Προφυλακίστηκε η ομογενής σύζυγος του δράστη της ομηρίας
Δικαστήριο του Σίδνεϊ αποφάσισε την προφυλάκιση της συζύγου του δράστη της αιματηρής ομηρίας της περασμένης εβδομάδας.
Πρόκειται για την ελληνικής καταγωγής Αμίρα Δρούδη (πρώην Αναστασία Δρούδη) που ασπάστηκε το Ισλάμ και τα τελευταία χρόνια ήταν σύντροφος του Ιρανού κληρικού Μαν Χαρόν Μόνις, που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών όταν εισέβαλαν στην καφετέρια που κρατούσε τους όμηρους. Νωρίτερα είχαν βρει τραγικό θάνατο δυο από τους ομήρους.
Η Αμίρα Δρούδη είναι κατηγορούμενη για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του Μόνις, την Νολίν Χάισον Παλ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ομογενής μαχαίρωσε και πυρπόλησε την άτυχη γυναίκα με εντολή του Μόνις που είχε κατηγορηθεί ως συνεργός στο φόνο.
Κατόρθωσαν όμως να πείσουν το δικαστήριο να μην τους προφυλακίσει. Η Αμίρα Δρούδη κατέβαλε χρηματική εγγύηση 100.000 δολαρίων και ήταν υποχρεωμένη να εμφανίζεται τακτικά στο αστυνομικό τμήμα.
Μετά την ομηρία της περασμένης εβδομάδας, που έγινε θέμα σε όλο τον πλανήτη και συγκλόνισε την Αυστραλία, ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε εντολή να επανεξεταστεί η υπόθεση της Δρούδη.
Το δικαστήριο μελετώντας όλα τα νέα δεδομένα έκρινε, ότι η Δρούδη αποτελεί ένα «απαράδεκτο ρίσκο» για το κοινωνικό σύνολο και διέταξε την προφυλάκισή της έως τις 22 Φεβρουαρίου που θα οδηγηθεί και πάλι ενώπιον της δικαιοσύνης.
Μεταξύ άλλων εξετάστηκαν και κάποια βίντεο του 2009 όπου η Δρούδη φέρεται να προωθούσε τις θέσεις του Μόνις και να εκφράζει την υποστήριξή τους για την επίθεση της 9/11 στη Νέα Υόρκη.
Υποστηρίχθηκε στο δικαστήριο ότι η Δρούδη φερόταν πρόθυμη να προωθήσει τις θέσεις του Μόνις και δεν έχει αλλάξει άποψη.
Ο δικαστής Χένσον αφού είδε τα βίντεο είπε ότι δεν σχετίζονται με την προφυλάκιση της Δρούδη. Για νομικούς λόγους το περιεχόμενο των βίντεο.
Την ομογενή περίμεναν έξω από το δικαστήριο πολυάριθμοι δημοσιογράφοι αλλά η ίδια δεν έκανε δηλώσεις.
Μόνο ο θετός αδελφός της, Τζον Άσπρος, που την συνόδευε είπε στους δημοσιογράφους μας: "Αφήστε μας ήσυχους".
Ομογενείς του Σίδνεϊ που την γνωρίζουν λένε ότι ήταν ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κορίτσι πριν ασπαστεί το Ισλάμ. Γεννήθηκε στο προάστιο Μπέλμορ του νοτιοδυτικού Σίδνεϊ από Έλληνες γονείς.
Φυσικά, ήταν Χριστιανή, ακολουθούσε τις ελληνικές παραδόσεις. Κοντά στην οικογένειά της πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και δεν έχανε τις ελληνικές εκδηλώσεις και τα πάρτι. Της άρεσαν η ελληνική μουσική και οι ελληνικοί χοροί.
Όπως λένε αυτοί που την γνώρισαν (ζητώντας όλοι να διατηρήσουν την ανωνυμία τους) ως έφηβη εργαζόταν ως κομμώτρια στο κοσμοπολίτικο (αλλά και κακόφημο) Κινγκ Κρος του Σίδνεϊ.
Καθώς μεγάλωνε γινόταν ολοένα και πιο κοινωνική και έβγαινε συχνά σε μπαρ και πάρτι με τους φίλους της.
Στα 22 της απέκτησε μια κόρη από μια σχέση που είχε την οποία ονόμασε, επίσης, Αναστασία.
Όλα άλλαξαν όταν γνώρισε τον δράστη της ομηρίας Μαν Χάρον Μονίς με τον οποίο μάλιστα παντρεύτηκαν πρόσφατα, όπως επιβεβαίωσε ο αδελφός της Τζον Άσπρος.
Μετά την γνωριμία της με τον Μαν Χάρον Μονίς η Αναστασία βαπτίστηκε Μουσουλμάνα και έγινε Αμίρα.
Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικ Μπερντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου.
ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ
Στο μεταξύ επισφαλής είναι η θέση του αρχηγού του Εργατικού κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας, Τζον Ρόμπερτσον, ο οποίος είχε δώσει συστατική επιστολή στον δράστη της ομηρίας!
Πιστεύεται ότι μετά και απ' αυτή τη γκάφα στελέχη του κόμματος εξετάζουν την αντικατάσταση του κ. Ρόμπερτον.
πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ