Μαργαρίτης: Η Εσθονία ορίζει το μέλλον της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ρυθμό και ταχύτητα στις υποχρεώσεις της, αλλά πολλά κυβερνητικά στελέχη αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υψηλές προκλήσεις.
Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη
Ο ελληνικός λαός δυσανασχετεί και ελπίζει ότι μόνο αν τα πολιτικά κόμματα συνεργασθούν, θα καταφέρουν την έξοδο από τα μνημόνια και τις συνεχόμενες περικοπές.
Η ώρα της ευθύνης δεν έχει χρώμα και απαιτεί συγχρονισμένο βηματισμό με τη παγκοσμιοποίηση. Η ραγδαία ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης έχει πλήξει ορισμένους Αμερικανούς εργαζόμενους, και η αύξηση των εισαγωγών μετά από το 2000 έχει επηρεάσει τις βιομηχανίες και τις κοινότητες. Αλλά ένας εμπορικός πόλεμος του Προέδρου των ΗΠΑ Κ. Τράμπ απλώς θα επιδείνωνε τη ζημιά, για αρκετούς λόγους.
Η παγκοσμιοποίηση συμβαίνει ήδη, και οι αμερικανικές βιομηχανίες είναι πλέον εμπλεκόμενες σε ένα δίκτυο διεθνών συναλλαγών. Επομένως ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να διαταράξει τις κοινότητες με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στο παρελθόν η αύξηση του εμπορίου. Η Ευρώπη έχει τους δικούς της αργούς ρυθμούς και καλείται να λύσει γρίφους, που θα κάνουν πιο ευέλικτη τη παρουσία της. Αδυνατούν οι ηγέτες της να πάρουν τολμηρές αποφάσεις και ασκούνται σε τεχνητές ισορροπίες που μόνο κακό κάνουν στη φυσιογνωμία της.
Στόχος είναι η διαρκής σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, εντούτοις η καγκελάριος κα Μέρκελ συνεχίζει να απορρίπτει την κοινοτικοποίηση του χρέους. Μαζί με τη νέα γαλλική κυβέρνηση θα αναπτύξουνε σταδιακά περαιτέρω την Ευρωζώνη, με τη δημιουργία ίδιου Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με την καγκελάριο , αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ταμείο που θα συνδράμει στα μελλοντικά προβλήματα χωρών της Ευρωζώνης. Το ταμείο θεωρείται η μεταρρυθμιστική μηχανή στις χώρες της κρίσης και προπύργιο έναντι των ευάλωτων οικονομιών της νοτίου Ευρώπης. Αυτό θα αλλάξει μετά τις εκλογές στη Γερμανία, σε συνεννόηση με τη Γαλλία, και σε μελλοντικά προγράμματα το ΔΝΤ θα παίζει ελάχιστο ή και καθόλου ρόλο. Η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη και να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις που έρχονται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 30 Νοεμβρίου 2017 βάσει των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων. Η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βελτιώνεται σταδιακά, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Η Επιτροπή εγκρίνει καθεστώτα εγγυήσεων για την κάλυψη υποχρεώσεων τραπεζών για διαδοχικές πεντάμηνες ή εξάμηνες περιόδους, προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζει τους όρους αναλόγως.
Η νέα Προεδρία της Εσθονίας θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τα αποτελέσματα της θα δρομολογήσουν τις εξελίξεις.
Οι προτεραιότητες της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες θα είναι οι εξωτερικές σχέσεις, η ασφάλεια, η μετανάστευση και η δικαιοσύνη. Παράλληλα θα ασχοληθούν με τη πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα, τις μεταφορές και την αγροτική ανάπτυξη. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η οικονομική και νομισματική ένωση και η κοινωνική ατζέντα θα έχουν κορυφαία θέση στην ατζέντα της Εσθονικής προεδρίας. Η Ελλάδα της Ευρώπης οφείλει να συνδράμει στην κατάρτιση της ατζέντας με σύγχρονες και τεκμηριωμένες προτάσεις.