Χριστουγεννιάτικα κάλαντα... με ευρωπαϊκές μελωδίες
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει την καλύτερη συμφωνία μέσα από πολλές πιέσεις, απαιτήσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι δανειστές όλο και απαιτούν νέα μέτρα, που η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει.
Του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη
Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί σε μια σειρά από εκκρεμότητες που αλλάζουν το κράτος και δημιουργούν την προσδοκία νέων εσόδων.
Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να λειτουργήσουν σε άλλη λογική, που θα υπαγορεύει τη σύνθεση και θα ενισχύει τη διαπραγματευτική μας φωνή στην αντιπαράθεση με τους εταίρους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτικό στο να πάρει απόφαση πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο ταμείο και μπορούν να αλλάξουν κάθε απόφαση. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τράμπ έχει εκφράσει αρκετές ενστάσεις κατά την προεκλογική περίοδο απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και στις πολυμερείς συμφωνίες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να επιλέξει ο νέος πρόεδρος της Αμερικής, διαφορετική τακτική σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την πατρίδα μας.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες που η οικονομία τους πηγαίνει καλά, βλέπουν με σκεπτικισμό την ενεργοποίηση του ταμείου στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι η Ευρώπη είναι αρκετά εύπορη για να λύσει μόνη της τα προβλήματα των κρατών-μελών της.
Από την άλλη μεριά το γερμανικό Κοινοβούλιο μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ θα εγκρίνει νέα οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται άμεση ρευστότητα τον επόμενο Ιούνιο, για να πληρώσει την επόμενη δόση.
Το πρόβλημα είναι πιεστικό και καλείται η ελληνική κυβέρνηση να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Είναι η στιγμή των καλών συνεργασιών με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και η παρουσίαση ενός σύγχρονου προφίλ της χώρας μας. Το κρίσιμο σταυροδρόμι των μεταρρυθμίσεων μας προσκαλεί σε άλλες διαδρομές, που θα μας απαλλάξουν από χρέη και δεσμεύσεις.
Ο πρωθυπουργός ανυπομονεί να δει την Ελλάδα να επιστρέφει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2017, ύστερα από απουσία τριών ετών. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφάρμοσε αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα και έκανε ουσιαστικές προσπάθειες σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τους φόρους και τις συντάξεις, τις οποίες οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ προσπαθούσαν να επιβάλλουν από το 2010.
Η κυβέρνηση υπολογίζει σε μια ταχύτατη συμφωνία με τους πιστωτές για την τρέχουσα αξιολόγηση της προόδου του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της να περιληφθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές την επόμενη χρονιά.
Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα θα έχουν άρωμα ευρωπαϊκό και θα αποπνέουν αισιοδοξία ελληνική.