Αναβολή της επικύρωσης συμφωνίας Ελλάδας - Αυστραλίας για τη βίζα εργασίας
Αναβολή πήρε η ευκαιρία να διαμείνουν, να εργαστούν και να μάθουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Αυστραλίας 500 νέες και νέους Έλληνες κάθε χρόνο που θα έδινε το «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αυστραλιανής Κυβέρνησης για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με θεωρήσεις εισόδου για την Κινητικότητα των Νέων (Work and Holiday Visa)».
Η περιβόητη συμφωνία δεν θα επικυρωθεί, για την ώρα, από τη Βουλή των Ελλήνων λόγω των επικείμενων εκλογών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία έχει εδώ και 20 χρόνια ανάλογες συμφωνίες με δεκάδες άλλες χώρες και μόνο με την Ελλάδα κάθε φορά εμφανίζεται και ένα πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην έχει συναφθεί συμφωνία έως τώρα.
Είναι κάτι σαν την ψήφο των αποδήμων. Οι περισσότερες χώρες δίνουν, πλέον, στους αποδήμους τους το δικαίωμα ψήφου με εξαίρεση την Ελλάδα, παρά τις υποσχέσεις.
Ειδικότερα, τώρα, το Σχέδιο Νόμου για τις βίζες με δικαίωμα εργασίας κατατέθηκε στη Βουλή και αποσκοπεί στην εξοικείωση τόσο των Ελλήνων όσο και των Αυστραλών νέων με τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την κουλτούρα κάθε χώρας. Λόγω των εκλογών όμως δεν αναμένεται να ψηφιστεί τώρα.
Το Σ.Ν. αφορά νέους ηλικίας 18 έως 31 ετών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να διαμείνουν στην Αυστραλία και προβλέπει την έκδοση 500 θεωρήσεων πολλαπλής εισόδου για την κινητικότητα των νέων (Work and Holiday Visas) ή αδειών προσωρινής διαμονής για χρονικό διάστημα των δώδεκα μηνών, οι οποίες θα παρέχονται από κάθε χώρα προς τους υπηκόους της έτερης κατ' έτος. Προκειμένου να επιλεγούν, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, επίσης, να μεταβούν στη χώρα μόνοι, χωρίς τη συνοδεία από εξαρτώμενα τέκνα, και να διαθέτουν: πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή να έχουν συμπληρώσει επιτυχώς δύο έτη προπτυχιακών σπουδών, έγκυρο διαβατήριο και πόρους επαρκείς για τα προσωπικά έξοδά τους. Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι κάτοχοι visa μπορούν να απασχοληθούν και να εκπαιδευθούν στην Αυστραλία ή την Ελλάδα, όχι όμως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι και τεσσάρων μηνών, αντιστοίχως.
ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ