Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες περί παραίτησής της

Η ιστορία με τους προσκεκλημένους της Προεδρίας της Δημοκρατίας και οι μετέπειτα ακυρώσεις που ακολούθησαν έχουν δημιουργήσει μια ευρύτερη αναστάτωση που δεν περιορίζεται στη κόντρα Δένδια – Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες περί παραίτησής της
3'

Ήδη κάποιοι πάνε την βαλίτσα ακόμα πιο μακριά. Για να είμαι σαφής την πάνε στα άκρα και έχουν αρχίσει να αρθρογραφούν βασιζόμενοι στο επιχείρημα ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, οφείλει να παραιτηθεί. Λέγουν λοιπόν, μεταξύ άλλων ότι η κυρία Σακελλαροπούλου έχει απογοητεύσει πολλούς από όσους τη στήριξαν εξαρχής και πίστεψαν σε αυτήν γιατί δεν είναι αρκετά «δικαιωματίστρια» και δεν υπερασπίζεται όσο θα έπρεπε τη «διαφορετικότητα και διάφορα άλλα όμορφα και ριζοσπαστικά.


Ήδη κάποιοι επιμένουν ότι μετά την ιστορία των παρασημοφορήσεων, αν είχε «αξιοπρέπεια» θα έπρεπε να παραιτηθεί εκ της θέσεώς της. Αντιλαμβάνεστε βέβαια το μέγεθος της πολιτικής εμπλοκής που θα προκύψει. Να παραιτηθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή δεν παρασημοφορήθηκε ο ριζοσπάστης ακτιβιστής Ιάσονας Αποστολόπουλος. Γελάνε και τα τσιμέντα βέβαια με αυτή την επιχειρηματολογία, αλλά ΟΚ δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει.

Μόνο που η παραίτηση από την ΠτΔ δεν είναι κάτι απλό. Είναι μια πολιτική διαδικασία που δημιουργεί συνθήκες πολιτικού αδιεξόδου και το ερώτημα είναι «ποιον ή ποιους θα βολέψει μια τέτοια εμπλοκή;».

Εκτός κι αν μου πείτε ότι κάποιοι εκ της αντιπολιτεύσεως πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου αργά ή γρήγορα να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές. Αυτό είναι άλλου παππά ευαγγέλιο… Ο σκοπός δηλαδή αγιάζει τα μέσα…

Εύκολο δεν είναι να προκληθούν εθνικές εκλογές, ακόμα κι αν παραιτηθεί η κυρία Σακελλαροπούλου (θεωρώ απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο). Ο Συνταγματικός νομοθέτης έχει προβλέψει και αυτά τα σενάρια. Πρακτικά, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Συντάγματος περί αναπλήρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν ο ίδιος για κάποιο λόγο αποφασίσει να παραιτηθεί ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, τη θέση του καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της τελευταίας Βουλής.

Όταν περάσουν 30 ημέρες από τη στιγμή που ο Πρόεδρος σταμάτησε να ασκεί τα καθήκοντά του, συγκαλείται η Βουλή ακόμα και αν έχει διαλυθεί, για να αποφασίσει – απαραίτητη προϋπόθεση η συγκέντρωση 180 βουλευτικών ψήφων – εάν συντρέχει λόγος για εκλογή νέου Προέδρου. Επιπλέον, με βάση τα όσα ορίζει το Σύνταγμα η διαδικασία αναπλήρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαρκέσει περισσότερο από έξι συνολικά μήνες από τη στιγμή που σταμάτησε να ασκεί τα καθήκοντά του.

Αν υπάρξει αποτυχία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο σε τρεις συνεχόμενες διαδικασίες, τότε διαλύεται η Βουλή, αλλά αυτά όπως είπα είναι περίεργα πράγματα που αγγίζουν τα όρια της «πολιτικής ανωμαλίας».

Θα μου πείτε, ίσως κάποιοι να τα ονειρεύονται. Δεν διαφωνώ, όμως ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εδώ για να ικανοποιεί τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του καθενός από εμάς. Είναι εδώ για να εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος, δεν είναι, ούτε θα γίνει κομματικό στέλεχος. Το καταλάβαμε ή υπάρχει πρόβλημα αντίληψης;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό της προφυλάκισης - Τι είπε μόλις άκουσε την απόφαση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή