Το «όχι σε όλα» ισοδυναμεί με όχι στην κυβέρνηση της Αριστεράς
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε όσο καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση στις πολιτικές λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Επί πέντε μήνες ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής προκειμένου η Ευρώπη να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Κατέβαλε κάθε προσπάθεια να πείσει τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι έχουν επιβάλει τη πολιτική και ιδεολογική τους θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι αυτή η πολιτική μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η κρίση χρέους δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Οι εναλλακτικές πολιτικές θέσεις της ελληνικής Αριστεράς ακούστηκαν δυνατά, έστειλαν ηχηρά μηνύματα σε ολόκληρο τον κόσμο και προκάλεσαν αναταραχή στην καθεστηκυία πολιτική τάξη της Ευρώπης.
Με άρθρο παρέμβαση στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τοποθετείται σχετικά με την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Συγκεκριμένα αναφέρει:
Παρόλα αυτά, το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο επιμένει στην ίδια συνταγή, όχι γιατί δεν αναγνωρίζει το πολιτικό αδιέξοδο, αλλά γιατί δεν επιθυμεί την ενδυνάμωση μιας αριστερής εναλλακτικής πολιτικής στη Γηραιά ήπειρο. Η εμμονή αυτή προκάλεσε την οικονομική ασφυξία στη χώρα μας και τον εκβιασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συνθηκολογήσει, αντιλαμβανόμενη ότι σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα εξελίσσονταν χειρότερα για τον ελληνικό λαό. Σίγουρα έγιναν λάθη στους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Όταν καλούσαμε τους εταίρους να «προσχωρήσουν στον ρεαλισμό», δεν διανοούμασταν ότι θα χρειαστεί να προσχωρήσουμε εμείς στον δικό τους, σκληρό ρεαλισμό. Αυτό όμως το λάθος δεν σημαίνει ότι πρέπει να το διορθώσεις με ένα άλλο λάθος. Η ρήξη με τους εταίρους, στην παρούσα συγκυρία, θα ήταν μοιραία επιλογή. Άλλωστε, η ρήξη με την Ευρώπη δεν αποτελεί προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε επιλογή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν έχει δώσει εντολή εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να ψηφίζει νόμους οι οποίοι αντιτίθενται στις αρχές και τις αξίες του. Ταυτόχρονα όμως κανείς δεν έχει δικαίωμα να παραιτείται, να περιχαρακώνεται στα πιστεύω του αψηφώντας την κρισιμότητα της κατάστασης και αγνοώντας την ευθύνη που τον βαρύνει ως μέλος της κυβέρνησης ή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Ψηφίζοντας «όχι» σε όλα , δεν αναλαμβάνεις καμία ευθύνη, ουσιαστικά ωθείς στην έξοδο την κυβέρνηση της Αριστεράς και οδηγείς τη χώρα σε παρατεταμένη αβεβαιότητα. Η υπερψήφιση των νομοσχεδίων δε συνεπάγεται αποδοχή των πολιτικών λιτότητας. Αποτελεί έναν επώδυνο συμβιβασμό ο οποίος όμως είναι αναγκαίος για να μπορέσεις να προσπαθήσεις στη συνέχεια. Δώσαμε χώρο, για να κερδίσουμε χρόνο.
Θεωρώ ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναγνωρίζει την ειλικρινή και σκληρή προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Διαπίστωσε με καθαρό τρόπο το έλλειμμα δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αγωνία των κέντρων εξουσίας, εντός και εκτός συνόρων, να αποτρέψουν την έκφραση του ελληνικού λαού μέσω του δημοψηφίσματος. Αναγνώρισε τη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχική δημοκρατία. Την ίδια ώρα όμως κατάλαβε και τα όρια που έχει η χώρα για να αλλάξει την Ευρώπη. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη που μπορεί να διαχειριστεί τη νέα σκληρή συμφωνία και να την κάνει ελαφρύτερη για αυτούς που μονίμως πληρώνουν το τίμημα των επιλογών που έκανε το παλαιοκομματικό σύστημα επί δεκαετίες. Εμείς μπορούμε να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένα καλύτερο κράτος, χωρίς πελατειακό σύστημα, δίχως διαπλοκή και διαφθορά. Προσωπικά παραμένω και στηρίζω την Κυβέρνηση, με την πεποίθηση ότι, παρόλο που χάθηκε μια μάχη, μπορούμε ακόμα να κερδίσουμε τον πόλεμο.