Χάνει έδαφος η Ελλάδα, υψώνει το ανάστημά της η Τουρκία
Το Κρεμλίνο στρέφει το βλέμμα του σε Ουάσινγκτον - Άγκυρα.
Της Μαρίας Γιαχνάκη
Σε όλους τους διπλωματικούς της προγραμματισμούς η Ελλάδα φαίνεται τελικά να μένει απ’ έξω, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις Ρωσία, Αμερική ακόμη και Τουρκία φαίνεται να προσπαθούν να συνεργαστούν λόγω οικονομικών, διπλωματικών και στρατηγικών συμφερόντων.
Οι διπλωματικές επαφές και η δραστηριότητα των τελευταίων ημερών φαίνεται να φέρνει αλλαγές στο παιχνίδι ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Κρεμλίνο και την Άγκυρα, που αν και η κάθε μια δύναμη κάτι είχε να προσάψει στην άλλη, τώρα στέλνουν μηνύματα προθυμίας για συνεργασία, έχοντας πάντως ένα και μοναδικό κρατούμενο: την Ελλάδα έξω από το παιχνίδι.
Το πρώτο βήμα μάλιστα το κάνει ξεκάθαρα το Κρεμλίνο, που ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνει έτοιμο για την αποκατάσταση των σχέσεών του με τις ΗΠΑ, αν στην Ουάσιγκτον είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν με την αναζωογόνηση αυτών των σχέσεων και να συμβάλουν στον αμοιβαία επωφελή διάλογο.
Με το βλέμμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και στο αποτέλεσμά τους, αλλά και με την προσοχή του Κρεμλίνου σε όλες τις διεθνείς εξελίξεις, δια στόματος εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει παρών σε οποιαδήποτε εκδήλωση φιλίας και συνεργασίας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ξεκάθαρα την επιθυμία αυτή του Ρώσου προέδρου, «ρίχνοντας άδεια για να πιάσει γεμάτα» σύμφωνα με τους διπλωματικούς αναλυτές.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, που δηλώνει την πρόθεσή της η Ρωσία στην Αμερική για εξομάλυνση των σχέσεων, προχωρά και σε μια σοκαριστική για την Ελλάδα κίνηση αφού ενισχύει την Τουρκία πουλώντας της όπλα και πολεμικά συστήματα.
Η εξαιρετικά άσχημη εξέλιξη για το ισοζύγιο ένοπλης ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας επισφραγίστηκε με τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα των ρωσικών αμυντικών εξαγωγών, του Αλεξάντερ Φόμιν, ότι «Ρωσία και Τουρκία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την άμεση πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων στην Τουρκία».
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να έχει ισχυρό σύμμαχο σε όλα τα επίπεδα την Ρωσία, λόγω της διπλωματικής πολιτικής της, που ελέγχεται καθαρά από την Δύση και την Αμερική. Η Τουρκία από την άλλη φέρθηκε πολύ πιο έξυπνα αφού γονάτισε στην ουσία στα πόδια του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας μετά το πραξικόπημα, δίνοντάς του γη και ύδωρ για να παραμείνει ο Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρός και πολλά υποσχόμενος.
Αν και οι ρωσοτουρκικές σχέσεις και η αμυντική συνεργασία είχαν διακοπεί μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά F-16 και την εν συνεχεία υπογραφή διατάγματος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την επιβολή οικονομικών αντιμέτρων καθώς και διακοπής κάθε αμυντικής συνεργασίας, τώρα γράφεται νέο κεφάλαιο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού.
Αφού λοιπόν η Ελλάδα χάνει έδαφος λόγω της αρνητικής διάθεσης να συνεργαστεί με την Ρωσία, προσφέρει στην Τουρκία όλο το περιθώριο να αποκτήσει νέα δυναμική.