Να κυβερνηθεί η χώρα με ωριμότητα και ευρωπαική λογική
Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έδωσαν το στίγμα μιας επίπονης και σκληρής διαδρομής για τη πατρίδα μας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλείται να υλοποιήσει τα όσα δεσμεύθηκε στο νέο «συμβόλαιο συνεργασίας» με τους εταίρους και παράλληλα να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας.
Του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη
Ο χρόνος πιέζει, η ανεργία είναι στα ύψη και οι προυποθέσεις για ανάπτυξη υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Οι υποψήφιοι επενδυτές δεν βλέπουν με καλό μάτι τη χώρα μας και αναμένουν περισσότερα κίνητρα για να το τολμήσουν. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά πρόεδρο και χάνεται πολύτιμος χρόνος, σε μια πολύ κρίσιμη περιόδο για το τόπο.
Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα μεγάλα νησιά έδωσε το κίνητρο στη Τουρκία να βγεί στην επίθεση και με εύστοχες κινήσεις να διεκδικήσει τη πλειοψηφία των επισκεπτών από το τουριστικό μας προιόν.
Η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου τουρισμού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο επιχειρηματικός κόσμος που ασχολείται με το τουρισμό είναι σε αναστάτωση.
Αναμένεται η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εφαρμογή των μέτρων ειδικής μεταχείρισης για την Ελλάδα ως προς το ποσοστό συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και για την αυξημένη προκαταβολή του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ προβλέπει:
- Την αποδέσμευση του 5% των αποπληρωμών του ΕΣΠΑ 2007-2013.
- Αναδρομική αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 στο 100% από το 95% που είναι σήμερα, ώστε να εξοικονομηθούν κεφάλαια από τον ελληνικό προϋπολογισμό.
- Διπλασιάζεται ο συντελεστής προχρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 από το 7% στο 14%.
Υπάρχουν ευκαιρίες αρκεί το κυβερνητικό επιτελείο να μπορέσει να τις αξιοποιήσει και να δημιουργήσει «επιχειρηματικό σοκ» στη χώρα μας. Η ΕΕ θα στηρίξει καινοτόμες δράσεις, γεγονός που θα μειώσει την ανεργία και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών. Είναι η στιγμή να κυβερνηθεί η χώρα με ωριμότητα και στρατηγική.
«Ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και χαιρετήσαμε το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης και την ισχυρή δέσμευση για να προχωρήσει η συμφωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά Είναι κρίσιμο να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup συμφωνήσαμε για την πρώτη δέσμη milestones που καθορίστηκε στο EWG και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ξεκλειδώνοντας 2 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει ο καθορισμός του δεύτερου σετ για το εναπομείναν 1 δισ. ευρώ.
Ο κ.Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι θα γίνει έκτακτο Eurogroup στις 23 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τον ισπανικό προϋπολογισμό.
Την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση του προγραμματος της η Αθήνα επεσήμανε και ο Επίτροπος κ. Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος προσέθεσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο θα πρέπει να γίνει πολύ και ουσιαστική δουλειά έως τότε.
Από την πλευρά του ο κ.Κλάους Ρέγκλινκ σημείωσε ότι είναι κλειδί η ταχύτατη εφαρμογή του προγράμματος για να εκταμιευτούν πόροι που εξασφαλίσουν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπενθύμισε ότι 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες βρίσκονται ήδη σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και επιπλέον 15 δισ. ευρώ, αν απαιτηθούν, θα διατεθούν εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Η προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία για τη χώρα μας και απαιτείται προσήλωση και συνέπεια λόγων και έργων. Δε θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για να αλλάξει κατεύθυνση η πατρίδα μας και οφείλει το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας να το αντιληφθεί. Τα όρια της υπομονής έχουν στερέψει και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις ενέργςιες που θα γίνουν και στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν.
Η Ελλάδα αξίζει να πορευθεί δυναμικά και ευρωπαικά.