Ομογενής δημοσιογράφος βραβεύτηκε για ρεπορτάζ με θέμα τους πρόσφυγες
Τα βραβεία CIVIS φέτος έριξαν φέτος ειδικό βάρος φέτος στην προσφυγικό κρίση, στην ενσωμάτωση αλλά και την πολυπολιτισμικότητα.13 βραβεία, 50 κριτές και θέματα δανεισμένα από την προσφυγική κρίση και την τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων. Ανάμεσα στους βραβευμένους και η ελληνίδα δημοσιογράφος Μαριάνθη Μυλωνά.
«Τίτλοι τέλους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τη διάλυση της ΕΕ». Ακούστηκε στην αίθουσα κατά την προβολή ενός φιλμ. Πολλές ριζοσπαστικές δυνάμεις στην Ευρώπη ίσως να ήθελαν την πραγματοποίηση αυτής της απειλής, αλλά προς το παρόν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας μιας από τις ταινίες που βραβεύτηκαν χθες βράδυ με το ευρωπαϊκό βραβείο CIVIS. Τα βραβεία CIVIS φέτος έριξαν φέτος ειδικό βάρος φέτος στην προσφυγικό κρίση, στην ενσωμάτωση αλλά και την πολυπολιτισμικότητα.
Πρόσωπα και τύχες προσφύγων
Ανάμεσα στους βραβευμένους ήταν και η Μαριάνθη Μυλωνά για το ραδιοφωνικό οδοιπορικό της, το οποίο μεταδόθηκε από τις συχνότητες της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (DLF) με θέμα τις ανώνυμες ταφές προσφύγων στην Ελλάδα. Για την αυστριακή ραδιοφωνία ORF βραβεύτηκε ο Μάινχαρντ Μίλμαν για την σειρά με τίτλο «Άνθρωποι στο δρόμο της προσφυγιάς». Γενικά τα βραβευμένα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα παρουσίασαν φέτος τύχες και πρόσωπα που χτυπήθηκαν από την προσφυγιά.
Το κινηματογραφικό βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία του Ντίτερ Βεντ με τίτλο «Είναι και πάλι εδώ». Δείχνει τον Αδόλφο Χίτλερ, 70 χρόνια μετά την αυτοκτονία του, στο Βερολίνο του σήμερα ως έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό αστέρα. Οι ομοιότητες με τον υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα Ντόναλντ Τραμπ είναι πασιφανείς. Στην κατηγορία μαγκαζίνο βραβεύτηκε η Λίζα Σνουρ για το ρεπορτάζ της γύρω από τους αναρίθμητους εθελοντές που βοήθησαν τους πρόσφυγες στην πόλη Βεγκσάιντ της Βαυαρίας.
Όχι επιλεκτική ενημέρωση
Παρόντες στη βράβευση που έγινε χθες βράδυ στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν μεταξύ άλλων ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος στο άκουσμα της αναγγελίας από το φιλμ ότι διαλύεται η ΕΕ, έπαθε σοκ. «Μα την αλήθεια, όταν το άκουσα γύρισα το κεφάλι να δω την αίθουσα. Σε λούζει κρύος ιδρώτας», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σουλτς.
Στην ομιλία του ο Γιόαχιμ Γκάουκ έβαλε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. «Με ανησυχεί όταν ακούω αυτές τις ημέρες ότι τα μέσα ενημέρωσης ενημερώνουν με έναν τρόπο μονομερή και επιλεκτικό» τόνισε και κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην παρουσιάζουν γεγονότα επιλεκτικά. Ακόμη πιο σαφής ήταν ο Μ. Σουλτς. «Στην Ευρώπη τίθεται όλο και περισσότερο εν αμφιβόλω η δημοκρατία» είπε με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία, στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. «Η ελευθεροτυπία είναι βαρόμετρο για την ποιότητα της δημοκρατίας» πρόσθεσε. Φέτος, υποψηφιότητα για το ευρωπαϊκό βραβείο CIVIS, έβαλαν 936 προγράμματα από 21 χώρες της ΕΕ και την Ελβετία.