημα, αφορά κυρίως στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τις εξαγωγικές εκδόσεις των Su-30MK και MiG-29K.

Η Ρωσία εξαρτάται κατά 100% από τους εισαγόμενους αεριοστρόβιλους για τις φρεγάτες, τις κορβέτες και άλλα πλοία του ΠΝ. Τώρα, η ρωσική αμυντική βιομηχανία στρέφεται προς την παραγωγή εγχώριων αναλόγων των σύγχρονων αυτών τουρμπίνων στις εγκαταστάσεις της ερευνητικής – κατασκευαστικής επιχείρησης «Saturn» και τους μηχανισμούς μετάδοσης κίνησης στο εργοστάσιο «Svezda».

Στην πορεία, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, η παραγωγή των οποίων στη Ρωσία μόλις τώρα αρχίζει να μπαίνει σε σταθερή βάση. Αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουμε τον προμηθευτή, ιδίως, όταν οι Δυτικοί ποτέ δεν παρέδιδαν στη Ρωσία ηλεκτρονικά συστήματα με τεχνολογία αιχμής για αμυντικούς ή για διαστημικούς σκοπούς (κλάσεις «military» και «space»). Με τις τρίτες χώρες, το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μέσω της συνεργασίας των ευρωπαϊκών εταιρειών με τις χώρες αυτές για την ανατροφοδότηση του ρωσικού εξοπλισμού.

ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή