Πόλεμος Ουκρανία: Ποιους πλήρωνε τόσα χρόνια ο Πούτιν και σε ποιους έδινε δουλειά;

Καλά για τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το ξέραμε ότι μετά την πολιτική του καριέρα στην Ευρώπη βρήκε στέγη ως ανώτατο στέλεχος Ρωσικών εταιρειών – Για τους υπόλοιπους όμως Ευρωπαίους πολιτικούς (πρωθυπουργούς και υπουργούς) που αναζητούσαν δουλειά δίπλα στον αυταρχικό και ημίτρελο (όπως τον αποκαλεί τώρα η Δύση) Πούτιν, δεν τα ξέραμε τα μαντάτα, τώρα τα μάθαμε.

Πόλεμος Ουκρανία: Ποιους πλήρωνε τόσα χρόνια ο Πούτιν και σε ποιους έδινε δουλειά;
Ας δούμε πόσους ηγέτες της Ευρώπης πληρώνει ο Πούτιν
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, pool
3'

Πάμε τώρα να δούμε πόσους ηγέτες της Ευρώπης πληρώνει ο Πούτιν; Αυτός ο δικτάτορας που κάνει πολέμους και είναι μια απεχθής προσωπικότητα για τους δημοκράτες Ευρωπαίους.

Η ερώτηση δεν είναι φιλοσοφική. Είναι πέρα για πέρα αληθινή. Πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί Ευρωπαϊκών χωρών μετά την αποστρατεία τους από την πολιτική μετακινήθηκαν ως στελέχη σε ρωσικές εταιρείες. Τυχαίο; Για τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ τα πράγματα είναι γνωστά…

Ο Σρέντερ, φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι γνώριμο πρόσωπο στα συμβούλια κάποιων εκ των κορυφαίων εταιρειών, ανάμεσά τους η Rosneft, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός. Είναι πρόεδρος της επιτροπής των μετόχων στον Nord Stream 2, την εταιρεία στην οποία ανήκει ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως τη Γερμανία, που το Βερολίνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σταματά.

Άραγε ξέρατε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Ματέο Ρέντσι εργάζεται στη ρωσική Delimobil μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων; Φαντάζομαι το αγνοούσατε. Ναι αυτός ο φέρελπις νέος δούλευε στις ρωσικές εταιρείες αυτού του κακού Πούτιν. Ξέρατε ότι ο Έσκο Άχο, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ήταν στο Δ.Σ. της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας; Μην πέσετε από τα σύννεφα, έχει και συνέχεια. Γνωρίζατε ότι ο Κρίστιαν Κερν, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας RZD; Μην πέφτετε όλοι μαζί από τα σύννεφα παρακαλώ, ένας – ένας.

Πάμε τώρα παρακάτω… Ο Ματαίο, ο Άχο και ο Κερν παραιτήθηκαν από τις εταιρείες αυτές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας λένε για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σρέντερ βέβαια παραμένει στη θέση του καθότι είναι πολλά τα λεφτά. Όπως και ο Βόλφγκανγκ Σούσελ, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, που δήλωσε ότι δεν βλέπει το λόγο να αποχωρήσει από τη θέση του στο συμβούλιο της Lukoil. Και η Κάριν Κνάισλ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας που ο Πούτιν είχε πάει στη γαμήλια δεξίωσή της το 2018, παραμένει και αυτή στο συμβούλιο της Rosneft. Α πα, πα… Μιλάμε για συνωστισμό.

Αντιλαμβάνεστε τώρα ότι η Δύση δεν μπορεί να συνεχίζει να παρουσιάζει τον Πούτιν ως ένα ημίτρελο που ξαφνικά αποφάσισε να εισβάλει άνευ λόγου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας σε πολλά από αυτά που ισχυρίζεται (όχι για την Ουκρανία, αλλά για τα υπόλοιπα που λέει για το δυτικό status quo που ελέγχει τον κόσμο για δεκαετίες) έχει δίκιο. Ακόμα κι αν τα λέει με έναν τρόπο ανορθόδοξο και μη διπλωματικό, οφείλουν να γίνουν τροφή για σκέψη…

Η Ε.Ε, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ χρειάζονται μια νέα αρχή η οποία θα είναι πολύ δύσκολη. Η Ρωσία εκμεταλλεύεται την έλλειψη συνοχής δυτικών θεσμών σε ένα πλαίσιο χαοτικής αλληλεξάρτησης. Και κάτι τελευταίο. Το ψυχρό πολιτικό ιδεώδες του Realpolitik είναι γερμανικής εμπνεύσεως και όχι του Πούτιν. Ο «Βλάντκι», ακολουθεί κι αυτός την εφαρμογή πολιτικών και θέσεων που καθορίζονται από την ψυχρή, τετράγωνη λογική με στόχο κυρίως το υλικό κέρδος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή