Κορονοϊός - Lockdown: Κάτι αλλάζει στις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Τις τελευταίες ώρες έχει αλλάξει η ισορροπία των αποφάσεων που αφορούν το lockdown
Φωτογραφία από Free-Photos από το Pixabay
2'

Ίσως να μην το έχετε αντιληφθεί αλλά τις τελευταίες ώρες υπάρχουν κάποιες ανατροπές στον τρόπο με τον οποίο θα παίρνονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή για το κλείσιμο της αγοράς.

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η αρμόδια Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγούνταν και στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία έπαιρνε - αναλόγως - τις σχετικές αποφάσεις, είτε για lockdown, είτε για άνοιγμα-χαλάρωση.

Αίφνης και μετά το χθεσινό αλαλούμ για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία, πάμε σε άλλη «γραμμή». Όπως μαθαίνουμε, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διατείνονται πως για όλα θα αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα αποφασίζει κατά το δοκούν η πολιτική ηγεσία, αλλά οι επιστήμονες.

Γιατί άραγε συνέβη αυτή η αλλαγή; Διότι όπως μαθαίνουμε υπήρξε τεράστια δυσφορία από την πλευρά των επιστημόνων. Σε πολλές των περιπτώσεων, άλλα εισηγούνταν οι γιατροί και άλλα έκαναν οι πολιτικοί.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια σύγχυση στην κοινή γνώμη και έχει οδηγήσει πολλούς επιστήμονες να παίρνουν πλέον σαφείς αποστάσεις και να θέλουν να βγουν από το κάδρο των ευθυνών.

Πολύ φοβάμαι ότι τις επόμενες ημέρες, αυτό το... κάδρο θα μας απασχολήσει εντόνως. Θα αρχίσουν δηλαδή άπαντες να σφάζονται μεταξύ τους για το ποιος έχει την ευθύνη.

Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας εδώ και καιρό έχει αποστασιοποιηθεί και έχει περιορίσει αρκετά τις εμφανίσεις του, αφού οι πληροφορίες τον θέλουν να διαφωνεί σε πολλές αποφάσεις που αφορούν είτε το άνοιγμα των σχολείων, είτε το click away, είτε γενικότερα τα μέτρα που κατά περίπτωση αποφασίζονται.

Ελπίζω και εύχομαι να μην ζήσουμε ευτράπελα και μαλλιοτραβήγματα το επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr