Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα: Θέλετε να πούμε καμιά αλήθεια;

Ανασχηματισμός δεν θα γίνει, πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, όμως το καλοκαίρι δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά ότι θα είναι ήρεμο… ούτε στρωμένο με ροδοπέταλα.

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα: Θέλετε να πούμε καμιά αλήθεια;
2'

Κοιτούσα τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, που αφορούν βεβαίως το 2020, αλλά είναι ενδεικτικά για το που πάει η κατάσταση και τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναπέσει η χώρα σε τέλμα.

Ξέρετε πόσα χρειάζεται μια μέση ελληνική οικογένεια για να τα φέρει βόλτα;
Προφανώς και ξέρετε καθότι το ζείτε σε καθημερινό επίπεδο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 1.998 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.924 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.014 ευρώ.

Κι όλα αυτά στην Ελλάδα που οι μισθοί κυμαίνονται από 680 μέχρι 740 ευρώ, συν τα διάφορα επιδόματα που δίνει το κράτος στις ευπαθείς ομάδες.

Και επειδή όλα είναι θέμα ψυχολογίας, δεν θα μείνω μόνο στο φαγητό και στα υλικά (με τη στενή έννοια του όρου) αγαθά πρώτης ανάγκης.

Προσέξτε ποια ζητήματα καταστούν την κατάσταση τραγική:

-Το 13,2% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συναντιέται (στο σπίτι ή κάπου αλλού) με φίλους ή συγγενείς για ένα γεύμα ή ένα ποτό τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 31,8% και 9,3%.

-Το 27% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως αθλητισμό, σινεμά κ.λπ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 48,8% και 22,5%.

-Το 37% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύει χρήματα για τον εαυτό του ή για κάποιο χόμπι χωρίς να συμβουλευτεί κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού. Το ποσοστό εκτιμάται στο 65,1% για τον φτωχό πληθυσμό και στο 31,2% για τον μη φτωχό πληθυσμό.

-Το 4% του πληθυσμού δεν διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο για οικιακή χρήση λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 12,4% και 2,3%.

Μήπως τώρα καταλάβατε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα του τόπου που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή