Κρητικός συμφοιτητής του Ντάισελμπλουμ τον περιγράφει...
Το τελευταίο 48ωρο μονοπωλεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εξαιτίας της δήλωσης του για τις χώρες του Νότου που δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν την αλληλεγγύη των βόρειων αλλά ξόδεψαν τα χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες.
Ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem όπως είναι το πλήρες όνομα του, χωρίς να το προσπαθήσει πολύ κατάφερε και πάλι να γίνει το πρόσωπο των ημερών και να συγκεντρώσει τα μύρια όσα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και αποδοκιμασίες μεταξύ των ευρωβουλευτών καθώς και των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, που δεν του χαρίστηκαν γι αυτή του τη δήλωση.
Πολλά πράγματα για τον συγκεκριμένο πολιτικό στην Ελλάδα δεν ξέρουμε, καθώς κρατά την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ενώ μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για την προσωπικότητα του, αφού ούτε καν στα Ολλανδικά Μέσα έχουν κυκλοφορήσει πολλές πληροφορίες γι αυτόν, πέραν των πολιτικών του δηλώσεων και στάσεων.
Επειδή όμως ο κόσμος είναι πολύ μικρός και καμιά φορά αυτό που αναζητά κανείς μπορεί να το βρει στα πιο απίστευτα μέρη, εμείς εντοπίσαμε Κρητικό συμφοιτητή του Ντάισελμπλουμ, από το Wageningen University and Research Centre της Ολλανδίας, , σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουμε λίγο την προσωπικότητα του.
Βέβαια δεν ξαφνιαστήκαμε όταν μάθαμε πως αυτό που βλέπουμε σήμερα στον πολιτικό Ντάισελμπλουμ έβλεπαν και οι συμφοιτητές του στο αγροτικό πανεπιστήμιο του Wageningen στο νεαρό φοιτητή Γερούν. Δηλαδή έναν σχεδόν αγέλαστο, χωρίς χιούμορ και διάθεση για διασκεδάσεις άτομο.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μας περιγράφει ο Μάνος (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε το επώνυμο του), κατάγεται από μια περιοχή της Ολλανδίας όπου σχεδόν το σύνολο του εκεί πληθυσμού διαφέρει ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ζωή, τη θρησκεία, την πολιτική. Η αυστηρότητα, ο αυτοπεριορισμός και ο παραγκωνισμός των συνηθισμένων, καθημερινών και αυτονόητων προσωπικών επιθυμιών συνθέτουν τον τρόπο ζωής τους.
Στο Πανεπιστήμιο του Wageningen, όταν ήταν φοιτητής ο Ντάισελμπλουμ, υπήρχαν 2 κατηγορίες φοιτητών: εκείνοι που κατάγονταν από αγροτικές οικογένειες και ήθελαν με τη φοίτηση τους να εξελίξουν το οικογενειακό επάγγελμα και εκείνοι, που δεν ήθελαν να ασχοληθούν με τη γεωργία αυτή καθ αυτή, αλλά με την οικονομία και το μάρκετινγκ στο συγκεκριμένο τομέα.
Ο Γερούν, λοιπόν, ως γιος καθολικών δασκάλων ανήκε στη δεύτερη κατηγορία. Αμέσως με την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο φρόντισε να ενταχθεί σε μια οργάνωση-αδελφότητα φοιτητών, όπου δεν μπορούσε να ενταχθεί ο καθένας, και ονομάζεται CERES.Πρόκειται για μια οργάνωση που αναπροσδιορίζεται ως η αρχαιότερη φοιτητική οργάνωση του wageningen όπου όλα τα μέλη δημιουργούν δεσμούς μεταξύ τους οι οποίοι αντέχουν και μετά την αποφοίτησή.
Εννοείται πως όσο διαρκούσε η φοίτηση στο Πανεπιστήμιο οι παλιοί απόφοιτοι βοηθούσαν τους νέους, μέλη της εν λόγω Οργάνωσης, που θα πρέπει να επισημάνουμε πως δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική αλλά ήταν περισσότερο ιδεολογικοφιλοσοφικού αντικειμένου.
Όλα ωστόσο τα μέλη της CERES, μας λέει ο Μάνος, είχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, ήταν απρόσιτα άτομα, που δεν γελούσαν συχνά ή καλύτερα δεν είχαν καν αίσθηση του χιούμορ, δεν φλέρταραν με συμφοιτήτριες τους και γενικότερα απείχαν πολύ από αυτό που ξέρουμε ως μέσο φοιτητή.
Κάθε Πέμπτη είχαν συνάντηση τα μέλη της CERES και μάλιστα φορούσαν πάντα σε αυτήν σμόκιν.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τα λοιπά ήταν καλός και μελετηρός φοιτητής, δεν θα μπορούσε εξάλλου να παραμείνει και να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, όπου μετά τον πρώτο χρόνο φοίτησης οι αδύναμοι φοιτητές έπαιρναν πόδι.
Σήμερα ο Ολλανδός υπουργός και πρόεδρος του Eurogroup, ζει με μια γυναίκα με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά χωρίς να έχουν παντρευτεί. Αυτήν την ξανθιά κυρία, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες από σπάνιες κοινές τους εμφανίσεις, δεν μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει καλλονή.
Για όσους γνώρισαν όμως τον Γερούν αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο αφού το θέμα της εμφάνισης ήταν το λιγότερο που ενδιέφερε τόσο εκείνον όσο και τους υπόλοιπους της παρέας του, ενώ θα μπορούσε να πει κανείς πως τα ενδιαφέροντα τους δεν κάλυπταν γενικότερα, τον τομέα των σχέσεων με το άλλο φύλο, για το οποίο απλά αδιαφορούσαν.
Συμπερασματικά μπορούμε να αναφέρουμε πως η νοοτροπία και ο τρόπος που έχουν επιλέξει να πορευθούν στη ζωή τους άτομα σαν τον Γερούν Ντάισελμπλουμ δύσκολα μπορούν να γίνουν αντιληπτά από εμάς τους Έλληνες που έχουμε μάθει να ζούμε διαφορετικά. Είναι εντελώς «αχαρτογράφητες» οι προσωπικότητες τους γι αυτό και μας ξαφνιάζει ο τρόπος που αντιδρούν απέναντι μας.
Για τον Ντάισελμπλουμ ήταν απολύτως φυσιολογικό, βλέποντας τους ανθρώπους των νότιων χωρών να διασκεδάζουν και να χαίρονται τον έρωτα, τις γυναίκες, το ποτό, το να σκεφτεί πως γίνεται σπατάλη χρημάτων με αυτούς τους τρόπους, μια και ο ίδιος στη ζωή του αυτά δεν τα υιοθετεί και ούτε τα γνώρισε ποτέ.
Για εκείνον διασκέδαση και δημιουργική απασχόληση είναι το να ασχολείται τον ελεύθερο χρόνο του με τα γουρουνάκια του...Θα μου πείτε αν δεν θέλει αυτός να τον κρίνουμε για τις επιλογές του γιατί κρίνει εμάς για τις δικές μας; Εδώ είναι το λάθος του, που σίγουρα μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, θα το έχει μετανιώσει πικρά κι ας μην θέλει να το παραδεχτεί ανοικτά...Βέβαια μέχρι την επόμενη φορά που θα ξαναπέσει στην ίδια παγίδα να κρίνει, γιατί είναι σίγουρο πως θα το κάνει ξανά καθώς μάλλον δεν έχει διαβάσει αρκετά Ντοστογιέφσκι που μεταξύ άλλων έχει γράψει: "Μερικά πράγματα δεν μπορεί κανείς να τα κρίνει,αν δεν τα έχει δοκιμάσει μόνος του"
Ελένη Βασιλάκη-e-storieskritis