Περιμένοντας την επόμενη μεγάλη φυσική καταστροφή…
Ας το συνειδητοποιήσουμε! Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική κρατική πρόληψη για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ωμή και η αλήθεια οδυνηρή. Σε μια χώρα που οι φυσικές καταστροφές την πλήττουν με πολύ μεγάλη συχνότητα (σεισμοί, πυρκαγιές, καιρικά φαινόμενα), δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ορθά δομημένη διαδικασία πρόληψης και όχι εκ των υστέρων αντιμετώπισης. Που κι' αυτή γίνεται στο πόδι...
Δεν θα ανατρέξουμε στα παραδείγματα του παρελθόντος που είναι πολλά και διάφορα.
Θα σταθούμε στο γεγονός που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο σεισμός των 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι βρήκε και πάλι τον κρατικό μηχανισμό να... «κοιμάται» ύπνο βαθύ.
Προσέξτε, μιλάμε για την περιοχή που από τον Ιούνιο «κουνιέται», την περιοχή όπου ο διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, επισκέφτηκε επίσημα και ενημέρωσε τους κατοίκους πως μπορεί το φαινόμενο που βρισκόταν σε εξέλιξη να δώσει σεισμό έως 5,2 Ρίχτερ. Έδωσε, βέβαια, 5,8 Ρίχτερ και μετασεισμό 5,3 Ρίχτερ και προς τιμήν του ο κ. Τσελέντης παραδέχτηκε πως έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του.
Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι αυτό. Ή δεν είναι μόνον αυτό. Το πρόβλημα, το τεράστιο πρόβλημα που γεννά ανασφάλεια στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, είναι πως για μια ακόμη φορά ήρθε άλλη μια φυσική καταστροφή.
Και από θαύμα δεν θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς. Αλλά θρηνήσαμε και πάλι νεκρό, όπως ακόμα θρηνεί η Σάμος τα δύο παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα πριν από σχεδόν ένα χρόνο στο νησί, όπως θρήνησαν και οι κάτοικοι του Δαμασίου τον ηλικιωμένο συντοπίτη τους.
Σάμος, Δαμάσι, Αρκαλοχώρι...
Στο Δαμάσι κάτοικοι εξακολουθούν -σύμφωνα και με τη διαπίστωση έκπληξης και απόγνωσης του Άκη Τσελέντη- να ζουν στα κοντέινερ και τη λάσπη. Το σχολείο της περιοχής το «βρήκε» ο σεισμός να λειτουργεί από το 1938...
Στη Σάμο τα κτήρια που είναι κατεδαφιστέα απλώς περιμένουν τον επόμενο μεγάλο σεισμό για να τα ρίξει... Σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι αθεόφοβοι δεν είχαν φτιάξει το δρόμο για να πηγαίνουν με ασφάλεια τα παιδιά στο σχολείο και τα στέλνουν με τα πόδια μέσα από διαδρομή… τρόμου.
Και στο Αρκαλοχώρι, ενώ είχαν καταγραφεί 2.500 σεισμικές δονήσεις από τον Ιούνιο, έβαλαν τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σχολείο σχεδόν 70 ετών!!!
Τέτοια σχολεία, που θα μπορούσαν να γίνουν ή θα γίνουν ομαδικοί τάφοι για τα παιδιά μας, υπάρχουν πάρα πολλά στην ελληνική επικράτεια.
Το ελληνικό κράτος, η περιβόητη Πολιτική Προστασία έχει πάει περίπατο, ας μην αποφεύγουμε να κοιτάζουμε την αλήθεια κατάματα.
Και το αφήγημα περί μη απώλειας ανθρώπινων ζωών (που πάντα σε φυσικές καταστροφές ήταν και θα παραμείνει το υπ' αριθμόν ένα ζητούμενο) δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία πλειστηριασμού. Ούτε να το αφήνουμε στην τύχη... Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κράτους να μην κάνουν μαθήματα τα παιδιά μας σε σχολεία δεκαετιών. Και όχι μόνο…
Χάθηκαν 2 παιδιά στη Σάμο, αλλά θα μπορούσαν να είχαν χαθεί πολλά περισσότερα.
Δεν πρέπει να χαθεί κανένα πια...
Ο Έλληνας φορολογούμενος οφείλει και πρέπει πια να απαιτεί απ' το κράτος που τον φορολογεί αλύπητα, να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα από φυσικές καταστροφές.
Πρέπει -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- να πάψει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός να εκφράζει συμπόνοια, συμπαράσταση και οδύνη, αλλά να βγει μπροστά και να ξεκινήσει σε όλη τη χώρα τη διαδικασία της κατεδάφισης των κτισμάτων που ξέρουν όλοι τους πολύ καλά, ότι θα πέσουν με τον επόμενο μεγάλο σεισμό.
Σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, υπάρχουν τέτοια κτίσματα άπειρα. Κανένας, όμως, δεν τολμά να αποζημιώσει πλήρως και όχι με ψίχουλα... έναντι της αξίας τους, τους ιδιοκτήτες και να προχωρήσει στη διαδικασία διαφύλαξης της δημόσιας ασφάλειας.
Θα υπάρξει -δυστυχώς- και επόμενος σεισμός. Και μεθεπόμενος...
Έχουν μάθει οι Έλληνες να ζουν με τους σεισμούς. Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για κανέναν Πρωθυπουργό, ώστε να πρέπει ως συνεπακόλουθο να μαθαίνουμε και να πονάμε με τους σεισμούς.
Να θρηνούμε συνανθρώπους μας, να χάνουμε τα σπίτια μας.
Είναι υποχρέωση κάθε κράτους να προστατεύει τους πολίτες τους.
Να φροντίζει καθημερινά ώστε να προλαμβάνει το κακό.
Δεν γίνεται στην Ελλάδα των ισχυρών σεισμικών γεγονότων να μην υπάρχουν ράντζα και κουβέρτες (άμεσα διαθέσιμα) ώστε ανά πάσα στιγμή συμβεί το κακό, να είναι σε θέση η κρατική μηχανή να καλύψει όλες τις πρώτες ανάγκες των πληγέντων.
Ας προβληματιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, όπως και όλοι οι προκάτοχοί τους από όλα αυτά που συμβαίνουν και στο Αρκαλοχώρι, γιατί συνέβησαν και στις προηγούμενες φυσικές καταστροφές, ώστε -ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ- να μη συμβούν ξανά στις επόμενες.
Η οργή του κόσμου για την απώλεια του σπιτιού του, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν μπορεί με τίποτα να κατευναστεί, ούτε φυσικά και να εξαγοραστεί.
Επιβάλλεται να αποζημιώνονται με κρατική επιδότηση και όχι μέσω τραπεζών σε απόλυτο βαθμό όλοι οι πληγέντες από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές, που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, σύμφωνα με την αξία αυτών, όπως προκύπτει από τον τρόπο φορολόγησής τους.
Είναι κωμικό, τουλάχιστον, να πληρώνουμε φόρους για τα σπίτια μας σύμφωνα με αξία που ορίζει το κράτος και να εισπράττουμε ψίχουλα από αυτό, όταν ένας τρίτος παράγοντας, μια φυσική καταστροφή, μας αφήνει άστεγους...
Και συμφωνούμε… Και φρεγάτες και σπίτια! Αλλά… Όσα δις ευρώ ξοδεύονται για τις φρεγάτες και τα εξοπλιστικά μας προγράμματα, άλλα τόσα επιβάλλεται να δώσουμε και για την οργάνωση του κράτους, για τα σχολεία και τα σπίτια ώστε να προασπίζει και σε περίοδο ειρήνης τα συμφέροντα και την ευημερία των πολιτών του.
Η άσκηση πολιτικής με δύο μέτρα και πολλά περισσότερα σταθμά δεν πρόκειται -ποτέ ξανά- να γίνει ανεκτή απ' τον ελληνικό λαό.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Βόλος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε ανήλικα κορίτσια σε κεντρικό σημείο της πόλης
Χάος στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Μετά τα χημικά και τις μολότοφ, ανήλικες έδειραν δύο συμμαθήτριές τους
Φαίη Σκορδά: Η εξομολόγηση για το πρόβλημα στα μάτια - «Χρειάζεται μεταμόσχευση κερατοειδούς»